Yaşam tarzınızdan mutlu değilseniz ve bir değişiklik yapmak istiyorsanız, belki de seçimlerinizi gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bu noktada dünyanın en mutlu insanların tavsiyelerini dikkate almak iyi bir fikir gibi geliyorsa Friluftsliv felsefesi hakkında fikir edinmelisiniz.
Norveç, ‘2023 Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu’nda yedinci sırada yer aldı. Bunun ekonomiden sağlık sistemine kadar birçok nedeni olabilir. Norveçlilere göre ise işin sırrı açık havada zaman geçirmekte diğer bir deyişle de Friluftsliv felsefesinde yatıyor.
Friluftsliv Felsefesi Nedir?
İskandinav ülkelerinde yüzyıllardır uygulanmakta olan Friluftsliv felsefesi, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka gibi ülkelerin kültürel kimliğinin önemli bir parçasıdır. Friluftsliv kelimesini ilk kez 1859 senesinde, Norveçli ünlü şair ve oyun yazarı Henrik Ibsen’in Pa Vidderne (Yüksekte) isimli şiirinde kullanılmıştır.
Friluftsliv kelimesinde “fri” freedom yani özgürlük anlamına gelir, “luft” ise hava ve liv yaşam demektir. Henrik Ibsen, sessiz sakin doğanın ve temiz havanın insanın zihnini berraklaştırmasını “friluftsliv” kelimesi ile tanımlamıştı. Sonrasında da bu düşünce biçimi gezgin Fridtjof Nansen’ın aynı isimli kitabıyla popülerleşti. Ancak aslında İskandinav ülkelerinde bu felsefenin kökenleri çok eskilere dayanıyor.
İster yürüyüş yapın, ister kamp yapın, ister kayak yapın, ister sadece parkta yürüyüş yapın, friluftsliv’in amacı doğayla bağlantı kurmaktır. Bu aktivitenin yoğunluğuyla değil, doğada vakit geçirmekle alakalı bir durumdur. Bu nedenle Norveçlileri kamp yaparken, balık tutarken, kayak yaparken veya yürüyüş yaparken görmek alışılmadık bir durum değildir.
Bu yaşam tarzının önemli yönlerinden biri, genel olarak İskandinavyalıların vurguladığı gibi, doğanın tadını basit yollarla çıkarmak için çok fazla para harcamanıza gerek olmamasıdır. Aslında friluftsliv‘nin temel felsefesi, konfor alanınızın dışına çıkmak veya sanal dünyayla bağlantınızı kesmek ve doğal çevredeki zorlukları kucaklamaktır. Bazı kaynaklarda görebileceğiniz gibi friluftsliv’in kitlesel turizm ile hiçbir ilgisi yoktur.
Friluftsliv Felsefesinin Temel Unsurları nelerdir?
Friluftsliv, sadece keyifli geziler veya yürüyüşlerden ziyade, çevre içindeki bütünleyici rolümüzün farkına vararak doğayı bilinçli olarak günlük varlığımıza entegre etmeyi gerektirir. Friluftsliv’in hedeflerle de (10 km yürümek, bir dağın tepesine tırmanmak vb.) ilgisi yoktur.
Friluftsliv kelimesi üç kısımdan oluşur ve her kısım felsefesinin belirli bir yönü ile ilgilidir. Özgürlük maddi şeylerden kopma ve medeniyetten bağımsız olma yeteneğidir. 1957’den bu yana Norveç’te yasama düzeyinde yer alan Allemansrätten (“dolaşma özgürlüğü”) kuralı, doğaya ve onun varlıklarına karşı saygılı bir tutum gerektirir.
Friluftsliv bize her zaman yıldırım hızıyla hızlanan bir dünyada yavaşlamayı öğretir. Friluftsliv’in ana fikirlerinden biri günlük stresten kopmak ve doğayla yeniden bağlantı kurmaktır. Friluftsliv felsefesi temelinde doğa sevgisi üzerine kuruludur.
Doğal Yaşamın İyileştirici Gücünü Fark Edenler Sadece Norveçliler Değildir
Hava ister çok soğuk, ister çok sıcak olsun, kent içinde ya da dışında yeşilliklerin arasında, doğaya yakın olmak hepimizin kendisini iyi hissetmemizi sağlar. Böyle bir ortamda gerçekleştirilen yürüme gibi orta düzeyli bir bedensel etkinliğin sağlımız ve mutluluğumuz üstünde olumlu etkileri olduğu açıktır.
Bu noktada yeşil egzersiz basit bir seçenektir. Giderek artan sayıda araştırma da bu tarz bir egzersizin fiziksel ve ruhsal sağlığa faydalarını ortaya koyuyor. Bu kavram farklı dillerde de farklı isimler altında karşımıza çıkıyor. Pek çok kültürde doğanın akıl, beden ve ruh için iyileştirici güce sahip olduğu inancı hakim.
Almanların “ormanda yalnızken hissedilen ıssızlık hissi” anlamına gelen kelimesi waldeinsamkeit da kısmen bu düşünceye dayanıyor. Bir Japon geleneği olan shinrin–yoku ise tüm duyuların doğa ile bütünleştiği, bir dizi uğraşı kapsıyor. Şu anda Japonya’da ve dünya çapında 44 Shinrin-Yoku ormanı bulunuyor. Şimdiye kadar yapılan her çalışma, katılımcıların stres, öfke, anksiyete, depresyon ve uykusuzluk semptomlarında azalma olduğunu gösterdi.
Sonuç olarak
Dış mekanla etkileşime geçmenin daha aşırı yolları olsa da, bu kesinlikle gerekli değildir; friluftsliv yalnızca ekstrem yürüyüşçüler ve sporcular için değildir. Bu felsefeyi deneyimlemek için illa ormana gitmenize de gerek yok. Bir kayanın üzerine oturun, kuşları dinleyin, etrafınıza bakın ve yeniden kök salmaya çalışın.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- What is ‘friluftsliv’? How an idea of outdoor living could help us this winter. Yayınlanma tarihi: 11 Eylül 2020. Bağlantı: What is ‘friluftsliv’? How an idea of outdoor living could help us this winter
- Friluftsliv: The Nordic concept of getting outdoors. Yayınlanma tarihi: 11 kasım 2017. Bağlantı: Friluftsliv: The Nordic concept of getting outdoors
- Gurholt, Kirsti. (2008). Norwegian friluftsliv and ideals of becoming an ‘educated man’. Journal of Adventure Education and Outdoor Learning. 8. 55-70. 10.1080/14729670802097619.
- Sus, Viktoriya. “What Is Friluftsliv? The Norwegian Way of Life in Harmony with Nature” TheCollector.com, April 3, 2024, https://www.thecollector.com/friluftsliv-norwegian-harmony-nature/.
Size Bir Mesajımız Var
YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.
YolveMacera