Hiware Bazar – Hindistan’ın Mucize Köyü

Batı Hindistan’da bulunan Hiware Bazar, 30 yıl önce yoksulluk ve kuraklık içindeydi. Ancak 1990’larda köyün kaderi değişti ve hepsi çiftçi olan yaklaşık 60 milyonerle zengin bir köye dönüştü. Onların hikâyesi bizim gibi tarımda her yıl geriye giden ve köy yaşamı yavaş yavaş yok olan ülkeler içi örnek olabilecek nitelikte.

60’ı milyoner olan 1.250 kişinin yaşadığı bu köy, gerçekten de gelişmekte olan bir ülkenin güzel bir örneğidir. Kısa süre öncesine kadar kimsenin yüzüne bakmadığı çorak arazilerinden artık her yıl darı, soğan ve patatesten cömert bir verim alınmakta.

Hiware Bazar Bu Değişimi Nasıl Gerçekleştirdi?

Hiwarebazare
Shramdan, yerel halk arasında bir çalışma kültürü oluşturarak Hiware Bazar’ı topluluk gelişimi için bir model haline getirdi. 
Otlatma ve ağaç kesme yasağı, çim üretimini ve yeniden ağaçlandırmayı büyük ölçüde artırdı. Köyün öncesini ve sonrasını görüyorsunuz.

Hiware Bazar 1972 yılında yaşadığı ciddi kuraklık sonrasında nüfusun yaklaşık yüzde 90’ını kaybetmişti, geri kalanların da bu topraklardan hiçbir umudu yoktu. Her şey 1989 yılında köyün tek yüksek lisans derecesine sahip kişisi olan Popatrao Pawar adındaki genç adamın çabaları ile değişecekti.

Hiware Bazar
Köyün durumunu iyileştirme arzusuyla hareket eden Popatrao Baguji Pawar, Ahmednagar’dan köye geri döndü. 
1990 seçimlerini kazanadıç Oradan Hiware Bazar’ın dönüşümü başladı.

Pawar, beyaz yakalı bir iş umuduyla köyü terk edenlerdendi. Ancak doğduğu topraklara dönmesi için köylüler onu ikna etmeyi başardılar. Devamında onu köyün başına yönetici olarak getirdiler. Artk Hiware Bazar için yeni bir dönem başlıyordu.

Pawar’ın lider olduğunda yaptığı ilk işlerden biri köydeki içki tüketimini sınırlamak ve köylüyü hijyen konusunda bilgilendirmek hatta bu konuda çeşitli yasaklamalara gitmek oldu. Köylüler için bu duruma alışmak kolay olmasa da sonunda razı oldular.

Yeni lider, daha sonra çitçileri bankalardan kredi almaları konusunda yönlendirdi, eldeki mevcut fonları da bölgedeki su kaynaklarını artırmak için kullandı. Yağmur suyunu toplamak ve toplanan suyu muhafaza etmek için çalışmalar sonucunda köyde 52 toprak set, 32 taş set, iki sızma tank ve dokuz baraj inşa edildi.

Hiware Bazar2

1990 yılında sadece 90 kuyuya sahip olan bu küçük köyde şu anda yaklaşık 294 su kuyusu var. Sadece birkaç yıl içinde, köyün çevresindeki kuyularda ve diğer insan yapımı yapılarda su seviyesi yükselmeye başladı, böylece tarım tam hızıyla köye geri döndü ve köylüler için ana gelir kaynağı oldu. Ayrıca, köy halkının bilinçlenmesi ile, yoğun su tüketenler yerine toprağa daha az su kullanan sebze, bakliyat, meyve ve çiçekler ekildi.

Projeler zamanla sonuç vermeye başladı. Su sıkıntısının çözülmesiyle köyü terk eden birçok kişi geri dönmeye başladı. İnsanlar daha sıkı işbirliğiyle problemleri birlikte çözdü. Pawar’ın kurduğu sistemle iki-üç aile kendi çiftliklerinde birbirlerine yardımcı oldular ve böylece hem birlik duygusu teşvik edildi hem de maliyetler azaltılmış oldu. O günlerde kurulan sistemle bugün bile köylüler kayalık araziden yılda birden fazla hasat yapabilmekte.

Köylüler ayrıca sığır yetiştiriciliğine odaklanmaya başladı, bu da süt üretiminde bir artışa yol açtı ve böylece büyük gelir elde edildi. Yavaş ve istikrarlı bir şekilde köy büyümeye ve refaha erişti. 1995 yılında 182 aileden 168’i yoksulluk sınırının altında kalırken, bugün burası Hindistan’ın en zengin köylerinden birisi olarak biliniyor.

Hiware Bazar
Maharashtra’nın Ahmednagar semtinde bulunan Hiware Bazar, Hindistan’ın model köyüdür. 
Ülkedeki en yüksek GSYİH’ya sahip köy
dğr.

Hiware Bazar artık disiplin ve düzen ile büyüyen örnek bir köy. Yollar temiz ve iyi planlanmış, viran kulübelerin yerini yüksek betonarme evler almış. Her bir evde bir tuvalet bulunmakta, ki bu Hindistan’ın diğer köylerinde rastlanan bir şey değil. Köydeki insanlar gerçekten mutlu ve başarılarından gurur duyuyorlar. Sonuç olarak coğrafya kader değildir. Farklı bir yaklaşım ile farklı bir dünya mümkün.


Ayrıca göz atmak isterseniz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

The Story of Hiware Bazar, An Indian Village with 60 Millionaires. Yayınlanma tarihi: 20 Haziran 2017; Bağlantı: https://theculturetrip.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu