1977 yılının Nisan’ında Avustralya’nın batısındaki Alice Springs adlı kasabadan rotasını kuzeye doğru çeviren ve çöl üzerinden Hint Okyanusu’na varmayı hedefleyen bir kadın vardı: Robyn Davidson. O, bunları yapmaya çalışırken, muhtemel bir çoğumuz kendisini tanımıyorduk. Tracks ya da ülkemizde bilinen adıyla “Çöldeki İzler” isimli film olmasaydı belki de tanımamaya devam edecektik.
Babasının gençliğinde Kuzey Afrika’da benzer türden yaptığı yolculuktan da ilham alan Robyn Davidson bu serüvene, aslında biraz da kendisi olma yolunda bir deney olduğunu varsaydığı için atılmıştı. Bu yolculuğunda yalnız değildi. Yanında dört devesi ve yolculuk esnasında onun birçok kez hayatını kurtaracak olan can yoldaşı köpeği Diggity de vardı.
Robyn Davidson Zaman İçinde Develi Kadın Olarak Hatırlanmaya Başlayacaktı
Böyle bir yolculuk hikayesine rastladığımızda aklımıza ister istemez parayı nereden bulmuş olabileceği geliyor. Ona bu yolculuk şansını veren, para biriktirmek için geçici bir süre deve çiftliğinde çalışırken tanıştığı National Geographic fotografçısı Rick Smolan olmuştu. Bu tanışıklığın sonucunda, National Geographic dergisi kendisine sponsor oldu. Ancak derginin tek bir koşulu vardı. Fotoğrafçı Rick Smolan’da yolculuğun bir kısmında kendisine eşlik edecekti.
Nitekim de öyle oldu. Smolan onu yolculuğu esnasında 5 kez ziyaret etti. Sonunda ikili iyi bir arkadaş oldular. Yolculuk devam ederken, Rick Smolan vasıtasıyla, bu serüven dünyanın ilgisini çekti. Robyn Davidson artık ‘Develi Kadın’ (The Camel Lady) olarak anılmaya başlanmıştı.
Her ne kadar başlarda 6 ay olarak planlansa da, 9 ayda yolculuk tamamlandı. Robyn Davidson 1700 millik bu yolculuktan sonra Hint Okyanusuna ulaştı. Fiziksel yolculuğunun sonu gelmişti ve şimdi bu yolculuğu tüm dünya ile paylaşma zamanıydı. Önce 1978 National Geographic dergisinde bir makale yayınladı. Ardından da kitabını yazdı Robyn: “Tracks – İzler”. Daha sonra da hikayesi Mia Wasikowska ve Adam Driver’ın oynadığı bir filme uyarlandı.
Çöl yolculuğunda kazandığı güven, Davidson’u hayatı boyunca yalnızlık aramaya, uzun yalnız inzivalara ve dünya çapında yolculuklara çıkmaya itti. Robyn Davidson günümüzde hala yolculuklarına ve kitap yazmaya devam ediyor. Yolculuk, Davidson’u göçebe yaşam hakkında daha fazla şey öğrenme arzusuyla bıraktı. 1990’da Rajasthani koyun çobanlarının kaybolan kültürünü belgeledi. O zamandan beri de göçebe yaşam tarzını sürdürüyor.
Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz
- İbn Battuta: 120.000 Km Yol Almış Büyük Gezgin
- 1969 Woodstock: Tüm Zamanların En Büyük Müzik Festivali
- Gezginlerin Kraliçesi: İda Laura Pfeiffer
- Into The Wild İle Tanıdığımız Christopher McCandless Neden Öldü?
- Sosyeteden Kutup Kaşifliğine: Louise Arner Boyd
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Rick Smolan’s Trek with TRACKS, from Australian Outback to Silver Screen; http://proof.nationalgeographic.com/
- 15 striking photos of one woman’s 1,700-mile trek across the Australian outback. Yayınlanma tarihi: 13 Şubat 2015; Bağlantı: https://www.businessinsider.com/
- Australian Explorer Robyn Davidson on the Value of Solitude in the Pandemic Era. Bağlantı: https://time.com/
YolveMacera