Doğa Yürüyüşünde Kaybolma Durumunda Bu İpuçları Hayatınızı Kurtarabilir!

Motivasyon cümlesi olarak “doğaya git ve kaybol” dense de, gerçek hayatta doğada kaybolma tercih edeceğiniz bir şey değildir. Ancak yine de doğa yürüyüşünde kaybolma tecrübesiz doğaseverlerin en sık başına gelen ve bazen sonu trajedilerle bile biten gerçeklerden biridir.

Doğa Yürüyüşünde Kaybolma Durumunda Bu İpuçları Hayatınızı Kurtarabilir!

TV’deki hayatta kalma programlarının olağanüstü popülaritesi nedeniyle herkes çıktığı bir doğa yürüyüşünde kaybolma durumunda ne yapması gerektiğini bildiğini düşünebilir. Ancak ne yazık ki, izlediklerinizin arka planında bir yerlerde her zaman daha fazla reyting arayışı söz konusu olacaktır. Bunun neticesinde de izledikleriniz çoğu zaman gerçekten işinize yarayacak bilgilere odaklanmayacaktır.

Doğa yürüyüşüne çıktığınız zamanlarda cep telefonunuza da güvenebilirsiniz. Herhangi bir doğa yürüyüşüne çıkarken, yanınıza şarjı tam bir cep telefonu almak ve acil aranacaklar kaydınızın var olduğundan emin olmak önemlidir.

Doğa Yürüyüşünde Kaybolma Durumunda Bu İpuçları Hayatınızı Kurtarabilir!
İngiliz oyuncu Julian Sands doğa yürüyüşünde kaybolan ve hayatını kaybeden son isimlerden birisidir. 65 Yaşındaki İngiliz oyuncu, ocak ayında tek başına Mount Baldly dağında doğa yürüyüşü yaparken kaybolmuştu. etkililer, Sands’ın bulunması amacıyla San Gabriel Dağları civarında arama kurtarma faaliyetlerinde bulunmuş ancak herhangi bir sonuç alınamamıştı. Kendisinin kalıntılarına Haziran 2023 tarihinde ulaşıldı.

Ancak doğada yönünüzü bulmak için her zaman telefonunuzun GPS’ine de güvenemezsiniz. Sonucunda cep telefonunuzun size şehirlerde sağlıklı bir biçimde rehberlik edecektir. Ancak aynı durum doğada her zaman geçerli olmayacaktır.

Doğa Yürüyüşünde Kaybolma Durumunda Ne Yapmalı?

Vahşi doğada kaybolan ve ölen insanların çoğu zaman hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları her şey aslında sırt çantalarında bulunur ( daha doğrusu bulunmalıdır.) Bu öğeler genellikle “10 temel unsur” olarak adlandırılır. Bunlar çakı, kibrit/çakmak, harita ve pusula, kafa lambası, güneş gözlüğü/güneş kremi, yağmurluk, ekstra kıyafet, yiyecek, su ve ilk yardım çantasıdır. Bu listeyi elbette geliştirmeniz mümkündür. Ancak bu temel malzemeler olmazsa olmazlardır.

Doğa Yürüyüşünde Kaybolma Durumunda Bu İpuçları Hayatınızı Kurtarabilir!
Her yürüyüşçünün çantasında kendine yeter düzeyde atıştırmalık enerji verecek yiyecekler ve su bulunmalıdır. Ayrıca bir kafa lambası, küçük bir çakı, çakmak ya da kibrit gibi malzemeler de, basit ilkyardım malzemeleri de önemlidir. enli olarak yürüyüş yapıyorsanız harita okuma ve pusula kullanma konusunda da deneyim kazanmanız öneriler arasında olacaktır. GPS ler her zaman güvenilir sonuçlar vermez.

Doğa kör cesareti sevmez, doğada gereksiz riskler alınmaz. Bu nedenle tecrübeli bir doğa yürüyüşçüsü değilseniz, doğaya tek başınıza elbette çıkmayın. Yok illa ki çıkacağım diyorsanız, yola çıkmadan önce, yakın bir arkadaşınıza veya akrabanıza nereye gideceğinizi ve ne zaman dönmeyi planladığınızı açıklayan ayrıntılı bir açıklama bırakın.

Yola çıktığınız zamanlarda hem normal harita hem de doğanın haritasını okuyabildiğinizden emin olun. Dağ nedir, vadi nedir, ağaçların bulunduğu yer nerededir? Etrafınızdaki manzaradaki bu özellikleri tanımak belki de en değerli beceridir. Yolunu kaybeden biri için en iyi kılavuz her zaman sudur. Suyun akış yönünü takip ederseniz belli bir zaman içinde büyük ihtimal ile bir yerleşim yerine ulaşırsınız. Ancak bu esnada performansı iyi kullanmak ve morali yüksek tutmak önemlidir.

doğada kaybolma
Ancak yine de her türlü ön hazırlığa rağmen insan doğaya çıktığında bazı sorunlarla karşılaşabilir. Arazide günlük yürüyüşe bile çıksanız bazı ihtiyat malzemelerini yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Bu malzemeler genelde hiç kullanılmazlar ancak kullanmak gerektiğinde yoklarsa sonu mutlu bitmeyen bir anıya sahip olabilirsiniz.

Ayrıca bir doğa yürüyüşüne mümkün oldukça erken saatlerde başlamalısınız. Daha fazla zaman ve daha fazla güneş ışığı sayesinde her şey daha kolay ve daha güvenli olacaktır. Eğer tek başınızaysanız ve rotaya da hakim değilseniz, yolda daha önceden edinmiş olmanız gereken haritadaki önemli noktaları (zirveler, nehir geçişleri, tabelalar) gerçek dünyadaki üç boyutlu karşılıklarıyla düzenli olarak eşleştirmelisiniz.

Bu arada bol bol fotoğraf da çekin. Eğer yolu kaybederseniz, bu fotoğraflar size anımsatıcı olacaktır. Eğer kaybolmazsanız da eve güzel anılar götürürsünüz. Tüm bunlar esnasında zamanı kontrol etmeyi de unutmayın.

Ya İşler Ters Giderse?

Screenshot 1 1
Kanyon bölgesi dışında, özellikle ormanlarda ve dağlarda yokuş aşağı yürümek çoğu zaman sizi dışarı çıkaracaktır

Diyelim ki cep telefonunuzun kapsama alanı yok, haritayı ve pusulayı nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz, hiç fotoğraf çekmediniz. Bu durumda kendinizi kaybolmuş olarak kabul edebilirsiniz? Peki şimdi ne yapmalısınız? Bu durumda yapılacak en akıllıca şey başladığınız noktaya geri dönmeye çalışmak olacaktır.

Hala bol miktarda gün ışığınız varsa, ayak izlerinizi ve benzer sizden geriye kalan izleri bulmaya çalışın. Bu nedenle gidiş yolunuza taşlar, dallar gibi çeşitli işaretler bırakmaya özen göstermelisiniz. Eğer patikaya geri dönmeyi başarırsanız ve nerede olduğunuzu biliyorsanız, yola devam edin. Karanlık çöker ise kafa lambanızı takıp, bir an önce bölgeden uzaklaşmaya çalışın.

Bir patikaya rastlamazsanız ve kendinizi daha da kaybolmuş ve kafanız karışmış halde bulursanız, yokuş aşağı doğru ilerlemeye başlayın. Ancak gece olduysa, çaresiz kendinize korunaklı bir yer yapmalısınız. Bu esnada kalın kıyafetlerinizi giyin ve size rüzgar ve yağmura karşı biraz koruma sağlayabilecek doğal bir barınak bulmaya çalışın. Bu esnada da küçük bir ateş yakmaya çalışın.

Eğer yiyeceğiniz kalmadıysa endişelenmeyin: insan vücudu haftalarca yiyeceksiz kalabilir. Yiyecek, endişelerinizin en azıdır. Öte yandan su kritik önem taşır. Koşullara bağlı olarak insanlar susuz yalnızca üç ila altı gün yaşayabilir. Ama karanlıkta su aramaya çıkmayın. Oturun, sıcak kalmaya çalışın ve sabahı bekleyin.

Tüm bu anlattıklarımız sizi ürkütmesin. Doğa yürüyüşü konusunda uzman olan kişiler zaten kaybolmayacaktır. Aktardıklarımız daha çok amatör yürüyüşçüler içindir. Ayrıca her yıl binlerce amatör yürüyüşçü kayboluyor ve çıkış yolunu bulmayı başarıyor.

Sonucunda birkaç yön bulma becerisi ve doğru ekipman faydalıdır, ancak sağduyu ve soğukkanlılık her şeyden önemlidir. Gerçek şu ki, kaybolmak kimseyi öldürmez. Nerede olduğunuzu bilmemekten ölmezsiniz ancak kötü kararlardan ölürsünüz. Yolunuzun hep açık olması dileğimizle. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Sizi Öldürebilecek 10 Hayatta Kalma Miti


Kaynaklar ve ileri okumalar: So you’re lost in the wilderness – these tips could save your life. Yayınlanma tarihi: 31 Mayıs 2016. Kaynak site: Bağlantı: So you’re lost in the wilderness – these tips could save your life

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu