Robyn Davidson: 4 Devesi İle Çölleri Aşan Ve Ardında iz Bırakan Bir Kadın

1977 yılının Nisan’ında Avustralya’nın batısındaki Alice Springs adlı kasabadan rotasını kuzeye doğru çeviren ve çöl üzerinden Hint Okyanusu’na varmayı hedefleyen bir kadın vardı: Robyn Davidson. O, bunları yapmaya çalışırken, muhtemel bir çoğumuz kendisini tanımıyorduk. Tracks ya da ülkemizde bilinen adıyla “Çöldeki İzler” isimli film olmasaydı belki de tanımamaya devam edecektik.

Robyn Davidson
Aşağıda Rick Smolan’ın bu yolculuk hakkında kendi deneyimlerini anlattığı bir konuşmayı muhteşem fotoğraflar eşliğinde seyredebilirsiniz.

Babasının gençliğinde Kuzey Afrika’da benzer türden yaptığı yolculuktan da ilham alan Robyn Davidson bu serüvene, aslında biraz da kendisi olma yolunda bir deney olduğunu varsaydığı için atılmıştı. Bu yolculuğunda yalnız değildi. Yanında dört devesi ve yolculuk esnasında onun birçok kez hayatını kurtaracak olan can yoldaşı köpeği Diggity de vardı.

Robyn Davidson Zaman İçinde Develi Kadın Olarak Hatırlanmaya Başlayacaktı

Robyn Davidson
Davidson, gazetecilerinden birine hikayeyi belgeleme şansı vermesi karşılığında, altı ila sekiz ay sürmesini beklediği gezisi için National Geographic’ten 4.000 dolar destek istedi. İşte National Geographic’in temsilcisi Smolan ve Davidson’un beyazperdedeki meslektaşlarıyla karşılaştırmalı bir fotoğrafı.

Böyle bir yolculuk hikayesine rastladığımızda aklımıza ister istemez parayı nereden bulmuş olabileceği geliyor. Ona bu yolculuk şansını veren, para biriktirmek için geçici bir süre deve çiftliğinde çalışırken tanıştığı National Geographic fotografçısı Rick Smolan olmuştu. Bu tanışıklığın sonucunda, National Geographic dergisi kendisine sponsor oldu. Ancak derginin tek bir koşulu vardı. Fotoğrafçı Rick Smolan’da yolculuğun bir kısmında kendisine eşlik edecekti.

Robyn Davidson
Robyn Davidson, yolculuk esnasında gerçekten elbette zorlu anlar yaşadı, bir kaç kez ölümle burun buruna geldi. Çölde susuz kaldı, develeri hastalandı, vahşi deve saldırısına uğradı ve en acısı köpeği zehirlenerek öldü.

Nitekim de öyle oldu. Smolan onu yolculuğu esnasında 5 kez ziyaret etti. Sonunda ikili iyi bir arkadaş oldular. Yolculuk devam ederken, Rick Smolan vasıtasıyla, bu serüven dünyanın ilgisini çekti. Robyn Davidson artık  ‘Develi Kadın’ (The Camel Lady) olarak anılmaya başlanmıştı.

Robyn Davidson
Çöldeki yolculuk Davidson için dönüştürücü olsa da, her zaman böyle hissetmiyordu. 
Yürümenin, eşyalarını toplamanın ve eşyalarını boşaltmanın monotonluğunun çoğu zaman anlamsız geldiğini günümüzde dile getiriyor. Yine de bu yolculuk onun kendini tanımasında bir dönüm noktası anlamına geliyor.

Her ne kadar başlarda 6 ay olarak planlansa da, 9 ayda yolculuk tamamlandı. Robyn Davidson 1700 millik bu yolculuktan sonra Hint Okyanusuna ulaştı. Fiziksel yolculuğunun sonu gelmişti ve şimdi bu yolculuğu tüm dünya ile paylaşma zamanıydı. Önce 1978 National Geographic dergisinde bir makale yayınladı. Ardından da kitabını yazdı Robyn: “Tracks – İzler”. Daha sonra da hikayesi Mia Wasikowska ve Adam Driver’ın oynadığı bir filme uyarlandı.

Robyn Davidson
Davidson, yolculuğunun son birkaç ayında hem Aborijinler hem de Avustralya basını tarafından “Develi Kadın” olarak tanındı. Hem yerli hem de Avrupa kökenli Avustralyalılar, köylerinden veya mülklerinden geçerken gelişini memnuniyetle karşıladılar.

Çöl yolculuğunda kazandığı güven, Davidson’u hayatı boyunca yalnızlık aramaya, uzun yalnız inzivalara ve dünya çapında yolculuklara çıkmaya itti. Robyn Davidson günümüzde hala yolculuklarına ve kitap yazmaya devam ediyor. Yolculuk, Davidson’u göçebe yaşam hakkında daha fazla şey öğrenme arzusuyla bıraktı. 1990’da Rajasthani koyun çobanlarının kaybolan kültürünü belgeledi. O zamandan beri de göçebe yaşam tarzını sürdürüyor.


Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu