8 Maddede Danimarka’nın Faroe Adalarını Tanıyın

Faroe Adaları pek çok kişi tarafından henüz fazla tanınmamış olabilir. Ancak Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki bu nefes kesici güzellikteki bölge yakında yolculuk listenizde bulunacaktır. Faroe Adaları, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda, Norveç ve İzlanda arasında yer alan özerk bir bölgedir ve politik olarak Danimarka Krallığı’na bağlı bir toprak parçasıdır.

Toplamda 18 adadan oluşan bu takımada, muhteşem doğal güzellikleri, yaban hayatı ve geleneksel kültürü ile ünlüdür. Tórshavn, Faroe Adaları’nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Faroe Adaları’nın turistik ve kültürel açıdan en önemli merkezlerinden biri olarak bilinir.

Danimarka'nın Faroe Adalarını Tanıyın
Tórshavn, Faroe Adaları’nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Streymoy Adası üzerinde bulunur ve Faroe Adaları’nın kültürel, ticari ve yönetimsel merkezlerinden biridir

Faroe Adaları Hakkında İlginç Bilgiler

1- Bir Çok Evin Çimden Yapılmış Çatıları Vardır.

Danimarka'nın Faroe Adalarını Tanıyın
Çim çatılar, adaların doğal manzarasına uyum sağlayan ve estetik olarak hoş bir görünüm sunan bir özelliktir.

Faroe Adaları, yılda yaklaşık 300 gün yağmur alır. Bölgenin soğuk ve rüzgarlı iklimine uyum sağlamak için çim çatılar, evleri ısıtmada etkili bir rol oynar. Çimenler, evin içini sıcak tutmaya yardımcı olur. Çim çatılar, bölgede yüzyıllardır kullanılan bir inşaat geleneğidir. Geleneksel evlerin çatıları, bu geleneği devam ettirirken modern yapı teknikleriyle de birleştirilmiştir.

2- Adada Çok Az Sayıda Ağaç Bulunuyor

Danimarka'nın Faroe Adalarını Tanıyın

Faroe Adaları’nın bitki örtüsü, zorlu iklim koşulları ve coğrafi yapının etkisi altında şekillenmiştir. Adalarda yaygın olarak çim alanlar ve mera bölgeleri bulunur. Bu alanlar, genellikle düşük otsu bitkilerle kaplıdır ve hayvancılık için kullanılır. Bölgenin rüzgarlı iklimi ve toprak koşulları nedeniyle Faroe Adaları’nda çok az sayıda ağaç vardır.

3- Adada Fast – Food Tüketimi Neredeyse Yok

Faroe Adaları

Sağlıklı beslenmeye çalışıyorsanız bu ada tam size göre olabilir. Adaların etrafı denizle çevrili olduğu için balıkçılık ve deniz ürünleri burada önemli bir beslenme kaynağıdır. Faroe Adaları’nda tarım alanları sınırlı olsa da patates ve havuç gibi dayanıklı sebzeler yetiştirilir.

Adalarda fast food kültürü fazla yaygın değildir. Turizmin artışı ile bir kaç fast food restoranı açılsa da Faroe Adaları’nda geleneksel yemekler ve yerel malzemelerle hazırlanan yiyecekler hala daha yaygındır ve bölgenin özgün lezzetlerini yansıtır.

4- Kutup Martısı ve Koyun Cenneti

Danimarka'nın Faroe Adalarını Tanıyın

Kutup martıları, soğuk iklimlere ve buzulların yakınındaki bölgelere adaptasyonları ile tanınır. Faroe Adaları’nda kutup martıları ve koyunların sayısı insanlardan çok daha fazladır. 18 adada yaklaşık 50.000 insan var, ancak 70.000 koyun ve yarım milyon martı olduğu düşünülüyor. Bu martıları gözlemlemek için en iyi yerin ise Faroe Adası’nın batısında Mykines olduğu söyleniyor.

5- Hapishaneye Gerek Yok

Faroe Adaları

Burada o kadar az suç var ki adalarda büyük bir hapishaneye gerek yok. Takımadaların en büyük adası olan Streymoy’da sadece 12 hücreli bir hapishane var. Mahkumlar burada televizyonlu kendi hücrelerine sahip oluyorlar ve dışarıdaki mini golf sahasını dahi kullanmalarına izin veriliyor. Ancak burada sadece 18 ay veya daha az hapis cezasına çarptırılan şiddet içermeyen suçlular kalabiliyor.

6- Sadece Üç Trafik Işığı Var

Faroe Adaları

Adaların arazisi dağlık ve engebelidir. Bu nedenle bazı bölgelerde yol ağları sınırlıdır. Ana adalar arasındaki ulaşım feribotlarla sağlanır. Faroe Adaları’nın nüfusu az olduğu için trafik yoğunluğu da azdır. Bu nedenle trafik ışıklarına olan ihtiyaç da yoktur. Mevcut trafik ışıkları da toplam nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan Tórshavn’da bulunuyor.

7- Burada Çocuklar Çok Şanslı

Faroe Adaları

Avrupa’nın geri kalanından farklı olarak, Faroe’ların 2016’da 2,6 gibi yüksek bir doğurganlık oranı vardı. Çocuklara, muhtemelen düşük suç oranı ve güçlü aile merkezli kültür nedeniyle kendi başlarına keşfetme özgürlüğü veriliyor. Yaşam beklentisi oranı da erkekler için 79.9 yıl ve kadınlar için 84.4 yıl olarak oldukça yüksek.

8- Streymin Köprüsü

Brugvin um Streymin 1

Streymin Köprüsü (Streymin Bridge), Faroe Adaları’nda bulunan ve Streymoy Adası ile Eysturoy Adası’nı birbirine bağlayan önemli bir köprüdür. Bu köprü, adalar arası ulaşımı kolaylaştırmak ve taşımacılığı geliştirmek amacıyla 1973 yılında inşa edilmiştir.

Köprüden geçerken, hem Streymoy hem de Eysturoy Adası’nın doğal güzelliklerini gözlemlemek mümkündür. Özellikle deniz manzarası ve dağlar bu bölgenin karakteristik manzaralarındandır.

Faroe Adaları’na ulaşmak için İstanbul’dan Kopenhag’a oradan da Faroe Adaları’nın başkentinde bulunan Vagar Havaalanı’na uçmanız gereklidir. Bu elbette gerçekten uzun, zorlu ve de masraflı bir yolculuktur. Ancak bunu deneyimleme şansına sahip olanlar için muhtemelen unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Ayrıca göz atmak isterseniz: Norilsk Neden Depresif İnsanlar Kenti Olarak Biliniyor?


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu