
8 milyardan fazla kişiyi barındıran gezegenimizde asık suratla dolaşan, müzmin mutsuzların sayısı ve buna bağlı gelişen depresyon her geçen gün ciddi oranda artmakta. Geriye kalanlar ise günlük dalgalanmalara bağlı olarak mutluluk ve mutsuzluk arasında gidip geliyorlar.
Mutlu olmak kısmen genetik mirasımız ve yaşam koşullarımızla bağlantılı olsa da seçimlerimiz ve neyi yapıp yapmadığımız ile arttırılması mümkün bir durum.
Bedeninizin, aklınızın ve ruhunuzun daha iyi hissetmesi için tek yol, uzak diyarlarda tatiller yapmak, yoga derslerine ve vitaminlere düzenli olarak para harcamak değil. Daha sakin, rahat, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için, çok daha basit yöntemler var:
Mutlu Olmak İçin Basit Öneriler

1- Başkaları için bir şeyler yapın
Mutsuz insanlar, başkalarının içinde bulunduğu iyi durumun kendilerinden bir şeyler çaldığına inanır, sürekli başkalarıyla karşılaştırma yaparlar. Bu durum, kıskançlık ve nefrete yol açar. Mutlu insanlar ise başkalarının sahip olduğu şans ve koşulların kendilerinin de aynı noktaya gelebileceğinin işareti olduğuna inanır. Oysa ki başkalarını önemsemek mutluluğumuz için esastır.
Diğer insanlara yardım etmek sadece onlar için iyi değildir; bizim için de iyidir. Vermek, insanlar arasında daha güçlü bağlantılar kurar ve daha mutlu bir toplum kurmaya yardımcı olur. Her şey parayla ilgili değil elbette – zamanımızı, fikirlerimizi ve enerjimizi de verebiliriz.
2. İnsanlarla iletişime geçin.
Mutlu insanlar başkalarına güven duymak ister. Hala iyi insanların var olduğuna inanır. Yeni tanıştıkları kişilere genelde dostane yaklaşır, etraflarındaki kişilere bir tür ‘birliktelik’ hissi verir. Mutsuz insanlar ise tanıştıkları çoğu kişiye güvenmez. Ve zamanla bu düşünce biçimi onları yalnızlaştırır; yeni arkadaşlar edinme şansını tümüyle yok eder.
Diğer insanlarla ilişkilerimiz mutluluğumuz için en önemli şeydir. Güçlü ilişkileri olan insanlar daha mutlu, daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar. Aile ve arkadaşlarla olan yakın ilişkilerimiz sevgi, anlam, destek sağlar. Daha geniş sosyal ağlar ise aidiyet duygusu getirir. Bu yüzden ilişkilerimizi güçlendirmek ve yeni bağlantılar kurmak için harekete geçmemiz gereklidir.
3. Vücudunuza iyi bakın
Bedenimiz ve aklımız birbirine bağlı. Aktif bir yaşam bizi daha sağlıklı olduğu kadar mutlu da eder. Ruh halimizi iyileştirir ve bizi depresyondan uzaklaştırır. Hepimizin maraton koşması gerekmiyor elbette- her gün daha aktif olmak için yapabileceğimiz basit şeyler var. Dışarıda vakit geçirerek, sağlıklı beslenerek, teknolojiden ayrılarak ve yeterince uyuyarak da mutluluk düzeyimizi artırabiliriz.
4. Öğrenmeye devam edin.
Yeni bilgiler öğrenmek ile mutluluk arasında önemli bir ilişki vardır. Öğrenme, refahımızı birçok olumlu şekilde etkiler. Yeni fikirlere maruz kalmak zihnimizi meşgul eder ayrıca özgüvenimizi arttırmaya yardımcı olur. Öğrenilen şeyin illa ki formal sınırlar dahilinde olması gerekmiyor elbette. Yeni bir spor dalı ile ilgilenmek, uzun zamandır ertelediğimiz bir kapının arkasında duran gitarı çalmak bile olabilir bu. yeter ki isteyelim…
5. Hedefler koyun.
Gelecek hakkında iyi hissetmek mutluluğumuz için gerçekten önemlidir. Hepimizin bizi motive edecek hedeflere ihtiyacı vardır. İmkansızı denemeye çalışırsak, bu gereksiz stres yaratır elbette. Anlamlı ancak gerçekçi hedefler seçmek hayatımıza yön verir ve bu hedeflere ulaştığımızda başarı ve memnuniyet duygusu beraberinde gelir.

6. Olumlu bir yaklaşım benimseyin
Evet bu dünyada yanlış giden milyonlarca şey var. Fakat mutsuz insanlar doğru olanları görmezden gelip sadece yanlışlara odaklanır. Mutlu insanlar da küresel sorunların farkındadır. Bununla birlikte, doğruları da görerek endişelerini dengelerler.
Hepimizin hayatımızda stres, kayıp, başarısızlık veya travma zamanları vardır. Başımıza gelenleri sıklıkla seçemeyiz, ancak olanlara nasıl tepki vereceğimizi seçebiliriz. Bu yüzden hayatın iniş çıkışları konusunda gerçekçi olmamız gerekmesine rağmen, her durumun iyi yönlerine odaklanmaya çalışın unutmayın – bardağın yarısı boş değil diğer yarısı ise dolu.

7. Kendinizle barışın.
Kimse mükemmel değildir. Ancak çoğu zaman kendimiz hakkında diğer insanlardan çok daha sert bir biçimde eleştiri yaparız. Sahip olduklarımızdan öte kusurlarımıza odaklanmak mutlu olmayı zorlaştırır. Mutluluğun ilk adımı her zaman söylendiği gibi önce kendimizle barışmaktan geçer. Mutsuz insanlar sadece neyin kötü gittiğini değil gidebileceğini de düşünür; sürekli endişe ve korku duyar. Mutlu insanlarsa sağlıklı bir miktarda hayal kurar. Onlar da endişe ve korku hisseder ama bunu hissetmekle yaşamak arasındaki çizgiyi bilir.
Tüm bunlara rağmen halen mutsuz hissediyorsanız da aslında durumu kabullenmek gerekli. Sonuç olarak hiç birimiz mükemmel değiliz. Hayatta herkese yeterince adil davranmıyor.
Yaşamda acılar, mutsuzluklar, kötülükler, zorluklar var. Geçmişte de vardı, şimdi de var, gelecekte de var olmaya devam edecekler. Bunların üzerini örtmeye çalışmak nafile bir uğraş çünkü bir yerden illa ki hortlayıp kendilerini bize hatırlatacaklardır.
Bu nedenle zaman zaman karamsarlıklar yaşamamız çok normal. Her daim mutlu olmak diye bir kavram yoktur. Mutsuzluk da mutluluk kadar bu hayatın gerçeğidir. Ama önemli olan başımıza ne gelirse gelsin bulunduğumuz durumdan en kısa sürede kaçmasını bilmektir. Yazımızı seçimlerimiz hakkında düşünmemizi sağlayacak, Jorge Luis Borges tarafından kaleme alınmış bir şiir ile kapatalım
ANLAR
Eğer yeniden başlayabilseydim yaşama İkincisinde daha çok hata yapardım Kusursuz olmaya çalışmaz…sırtüstü yatardım Neşeli olurdum, ilkinde olmadığı kadar çok az şeyi ciddiyetle yapardım Temizlik sorun bile olmazdı asla, daha çok riske girerdim Yolculuk ederdim daha fazla Daha çok gündoğumu izler, daha çok dağa tırmanırdım Daha çok nehirde yüzerdim Görmediğim birçok yere giderdim Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye Gerçek sorunlarım olurdu, hayali olanların yerine Yaşamımın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben Elbette mutlu anlarım oldu ama Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu Farkında mısınız bilmem; yaşam budur zaten Anlar, sadece anlar. Siz de “an”ı yaşayın Hiçbir yere yanımda termometre, su, şemsiye ve paraşüt Almadan gitmeyen insanlardandım ben Yeniden başlayabilseydim eğer, hiçbir şey taşımazdım Eğer yeniden başlayabilseydim, ilkbaharda ayakkabılarımı fırlatır atardım Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır Çocuklarla oynardım Bir şansım olsaydı eğer Ama işte 85’indeyim ve biliyorum Ölüyorum…
- Kötü Olduğunu Düşündüğünüz Fakat Aslında Sağlıklı 7 Davranış
- İyi ve Mutlu bir Yaşam için Doğayla İç İçe Olun
- Marcus Aurelius’a Göre Güne Nasıl Başlamalı?
- Alışverişi Azaltmak İçin Beyninizi Nasıl Programlarsınız?
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Ten easy steps to happier living; https://www.theguardian.com/
- 7 Habits of Chronically Unhappy People; Bağlantı: https://www.huffpost.com/
YolveMacera