Kutup Işıkları İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

Mağara resimlerinden anladığımız kadarıyla en az 32.000 yıldır insanlığın dikkatini cezbeden kutup ışıkları, adını Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora’dan alıyor. Kuzey Yarım Küre’deki kutup ışıklarını 1619 yılında tarif eden Galileo Galilei’nin onlara verdiği isim olan “aurora borealis” yani kuzey ışıkları ifadesini hâlen kullanıyoruz. Galileo bu ışık gösterisine atmosferimizden yansıyan güneş ışınlarının yol açtığını düşünmüştü. Güncel açıklamamız ise Galileo’nunkinden oldukça farklı.

Kutup Işıkları Nasıl Oluşuyor?

Eriyik hâldeki demir çekirdeği sayesinde Dünya, kuzey ve güney kutuplara sahiptir. Bu dev mıknatısın manyetik alanını kapsayan bölgeye manyetosfer denir. Manyetosfer, gezegenimizin atmosferini ve canlılarını uzayda hızla ilerleyen yüksek enerjili parçacıklardan korur. Güneş aktiviteleri sonucunda yayılan plazma hâlindeki bu yüklü parçacıklar manyetosfer tarafından karşılanır.

kutupisiklari

Atmosferin üst katmanlarına ulaşan parçacıklar, buradaki atom ve moleküllere enerjilerini aktarır. Dünya’nın manyetik alan çizgilerinin yoğunlaştığı kutup bölgelerinde yaşanan bu enerji aktarımı sonrasında fazladan enerji kazanan atom ve moleküller, bu enerjiyi ışık formunda yayar. Yüksek parçacık miktarı içeren kutup ışıkları, izleyenlere etkileyici bir gösteri sunsa da radyo ve GPS sinyallerini engelleyebilir veya elektrik kesintilerine yol açabilir.

1- Kutup Işıkları Güneş Döngüsünü Takip Eder

Aurora

2015’in sonunda internette Kuzey Işıkları’nın önümüzdeki on yıl boyunca ortadan kalkacağına dair çılgınca bir söylenti dolaştı. Sayısız haber kuruluşu, önümüzdeki on yıl boyunca onları görmenin “son şansınız” olduğunu bildirdi. Bu haber elbette doğru değil.

Gerçek olan Kuzey ışıklarının güneş aktivitesinden etkilendiği ve aşağı yukarı 11 yıllık bir güneş döngüsünü takip ettiğidir. Bu nedenle, ışıkların bir sonraki güneş döngüsünün zirvesine kadar (2024-2026) son birkaç yılda olduğu kadar parlak veya parlak görünmeyeceği tahmin edilse de, kesinlikle sizin onları görmek için o zamana kadar beklemeniz gerekmiyor.

2-Kutup Işıkları Sadece Kış Aylarında Görülmez

Aurora

Kış, Kuzey Işıklarını görmek için popüler bir zamandır, ancak bu aslında onları görebileceğiniz yılın tek zamanı anlamına gelmez. Kuzey ışıkları mevsimsel bir fenomen değildir ve yıl boyunca gerçekleşir. Kuzey Işıklarının en iyi kış aylarında görülmesinin sebebi o aylarda karanlık saatlerin daha fazla olmasıdır.

3- Kutup Işıklarını Görmek İçin Karanlık Bir Gökyüzü Gerekir

Bu ışıkları görmek için temelde bulutsuz karanlık bir gökyüzü gerekiyor. Bu durum da birçok insanı, ayın halleri ile kuzey ışıkları arasında bir ilişki olduğunu düşünmeye yönlendiriyor. Dolunay’ın ışıkları biraz baskıladığı doğru olsa da, kesinlikle onları görme şansınızı tamamen ortadan kaldırmaz.

kuzey ışıkları

Ancak açık ve karanlık bir gökyüzünün her zaman bir Kuzey Işıkları gösterisi ile renkleneceğini düşünmeyiniz. Gökyüzü koşullarının bu ışıklar ile etkisi yoktur. Işıklar atmosferindeki elementlerle etkileşime giren güneş parçacıklarından kaynaklanır. Bu kimyasal reaksiyon, bulut örtüsüne bakılmaksızın gerçekleşir, çok bulutlu olduğunda bunu sadece biz göremeyiz.

4- Kuzey Işıklarını Görmek Deneyim İster

Günümüzde birçok bağımsız gezgin, kendi macerasını kendi yazmayı sevse de konu Kuzey Işıkları olduğunda bu durum her zaman işe yaramaz. Bu doğal harikayı görmek için gerçekten Işıkların “kovalanması” hakkında bilgi sahibi olan biriyle olmanız gerekir. Hava tahminlerini çözebilen, KP endeksini (Jeomanyetik Durum) okuyan ve ışık şovunu yakalama umuduyla farklı bir yere ne kadar zaman geçmeniz gerektiğini anlayan biri işinize yarayacaktır.

Kp-endeksi, jeomanyetik fırtına gücünü 0 ila 9 ölçeğinde ölçer ve sayılar olası herhangi bir aurora’nın gücüne (ve parlaklığına) karşılık gelir. Kp-endeks sayısı ne kadar yüksek olursa, iyi bir aurora şovu şansı o kadar iyi olur. Ancak, Kp-endeksinin sadece 2 olduğu bir gecede de muhteşem bir gösteriye tanıklık edebilirsiniz. Ancak Kp-endeksi 7 olan bir geceye karşı, Kp-endeksi 1 olan başka bir geceyi seçme seçeneğiniz varsa, kesinlikle 7 olanı tercih etmelisiniz. Bu arada bir turla dahi gitmiş olsanız bile bu ışıkları görmenin garanti olmadığını unutmayınız.

kuzey ışık

5- Kutup Işıkları Ne Yazık ki Tam da Fotoğraflarda Görüldüğü Gibi Değildir

Aurora yeterince güçlü ise, çıplak gözünüzle görebilirsiniz. Ancak aurora zayıf olduğunda, bazen incecik bulutlar ve Kuzey Işıkları arasında ayrım yapmak zor olacaktır. Bununla birlikte, iyi bir kamera, gece insan gözünden çok daha fazla ışık ve renk alacaktır. Bu yüzden, Kuzey Işıkları’nı takip edecekseniz, yanınıza bir kamera alsanız iyi olacaktır.

Bu görsel şovun gerçekleşmesine pek çok faktör karışmakta olduğundan ışıklar her gece birbirinden farklı görünür. Bazı geceler çıplak gözle yeşilleri ve kırmızıları görebilirken, diğer geceler de ise herhangi bir rengi görmek için mücadele edeceksiniz. Bu nedenle gördüklerinizin internette yayınlanan fotoğraflar gibi olmasını beklememelisiniz.



Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu