Dünyanın En Küçük Ülkesi Hangisidir?

“Dünyanın en küçük ülkesi hangisidir?” sorusunun cevabını merak ederseniz, ülkelerin yüzölçümüne ya da nüfus yoğunluğuna bakmak isteyebilirsiniz. Bu durumda cevap her iki şekilde de aynıdır: Dünyanın en küçük ülkesi Vatikan’dır.

vatikan

Yapılan ölçümlere göre yüz ölçümü 0,44 km2‘dir. Tiber Nehri’nin batı kıyısında yer alan Vatikan Şehri’nin sınırı İtalya tarafından karayla çevrilidir. Vatikan Şehri, Roma şehrinin içinde yer alan dünyanın en küçük ülkelerinden biridir ve aynı zamanda kalan son gerçek teokratik monarşilerden biridir.

Teokratik monarşi, içinde hem teokrasiyi hem de monarşiyi barındıran yönetim biçimidir. Tek kişinin egemenliğinde olmasına rağmen din kurallarına uygun bir yönetim vardır. Bunun nedeni burasının Roma Katolik Kilisesi’nin genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

Vatikan’ın yürütme, yasama ve yargı organları, papa olarak da bilinen Roma Piskoposu’nun egemenliği altındadır. Papalık görevi ömür boyu sürer veya emekliliğe kadar devam eder. 2023 itibarıyla mevcut papa Papa Francis’tir. Franciscus, taşıdığı papa unvanıyla dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri ve Vatikan’ın devlet başkanıdır.

1377’den bu yana Katolik Kilisesi’nin papasının resmi makamı olan Vatikan Şehri, 1929’da İtalya Başbakanı Benito Mussolini ve Papa Pius XI tarafından imzalanan Lateran Antlaşması ile bağımsız bir devlet ilan edildi. Bu antlaşmayla Papalık, başkenti Roma olan İtalya devletini tanırken, İtalya da Papalığın Vatikan Kenti Devleti üzerindeki egemenliğini onayladı. Bu sayede de Papa’nın tam bağımsızlığı güvence altına alınmış oldu.

Dünyanın En Küçük Ülkesi Olan Vatikan Hakkında Biraz Daha Bilgi Edinelim

rome 1945033 960 720
1377’den beri Katolik Kilisesi’nin papasının resmi koltuğu olan Vatikan, 1929’daki Lateran Antlaşması’na kadar bağımsız bir devlet ilan edilmedi. Görselde gördüğünüz Aziz Petrus Meydanı, Vatikan devleti ve şehrinde yer alan, aynı zamanda devletin en ünlü meydanıdır. Aziz Petrus Meydanı her yıl binlerce Katolikin ibadet için geldikleri Aziz Petrus Bazilikası’nın önünde geniş bir alan üzerinde yer alır. Alan dünyanın en büyük meydanlarından biridir. 

Vatikan ülkesinde İtalyanca ve Latince dilleri kullanılır. İtalya vatandaşları Vatikan’a vizesiz bir şekilde giriş yapabilir. Küçük de olsa kendi postanesi, telefon sistemi, radyo istasyonu, bankacılık sistemi ve hatta kendi para birimi olan Vatikan Euro’su vardır. Burada yüzde 75’i din adamlarından oluşan yaklaşık 800 kişi yaşamaktadır.

Vatikan gerçek bir ülke olsa da, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Bunun yerine, kalıcı, üye olmayan bir gözlemci olarak kabul edilir; bu, BM Genel Kurulu’nda oturmaya ve BM hizmet ve avantajlarının çoğuna erişmeye uygun olduğu anlamına gelir, ancak oy kullanamaz. Aslında bu durum biraz da Vatikan’ın tercihi ile ilişkilidir. Uzmanlar, Papa’nın uluslararası politikalara doğrudan müdahale etmek istemediği için üyelikten kaçındığını düşünmektedir.

Dünyanın Diğer Küçük Ülkeleri

pitcarn
Dünyanın en küçük ülkelerini yüzölçümü ya da nüfus yoğunluğuna göre değil de nüfusa göre karşılaştırırsanız karşımız yeni bir şampiyon çıkar. Vatikan’da yaşayan 800-850 sakinle karşılaştırıldığında, Pitcairn Adaları’nın nüfusu son yıllarda 40 ila 60 kişi arasında dalgalanmaktadır. Pitcairn Adaları ya da resmî kullanımı ile Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Büyük Okyanus’un güneyinde volkanik kökenli dört adadan oluşan adalar topluluğudur. Pasifik Okyanusu’nda, Peru ile Yeni Zelanda’nın tam ortasında yer alan bu Britanya bölgesinde sadece Pitcairn adasında yerleşim vardır.

Vatikan, dediğimiz gibi dünyanın en küçük ülkesidir. Yine de bu, ikincilerin önemli ölçüde daha büyük olduğu anlamına gelmez. Bölgelere göre sonraki en küçük dört ülke aşağıdaki gibidir.

  • Monako veya resmî adı Monako Prensliği: Burası 1297 yılında kurulmuş, Avrupa’da Kuzeybatı Akdeniz kıyılarında yer alan bağımsız bir şehir devleti ve prensliktir. Yüzölçümü 2 kilometre karedir. Monako, dünyanın en küçük ikinci ülkesi olmasına rağmen, nüfusu 39.783’tür. Bu da onu dünyadaki en yoğun nüfuslu ülke yapar.
  • Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti: Burası güneybatı Pasifik Okyanusunda bir adadır. Yüzölçümü yalnızca 20 kilometre karedir. Adada 10 876 kişi yaşamaktadır.
  • Tuvalu: Büyük Okyanus’ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Yüzölçümü 30 kilometre karedir ve nüfusu 11 931 kişidir.
  • San Marino veya resmî adıyla San Marino Cumhuriyeti, Güney Avrupa’da İtalya Yarımadası içerisinde Apenin Dağları’nın bir tepesinde bulunan küçük bir ülkedir. Ülkenin yüzölçümü 60 kilometre karedir ve 34 017 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • What’s the Smallest Country in the World?; yayınlanma tarihi: 14 Mart 2022; Bağlantı: https://history.howstuffworks.com/
  • What is the smallest country in the world?; yayınlanma tarihi: 22 Ağustos 2018; Bağlantı: https://www.history.com/
  • Chaliakopoulos, Antonis. “Vatican Museums Close As Covid-19 Tests European Museums” TheCollector.com, November 4, 2020, https://www.thecollector.com/vatican-museums-close-european-museums/.

Size Bir Mesajımız Var

YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu