Gryfino: Polonya’da Gizemli Bir Eğri Orman

Fotoğrafta bir bölümü görülen ağaçlık alan Polonya‘nın Kuzeybatısında Gryfino isimli küçük bir kasabada yaklaşık 400 adet çam ağacından oluşan küçük sayılabilecek bir korudur. Dilimize Eğri Orman diye çevirebileceğimiz bu bölgenin orijinal adı İngilizce Crooked forest, Lehçe Krzywy Las biçimindedir.

Eğri orman uzun yıllardır bilim insanlarının ve meraklı turistlerin ilgi odağı olmuş bir yerdir. Bunun nedeni elbette ağaçların ilginç büyüme biçimleridir.  Yıllar boyunca öne sürülen sayısız farklı teoriye rağmen, ağaçların bu şekilde büyümeyi benimsemesine neyin neden olduğunu kimse tam olarak bilmiyor.

eğri orman harita

Bu ağaçlar 1930-1934 yılları arasında, Almanların yönetimindeki Pomeranya bölgesinde 1,7 hektarlık alana dikilmiş. Tüm ağaçlar yaklaşık 8-10 yıl sonra ise, nedenini anlayamadıkları bir nedenle şekilde değiştirmeye başlamış ve bir dik açı oluşturacak biçimde, tuhaf bir J harfi görüntüsü alarak gökyüzüne doğru yükselmeye devam etmişler. 80 yaşındaki eğik ağaçlar yaklaşık 15 metre uzunluğa sahipler. Ancak araştırmacılar bu yaşta olan bu tip ağaçların boyu normalde daha uzun olmaları gerektiğini söylüyor.

Eğri Orman , büyük çoğunluğu kuzeye doğru bükülmüş, tabanlarında 90 derecelik bir kıvrımla büyüyen yaklaşık 400 çam ağacından oluşur. Ormanın etrafında düzgün bir biçimde büyüyen çam ağaçlarından oluşan daha büyük bir orman mevcuttur.
.

Eğri Orman Nasıl Oluşmuş Olabilir?

Akıllara ilk olarak daha ağaçların daha gençken kalın bir kar tabakası altında kalmaları ve bu nedenle deforme olmaları gelebilir. Bu aslında oldukça mantıklı bir teoridir. Ancak bu garip ormanın civarında normal görüntülü başka çam ağaçları da var. Sonuçta olası bir yoğun kış esnasında sadece bu ağaçların etkilenmesi ve civardaki ağaçlarda bir değişim olmaması da bu olasılığı azaltıyor.

eğri orman
Eğri Orman benzersizdir çünkü pek çok ağaç çok tuhaf ve tek biçimli bir şekilde büyür. Bu genetik bir mutasyon sonucudur. Ancak bu mutasyona neyin neden olduğu henüz kesin olarak bilinmemektedir.

Kimi araştırmacılar, yerçekimi kuvvetlerindeki dalgalanmaların veya bölgedeki benzersiz bir çekim kuvvetinin bundan sorumlu olabileceğine inanıyor. Ancak temel olarak bu tuhaf teoriyi destekleyen sıfır kanıt var. Sonuçta zaten yerçekimi kuvveti, nesneleri yanlara doğru değil aşağı doğru çeker.

Bir diğer popüler fikir ise, II. Dünya Savaşı’nda Polonya’nın işgali sırasında, düşman tanklarının bu genç ormandan geçtiği ve yeni ekilmiş ağaçları ezerek formlarını bozduğu yönünde. Ancak yine akla aynı soru geliyor. Neden sadece bu bölgedeki ağaçlar? Tarihler uyumlu olsa da yine de bu fikir de akla pek yatkın gelmiyor…

Bugün, tuhaf şekillerde büyüyen ağaçların en yaygın açıklaması, insanlar tarafından şu veya bu amaç için kasıtlı olarak manipüle edilmiş olmalarıdır. Gryfino kasabası, 1970’lere kadar büyük ölçüde terk edildi, bu nedenle savaştan önce orada bulunan ve Eğri Orman’ın gizemine cevap veren insanlar artık sonsuza dek yok oldular.

Ortaya atılan ve en çok kabul gören nihai fikir aslında fazla heyecan verici değil. Ağaçların bu eğriliği insanların müdahalesi sonucunda ortaya çıkmış da olabilir. Düşünülene göre, zamanında bölgede yaşayan ormancılar, oldukça dayanaklı bir gövdeye sahip olan bu ağaçlardan daha bir fide oldukları zamanlarda mobilya yapmak amacıyla gövdelerini deforme etmiş. Ancak devamında İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın işgali nedeniyle bölge tamamen boşaltılınca geriye bu tuhaf orman kalmış.

Son olanı akla biraz daha mantıklı gelse de hiç kimse bu ağaçların neden bu formu aldıklarına dair kesin bir şey söyleyemiyor. Ancak kesin olan bir şey var ki, tüm dünyadan birçok turist çeken eğri orman hikayesi ne olursa olsun kesinlikle büyüleyici bir manzaraya sahip. En kısa sürede keşfetmeniz dileğimizle.


Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?