İsveç’te Tamamen Kar ve Buzdan Yapılmış Büyülü Buz Otel

Soğuk ve buzdan bir turizm fikri geliştirilebileceği akla gelir miydi? Buzdan sanat yaratan Buz Oteller de var. Üstelik bu oteller yıllardır güneş, deniz ve sıcak için dünyanın güneyine akan kuzeyin insanları için tatil anlayışına yeni bir yön vermiş durumda. Bunun sonucunda da adını Buz Turizmi olarak tanımlayabileceğimiz bu fikir artık kimseye garip gelmiyor.

İsveç’in küçük Arktik köyü Jukkasjärvi’de bulunan bu otel buna bir örnektir. Bu otel tamamen buz ve kardan yapılmıştır. Bahar aylarında otel erir ve kaynağı olan Torne Nehri’ne geri döner. Ancak kış geldiğinde yeniden inşa edilir. Burası aynı zamanda kendi türünün en büyük otelidir. 

buz otel 1
Son otuz yıldır her kış, İsveç’teki Icehotel, buz ve kardan oluşan bir otel ve sanat sergisi olarak kendini yeniden keşfetti.

Buz Otel Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?

1989’da Yngve Bergqvist, bir sanat atölyesine liderlik etmeleri için bazı buz heykeltıraşlarını Torne Nehri’ne davet etti. Çok geçmeden, buz ve kardan yapılmış sanat eserleriyle, bir sanat galerisi olarak Arctic Hall adında bir igloyu açtılar. Sonrasında da soğuk bir gecede, bir grup macera sever, geceyi burada geçirip geçiremeyeceklerini kendilerine sordu.

Talepleri kabul gördü. Hatta bu konaklamadan çok da keyif almışlardı. Onların bu olumlu izlenimleri buz otel fikrinin doğmasına neden oldu. Buz otelin projesinin öncüleri İsveçli heykeltraş Arne Bergh ve mimar Ake Lerson. Nispeten küçük bir iglodan gelişen Icehotel, şimdi 55 oda, bir bar, bir şapel ve bir tiyatrodan oluşan ayrıntılı bir tatil köyü haline geldi.

buz otel
İsveç’teki Icehotel’in girişi

Tabi ki insanları buzdan bir otelde kalmaya ikna etmek kola olmayacaktı. İlk yıl buz heykellerden oluşan büyük bir sergi düzenlenmiş. Sonraki yıllarda buzdan yapılmış mekânlarda çeşitli sanat etkinliklerine ve tiyatro oyunlarına da yer verilmiş. Proje süreci epey zorlu geçmiş olsa da buz oteller bugün Danimarka, İsveç, Norveç, Alaska, Kanada, Japonya gibi ülkelere yayılmış durumda.

buz
Icehotel’in ana salonu, buzdan sandalyeler ve ilginç bir avize ile ilgi çekmektedir.

Bu projeyi gerçekleştiren öncüler Arne Bergh ve Ake Lerson hem arkadaşlar, hem de iş ortağı. Bir tundura parçasını Kuzey Kutbu’ndaki en muhteşem otellerden birine dönüştürme isteği onları bir araya getirmiş. İki ortak kazandıkları deneyimlerle buz otellerini her yıl daha daha da geliştirip ek mekanlarla daha ilginç hale getiriyorlar. Icehotel yılda 70 düğüne ev sahipliği yapıyor ve muhteşem kuzey ışıklarını izlemek için popüler bir yer.

buz otel

İsveç’teki Buz Otelde Bizi Ne Bekliyor?

The Ice Hotel her yıl en az 10.000 ton kristal buz ve kar kullanılarak yapılıyor. Bu kadar buzu bir yapı haline dönüştürüp ayakta tutan ise 30 bin ton saf kar. Çelik bir iskelet sistemiyle şekillenen buz otelin harcı ingilizce “snow” ve “ice” sözcüklerinin birleşiminden oluşan “snice” isimli bir kar-buz karışımı kullanılarak yapılıyor.

Buz otellerin sadece ana gövdesi değil, dekorasyonu da tamamen buzdan oluşuyor. Tüm odaların içi ışıklandırılmış buz heykeller ve buzdan mobilyalarla döşeniyor. Her şeyin buzla şekillendiği bu otel, sonuçta bir sanat eserine dönüşmüş oluyor.

buz oteller
Soğuk bir odada kalmayı seçerseniz, bir buz yatağında uyuyacaksınız, ancak ren geyiği postları ve yalıtımlı bir uyku tulumu sizi sıcacık tutacaktır

Dışarıda sıcaklığın -30 dereceyi bulduğu otelde odaların ısısı -5 derece. Bu soğuk odalarda uyumak için uyku tulumları kullanılıyor. Ancak biraz ısınayım diyenler için odalarda ayrı bir bölümde sauna da bulunuyor.

buz 1
Buz otelde elbette buzdan bir yatakta uyumanız gerekecektir.

Bu buz otellerde konaklamak elbette oldukça maliyetli. Ancak bir miktar ücret karşılığında oteli gezmek de mümkün. Yalnızca bir yıl varlığını sürdürebildiğini ve verilen emeği düşününce maliyetli olması da mantıklı geliyor elbette.


Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu