
Doğa ile yüzleşmeyi seven biri için temel kural sükunettir. Neden mi? Çünkü doğada var olan her eylemin kendi akışı içinde bir düzeni vardır ve bu düzen dünyanın varoluşundan beri belli bir ahenk içinde devam etmektedir. Bize düşen ise bu ahengi kavrayıp ona uyum sağlamaktır. Doğa kör cesareti sevmez, doğada gereksiz riskler alınmaz. Her türlü ön hazırlığa rağmen insan doğaya çıktığında bazı sorunlarla karşılaşabilir. İşte bu zamanda işin içine deneyim girer, doğayı tanımak ve onun dilini anlamak ve uygun önlem almak.
Doğada Yön Duygusunu Kaybetmek
Doğada yön duygusunu kaybetmek ve kaybolmak tecrübesiz doğaseverlerin en sık başına gelen ve bazen sonu trajedilerle bile biten gerçeklerden biridir günümüzde. Şehirde kullanmak için tasarlanmış cep telefonunun navigasyon cihazına güvenerek, çıktığınız bir macerada başınıza böyle bir durum gelirse ne yapabilirsiniz? Bu yazı da kısaca bu konuda bilgi verelim ama önerimiz zaten böyle bir riske hiçbir zaman atılmamanız yönünde olacaktır.
Yolunu kaybeden biri için en iyi kılavuz her zaman sudur. Su bir kaç saat içinde insanı mutlaka bir yerleşim yerine ulaştırır. Ülkemizde yerleşim yerleri sağlıklı bir insanın direnç süreleri içinde ulaşabileceği mesafededir. Tabii ki bu esnada performansı iyi kullanmak ve morali yüksek tutmak önemlidir. Arazide günlük yürüyüşe bile çıksanız bazı ihtiyat malzemelerini yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Bu malzemeler genelde hiç kullanılmazlar ancak kullanmak gerektiğinde yoklarsa sonu mutlu bitmeyen bir anıya sahip olabilirsiniz. Bunların başında panço/yağmurluk gelir. Zorda kaldığınızda barınma ihtiyacınızı bile bir panço ile gidermeniz mümkündür. Her yürüyüşçünün çantasında kendine yeter düzeyde atıştırmalık enerji verecek yiyecekler ve su bulunmalıdır. Ayrıca bir kafa lambası, küçük bir çakı, çakmak ya da kibrit gibi malzemeler de, basit ilkyardım malzemeleri de önemlidir.
Ayrıca yürüyüş esnasında kişi etrafına, araziye dikkatini vermelidir. Çünkü olası bir risk durumunda yapılacak en akıllıca davranış gelinen yoldan geriye dönmek olacaktır. Bir de düzenli olarak yürüyüş yapıyorsanız harita okuma ve pusula kullanma konusunda da deneyim kazanmanız öneriler arasında olacaktır. GPS ler her zaman güvenilir sonuçlar vermeyebilir. Ancak en önemlisi elbette sükunetinizi korumak ve gereksiz riskleri almamaktır elbette…
Yolunuzun hep açık olması dileğimizle.
YolveMacera