Yaşamamız için gereken en önemli şey sudur. Becerikliyseniz ve nereye bakacağınızı biliyorsanız, Dünya üzerindeki hemen hemen her ortamda iyi içme suyu bulabilir veya toplayabilirsiniz.
Sağlığı korumak için insan vücudunun günde en az iki litre suya ihtiyacı vardır. Vahşi doğada kaybolursanız, muhtemelen kendinizi zorlayacaksınız ve sıcak veya soğuk bir ortamda olabilirsiniz. Bu faktörlerin her ikisi de normal miktardan daha fazla sıvı tüketmeniz gerektiği anlamına gelir.
Soğuk bir ortamın daha az risk oluşturabileceğini düşünmek kolaydır, ancak durum böyle değil. Daha az terleyebilirsiniz, ancak kuru hava nedeniyle cildinizden su kaybedersiniz. Ayrıca rüzgarda sıvı tüketimi ihtiyacınızı arttıracaktır.
Vücudumuzun yaklaşık üçte ikisi sudur ve onu kan dolaşımına, yiyecekleri işlemeye ve diğer iç süreçlere yardımcı olmak için kullanırız. Şiddetli dehidrasyon durumunda, hücreleriniz küçülür ve dolaşım durarak kaslarınıza oksijen akışının azalmasına neden olur. Altı saat susuz kaldıktan sonra dehidrasyon başlayabilir ve susuz bir tam günden fazlası ciddi bir sorundur kaynağıdır. İnsan vücudu susuz ancak yaklaşık üç gün yaşayabilir.
Artık suyun önemini anladığımıza göre, barınağınızın bir su kaynağına mümkün olduğunca yakın olması gerektiği oldukça açıktır. Bir kaynak bulacak kadar şanslıysanız, onu arındırdığınızdan emin olmalısınız.
Berrak nehirler ve göller temiz görünebilir, ancak tatlı suda yaşayan milyonlarca organizma vardır. Arındırmazsanız, bakteri veya virüslerden dolayı hastalanabilirsiniz. Tatlı su kaynaklarının filtrelenmeden içilmesi güvenli olabilir, ancak hayatta kalma durumunda dikkatli olmanız gerekir. Bu yazıda, vahşi doğada güvenli içme suyu bulmanın veya toplamanın farklı yollarına bir göz atacağız.
Doğada İçme Suyu Kaynağı Bulma
Vahşi doğada mahsur kalırsanız yapmanız gereken ilk şey bir içilebilir su kaynağı bulmaktır. En belirgin kaynaklar akarsular, nehirler ve göllerdir. Hayvanlar her zaman suyun nerede olduğunu bilirler, bu yüzden yaban hayatı veya hayvan izlerine dikkat edin. Yemyeşil bitki örtüsü, suyun yakınlarda olduğunun bir işaretidir.
Sürü halinde böcekler bir su kaynağının çok uzakta olmadığını da işaret ederler. Sabah veya akşam kuş uçuş yolları da sizi doğru yöne götürebilir. Suyun her zaman yokuş aşağı aktığını unutmayın, bulunduğunuz bölge inişli çıkışlıysa indikçe suya ulaşma ihtimaliniz artar.
Çamurlu bir alan bulursanız, yer altı suyu mevcut olabilir. Bir çukur kazın ve bekleyin. Deliğin suyla dolduğunu görünce şaşırabilirsiniz. Bu yeraltı suyu çamurlu olacak, ancak bir bezle süzmek onu temizleyecek ve kısa vadede sizi idare edecektir. Bulduğunuz suyu arıtmadan içtiğiniz her seferinde risk aldığınızı hatırlamak çok önemlidir.
Çoğu kırsal alandaki yağmur suyu genellikle hastalık veya hastalık riski olmadan tüketilebilir. Yağmur yağarsa, toplamak için elinize aldığınız tüm kapları kullanın. Pançonuz varsa veya plastik bir örtü bulabilirseniz, onu açın ve köşeleri yerden birkaç metre yüksekteki ağaçlara bağlayın.
Yağmur suyunun tadı biraz farklıysa, bunun nedeni yeraltı sularında veya akarsularda bulunan bazı minerallerden yoksun olmasıdır. Kar ve buzun yakınındaysanız, eritin ve suyu için. Asla donmuş yemeyin – vücut ısınızı düşürür ve su kaybına yol açar. İmkanınız varsa, eriyen kar ve buz da arındırılmalıdır.
Yoğun çiy, içme suyu da sağlayabilir. Güneş doğmadan önce bilek düzeyinize emici bir bez bağlayın ve çimlerde yürüyüşe çıkın. Sabahın erken saatlerinde size yetecek kadar su çekebilirsiniz. Bitki örtüsü de size su sağlamaya yardımcı olur. Meyveler, hindistancevizi, bazı kaktüsler, asmalar, palmiye ağaçları ve bambu iyi sıvı besin kaynakları olabilir. Koşullarınız ne kadar kötü olursa olsun, asla kan, idrar, tuzlu su, alkol içmemelisiniz.
Geçici Çözüm: Su bulamazsanız küçük bir taşı ağzınıza atıp emin. Taşı emmek tükürük salgılamanızı sağlar ve bu da ağzınızın kurumasını önler. Yani bir bakıma susuzluk hissini biraz bastırmış olursunuz. Unutulmamalı ki taş emerek sıvı ihtiyacı giderilmez; sadece ağız içindeki kurumayı önlersiniz
Doğada Bulunan İçme Suyunun Arıtılması
Bir nehir veya göl kenarında kaybolursanız, savaşın yarısı biter. Ancak bu suyu güvenle içebilmek için arıtmanız gerekir. 10 dakika kadar kaynatma, tatlı suyu güvenli hale getirmenin en iyi ve en kolay yoludur – sabit bir kaynama ile 10 dakika, iyi bir pratik kuraldır. Tabii ki kaynar su, ateşe ve bir tür kaba ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Bir konteynırınız yoksa, alüminyum teneke, teneke kutu, cam ve plastik şişe bile iş görecektir.
Kaynatmadan önce büyük tortu parçalarını filtrelemek için gömleğinizi veya başka bir bez kullanın. İster inanın ister inanmayın, plastik şişeler kaynatmak için işe yarar. Bir yöntem, şişeyi tamamen suyla doldurmak, kapağı kapatmak ve biraz sıcak kömürlere atmaktır. Şişedeki hava eksikliği erimesini engellemelidir. Şişeyi dolduracak kadar suyunuz yoksa, halat veya asma ile ateşin üzerine asın, böylece alevler alttan ısıtacaktır. Eğer ateş yakma şansınız yoksa, bakterileri öldürmek için suyu güneşte bir kapta bırakın.
Bulduğunuz suyu kaynatsanız bile çeşitli kimyasallar ya da ağır metaller gibi bulaşıcı maddelerden kurtulmuş olmuyorsunuz. Bu riski de elemek için çevrenizdeki her şeyi gözden geçirip kovaya benzeyen bir şey bulmanız ve dibinde küçük delikler açıp içine, dibini kaplayacak şekilde birkaç katman halinde kumaş yerleştirmeniz gerek.
Kumaşın üstünü kalınca bir kum ya da çakıl tabakasıyla kaplayın. Kovanın yarısını bu şekilde doldurduktan sonra üstüne yine birkaç katman kumaş eklemelisiniz. Son olarak birkaç tane büyükçe taş bulup en üstüne dizin.
Bu filtre sistemini yaratabilirseniz, kovanın içine döktüğünüz su alttaki deliklerden çıktığında diğer risk faktörlerinden de arınmış olur. Ancak su zaten kirli bir görüntüye sahipse ya da üstünde yağ katmanı gibi bir şey yüzüyorsa onu filtre ederek ya da kaynatarak temizleyemezsiniz. Vakit kaybetmeden başka bir kaynak aramaya başlayın.
Suyu arıtmanın bir başka yolu da arıtma tabletleri kullanmaktır. Birçok şirket bunları üretir ve herhangi bir hayatta kalma kitinde zorunludurlar. Tabletler, suyu arıtmak için iyot veya klor kullanır. Pek çok insanın iyota alerjisi vardır, bu yüzden kullanmadan önce olup olmadığınızı bildiğinizden emin olun.
Bulanık suyun güvenli olması için genellikle birden fazla tablete ihtiyacı vardır ve herhangi bir tabletin tam anlamıyla etkili olması için en az 30 dakikaya ihtiyacı vardır. Kaynatma işleminde olduğu gibi, suyu bir tür bezle ilk süzme işlemi yapmak en iyisidir.
- Sizi Öldürebilecek 10 Hayatta Kalma Miti
- Dünyanın En Zor Yarışı: Barkley Maratonu
- Sıkıntılı Ama Çaresiz Değil: Doğada Yön Duygusunu Kaybetmek
- Annie Londonderry: Bisikletle Dünyayı Gezen İlk Kadın
Kaynak: How to Find Water in the Wild; https://adventure.howstuffworks.com
YolveMacera