Hayatınızda Değişiklikler Yapmak İçin Kaizen Felsefesini Takip Edin

Hayatımızda bir değişiklik yapmak istediğimizde, özellikle büyük bir değişiklik yapmak göz korkutucu olabilir. Birkaç kilo vermeye karar verirsek, aylarca süren çaba sonucunda çok az sonuç gördüğümüzde vazgeçmek kolaydır.

Herkesin hedefleri, emelleri ve özlemleri vardır. Ama onlara ulaşmak için çoğu zaman da çok çalışmak ve kendimizi bu işe adamak gerekir. Yeni bir projeye büyük bir hevesle, bizi motive edecek insanlarla başlasak da, zamanla şevkimizi ve tutkumuzu kaybederiz. Ve bunun zincirleme etkileri var. Hedeflerimizde başarısız olduğumuzda, gelecekte başarılı olma olasılığımız azalır. Başarı başarıyı doğurur ve başarısızlık kendini tekrar eder.

Sonuçta insanız ve ertelemek gibi de kötü bir alışkanlığımız vardır. Üstelik yapılacak işleri erteleme, başka bir güne saklama isteği güçlü bir duygudur. Siz de bizim gibi bir görevi bitirmekte zorlanıyorsanız tembelliğin üstesinden gelmemize yardımcı olabilecek, Kaizen felsefesine göz atabilirsiniz.

Kaizen Felsefesi Nedir?

Kaizen Felsefesi

Kaizen kelimesi, Japoncada değişim anlamına gelen KAİ ve iyileştirme anlamına gelen ZEN kelimelerinin birleşiminden oluşur. Kısaca, daha iyisi için değişim ya da sürekli gelişim olarak tanımlanabilir.

Hem bir kişisel gelişim hem de iş geliştirme yöntemi olarak Kaizen, sürekli daha iyisini yapmak için çalışma ve kendini veya işi geliştirme felsefesidir. Batı dünyası Kaizen’i, 80’li yılların sonunda, Masaali Imai’nin kitabı ile bir iş geliştirme yöntemi olarak tanımıştır. İş dünyasına uyarlandıktan sonra tüm dünyaya yayılmıştır.

Japonya’da Kaizen, yönetim becerilerini geliştirmek ve kişisel gelişimi teşvik etmek için uygulanır.  Hepimizin kendimizi iyileştirebileceğimizi söyleyen felsefedir. Ancak bunu yapmanın en iyi (ve en sürdürülebilir) yolu yavaş ve küçük adımlarla hareket etmektir.

Hızlı düzeltmeler ve anında tatminler çağında yaşıyoruz, ancak kaizen ikisinden de kaçınmamızı söyler. Önerilerinden ele alacağımız kısım sadece bir dakika prensibidir.

Kaizen Felsefesi
Birçoğumuz hayatta yeni adımlar atarken hedefler koyarız. Ancak her ne desense uygulama aşamasına geldiğimizde gereken çabayı göstermez bu hedeflerimizi erteler veya vazgeçeriz. Bunun temel nedeni de, çok fazla şeye çok hızlı ulaşma isteğidir.

Kaizen Felsefesine Göre Değişim İçin Bir Dakika Yeter

Kaizen’de değişim ve gelişme için gösterilen çaba ve atılan adımlar o kadar küçüktür ki, sonuçta başarısız olmak imkansızdır. Normalde tüm değişimler, hatta olumlu olanlar bile korkutucudur. Değişikliğe karşı duyulan korku, beynin psikolojisi içinde kök salmıştır ve korku ortaya çıktı mı değişikliği, yaratıcılığı ve başarıyı engelleyebilir. 

Radikal ya da devrimci yollarla amaçlara ulaşmaya çalışmak genellikle başarısızlık demektir; çünkü korkuyu arttırırlar. Fakat Kaizen’in küçük adımları, beynin korku dolu tepkisini etkisiz hale getirir, mantıklı düşünceyi ve yaratıcılığı uyarır.

Yenilik yapmak, ani ve radikal reformlar yapılmasını gerektirirken, Kaizen sizden iyileştirmeye yönelik küçük, rahat adımlar atmanızı ister. Örneğin, amacınız bir kitabı bitirmekse, o kitabı her gün aynı saatte bir dakika okumalısınız.

Buradaki fikir, ne kadar tembel olursanız olun, verilen görevi en az bir dakika boyunca yapabilirsiniz. Bol zaman gerektiren bir şey yapmak zorunda kaldığımızda genellikle bahaneler buluruz, ancak 60 saniyelik bir şey yapmak için hiçbir bahaneniz olamaz.

Diğer bir örnekte spor yapmak ile ilgili olsun. Çoğu zaman çok istesek de spor yapmaya bir türlü zaman ayıramadığımızdan şikayet ederiz. Ancak, bu tekniğin çalışması için bir dakikaya ihtiyacınız var. Kaizen söz konusu olduğunda acele etmenize gerek yok. 

Elbette birkaç hafta içinde bu uygulamanın süresini kademeli olarak arttırmalısınız. Sonunda kabul edilebilir ve yararlı gördüğünüz bir süre boyunca bu alıştırmaya devam ettiğinizi görüyor olacaksınız.

Kaizen herkesin yapmayı deneyebileceği ve yararlanabileceği bir yöntem. Tek yapmanız gereken bir plan yapmak ve onu takip etmek. Hepimiz kaizen felsefesini kullanabiliriz. Kelimenin tam anlamıyla günlük hayata uygulanmak üzere icat edilmiştir.

Kaizen felsefesi , “Roma bir günde kurulmadı”, “Bekleyene iyi şeyler gelir” gibi ifadelerde de bulunur. “Yavaşlığın” bir kusur olarak görüldüğü bir çağda bunu gerçekleştirmek zor. Ama yavaş yavaş, yavaş yavaş ve büyük bir zaman içinde harika şeyler yapılabilir.


Göz atmak isterseniz


Kaynak ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu