
Kendi kendini yöneten Faroe Adaları pek çok kişi tarafından henüz fazla tanınmamış olabilir, ancak Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki bu nefes kesici güzellikteki bölge yakında yolculuk listenizde bulunabilir. Politik olarak Danimarka’nın bir parçası olan Faroe Adaları, İzlanda ve Norveç arasında sıkışmış durumda. Lítla Dímun dışında tüm adalarda yerleşim var. 18 adadan oluşan bu takımadanın nüfusu yaklaşık 50.000 ve bu insanlar 80 farklı milleti temsil ediyor.

Bölge, uzun yıllar Norveç hakimiyetinde kalsa da, 19. yüzyıldan itibaren Danimarka yönetimine girmiş durumda. 1948 yılında Danimarka’ya bağlı özerklik statüsü kazanan Faroe Adaları, yasal olarak Avrupa Birliği toprağı sayılmamakta. Burası Danimarka’ya 1.600 kilometrelik bir uzaklığa sahip. Bu takımadalar hakkında, manzarası ve vahşi yaşamının yanı sıra bilinmesi gereken çok daha fazla şey vardır. İşte Faroe Adaları hakkında bazı büyüleyici gerçekler.
Faroe Adaları Hakkında İlginç Bilgiler
1- Bir Çok Evin Çimden Yapılmış Çatıları Vardır.

Faroe Adaları, yılda yaklaşık 300 gün yağmur alır. Bu sebeple çimden yapılmış olan çatılar evlere iyi bir yalıtım imkanı sağlar. Bize sundukları görsel şölen de yanında ödülü gibidir.
2- Adada Çok Az Sayıda Ağaç Bulunuyor

Güçlü rüzgarlar nedeniyle Faroe Adaları’nda çok az sayıda ağaç var. Ve burada olanlar da yerli değil. Çoğu, Faroe Adalarına benzer iklime sahip olan Alaska ve Güney Amerika’nın Tierra del Fuego’dan getirilmiş durumda.
3- Adada Fast – Food Tüketimi Neredeyse Yok

Sağlıklı beslenmeye çalışıyorsanız bu ada tam size göre olabilir. Adalarda sadece iki fast-food noktası var: Burger King ve ikincisi Danimarka fast-food zinciri olan Sunset Boulevard. Her ikisi de başkent Tórshavn’da ve yan yana.
4- Kutup Martısı ve Koyun Cenneti

Faroe Adaları’nda kutup martıları ve koyunların sayısı insanlardan çok daha fazladır. 18 adada yaklaşık 50.000 insan var, ancak 70.000 koyun ve yarım milyon martı olduğu düşünülüyor. Bu martıları gözlemlemek için en iyi yerin ise Faroe Adası’nın batısında Mykines olduğu söyleniyor.
5- Hapishaneye Gerek Yok

Burada o kadar az suç var ki adalarda büyük bir hapishaneye gerek yok. Takımadaların en büyük adası olan Streymoy’da sadece 12 hücreli bir hapishane var. Mahkumlar burada televizyonlu kendi hücrelerine sahip oluyorlar ve dışarıdaki mini golf sahasını dahi kullanmalarına izin veriliyor. Ancak burada sadece 18 ay veya daha az hapis cezasına çarptırılan şiddet içermeyen suçlular kalabiliyor.
6- Sadece Üç Trafik Işığı Var

Tüm bu ışıklar, yaklaşık 21.000 kişiye veya takımadaların toplam nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Tórshavn’ın başkentinde bulunuyor.
7- Burada Çocuklar Çok Şanslı

Avrupa’nın geri kalanından farklı olarak, Faroe’ların 2016’da 2,6 gibi yüksek bir doğurganlık oranı vardı. Çocuklara, muhtemelen düşük suç oranı ve güçlü aile merkezli kültür nedeniyle kendi başlarına keşfetme özgürlüğü veriliyor. Yaşam beklentisi oranı da erkekler için 79.9 yıl ve kadınlar için 84.4 yıl olarak oldukça yüksek.
8- Streymin Köprüsü

1973’te açılan Streymin köprüsü, takımadaların en kalabalık ikisi olan Streymoy ve Eysturoy adalarını birbirine bağlar. Bir denizaltı tünelinin Aralık 2020’de açılması ve köprü üzerindeki trafiği büyük ölçüde azaltması bekleniyor. Faroe Adaları’na ulaşmak için İstanbul’dan Kopenhag aktarmalı bir uçuş gerçekleştirmek gerekiyor. Devamında da buradan Faroe Adaları’nın başkenti Torshavn yakınında bulunan Vagar Havaalanı’na uçmanız. Evet gerçekten uzun, zorlu ve de masraflı bir yolculuk. Ancak bunu deneyimleme şansına sahip olanlarda var.
Göz atmak isterseniz
- Norilsk Neden Depresif İnsanlar Kenti Olarak Biliniyor?
- Kosta Rika’da Bulunan Gizemli Taş Küreler Nedir?
- Gryfino: Polonya’da Gizemli Bir Eğri Orman
- Bosna Piramitleri Gerçek mi Yoksa Bir Aldatmaca mı?
- Truva Atı Gerçek miydi? Kayıp Şehrin Efsanesini Öğrenelim
Kaynaklar ve ileri okumalar
- Get to Know Denmark’s Gorgeous Faroe Islands in 11 Stunning Facts; Yayınlanma tarihi: 28 Nisan 2020; Bağlantı: https://adventure.howstuffworks.com/faroe-islands.htm
- 7 Fascinating Facts About The Faroe Islands; Yayınlanma tarihi: 16 Haziran 2022; Bağlantı: https://www.forbes.com/
Görseller: Merlin Kafka
YolveMacera