Disney ve Pixar tarafından çekilen Arabalar filminde anlatıldığı gibi, eskiden küçük kasabalar ve Chicago’dan başlayıp çayırlar ve çöllerin içinden geçerek Los Angeles’a kadar uzanan, ABD’nin güneybatısını bir örgü gibi ören bir yol vardı. Seyahat eden pek çok insan için Route 66, batı yönünde Kaliforniya’ya uzanan en iyi rotaydı. Bu rota, John Steinbeck’in “Gazap Üzümleri” eserinde Joad ailesinin 1930’lardaki Büyük Buhran’ın getirdiği yoksulluktan kaçışlarında kullandıkları “Ana Yol” olarak ölümsüzleşmişti.
US Highway 66 olarak da adlandırılan Route 66, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki motorlu taşıtlar için ilk ulusal otoyollardan biridir. Bu yol Amerikan popüler kültüründe bir simge haline gelmiştir.
ABD’de bugünkü eyaletler arası yolların aksine bu yol ABD’nin kalbine giderek, seyahatçileri neon ışıklı tabelalarla reklam yapan ucuz moteller, garip isimli barlar ve restoranların içinden geçiriyordu. Uzun yol yapan seyahatçiler, yolculuğun bir parçası olarak yerel kültürü tanıyor, yerel kültürler de dış dünyayla böylelikle bir bağ kurabiliyordu.
Yolculuğu bir hedefe varmak için araç olarak değil de yolculuğun kendisini bir amaç olarak gören kişiler arasında eski Route 66’e olan ilgi zamanla zirve yaptı. “Gerçek Amerika”yı, yani yöresel şiveleri, yerel yemekleri ve her şeyin kendi halinde olmasından mutlu olan insanları arayanlar, istediklerini Route 66’da bulabildiler.
Route 66 Hakkında Bilmeniz Gereken Bazı Detaylar
Route 66, ya da diğer adıyla Get Your Kicks On Route 66, Amerikalı müzisyen ve söz yazarı Bobby Troup tarafından 1946 yılında bestelendi. Şarkı ilk defa o yıl Nat King Cole tarafından plak yapılsı. Ancak sonrasında da aralarında Perry Como (1954), Chuck Berry (1961) ve The Rolling Stones (1964)’un da olduğu onlarca şarkıcı ve grup tarafından bu şarkı defalarca seslendirildi. Bu yolun ününe ün katan bir ayrıntı oldu. Perry Como’nun seslendirdiği versiyon şarkı sözlerinin en eksiksiz olduğu versiyondur. Şarkıyı buradan dinleyebilirsiniz.
Tulsa’lı bir işadamı olan Cyrus Avery (1871-1963), otoyolun kurulmasını destekledi ve tanıtılmasına yardımcı oldu. Bu nedenle günümüzde onun adı bu yolun kurucusu olarak geçmektedir. Çok geçmeden, rota üzerinde kurulu yerlerde iş imkanları gelişti; restoranlar, benzin istasyonları ve moteller kuruldu. Ancak yolun popülaritesine yol açan şeylerin başında, Steinbeck’in, Pulitzer ödüllü 1939 tarihli “The Grapes of Wrath” yani Gazap Üzümleri adlı romanında, “ana yol” olarak adlandırdığı Route 66’ya bir bölüm ayırması vardı.
Yol 1926’da resmen açıldı. Ancak Büyük Buhran ülkeyi kargaşaya sürüklediğinde bitmeye yakın bile değildi. 1929’da yolun yalnızca Illinois ve Kansas bölümleri tamamen kaplanmıştı. Büyük Buhran binlerce genç erkeği işsiz bırakınca bu kişilerin çoğu, yol iyileştirme ve bakım işlerini yapma işlerinde çalışmaya başladı. Bu sayede Route 66, 1938 yılına kadar tamamlandı.
Route 66, artık batıya giderken kullanılacak en verimli yol değildir. “U.S. Route 66” 27 Haziran 1985 tarihinde resmen “ABD Karayolları Sistemi’nden çıkartıldı ve bu tarihi yol yerini “Eyaletler arası Otoyol Sistemi” ne bıraktı.
Fakat bu yol hala geçmişte kalan ve yolculuğa çıkmanın keşfetmeye çıkmak demek olduğunu inanan kişiler için bir tutku olma özelliğini sürdürüyor. Orijinal Route 66 resmi olarak artık olmayabilir, ancak nereye bakacağını bilenler için çoğu hala sürülebilir durumdadır.
Eğer bunu deneyimleme şansı olanlardan birisi iseniz yol üzerinde bir çok ilginç manzaranın karşınıza çıkacağına emin olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için kaynaklarımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Bir Gün Mutlaka Dedirten Tren Yolculukları
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Route 66; Bağlantı: https://www.britannica.com/topic/Route-66
- 8 Things You May Not Know About Route 66; Yayınlanma tarihi: 30 Ağustos 2018; Bağlantı: https://www.history.com/
- 20 Facts About Route 66; yayınlanma tarihi: 13 Mayıs 2021; bağlantı: https://www.mentalfloss.com/
YolveMacera