
Bazı yerler vardır, hani derler ya ‘kuş uçmaz, kervan geçmezdir. Yine de oralarda mutlaka birileri yaşar. Nüfusu az, sessiz, zorlu yerleşim birimleridir buraları. Bu yazıda pek çoğunuzun adını muhtemelen duymadığı dünyanın en ıssız 6 bölgesi hakkında bilgi edinelim…
1-Grönland – Ittoqqortoormiit

Ittoqqortoormiit, Grönland gibi uzak ve az nüfuslu bir ülke için bile fazla ıssız kalıyor. Ülkenin doğu kıyısındaki kasabanın 450 nüfusuna yalnızca bir market ve iki bakkal hizmet veriyor. Halkın geçim kaynakları ise avcılık ve balıkçılık. Bölgede turistler genellikle vahşi hayatla ve kayak, kızakla kayma gibi macera sporlarıyla ilgileniyor. Kasabada bir de tarih müzesi bulunuyor.
2- Svalbard, Longyearbyen

1906 yılında Arktik Svalbard Adası’nda kurulan ve teknik olarak Norveç’in bir parçası olan Longyearbyen bölgenin başkenti sayılıyor ve 3 binden az nüfus barındırıyor. Bölgede suç oranı sıfıra yakın ancak potansiyel kutup ayısı saldırılarına karşı bireysel silahlanma oram oldukça yüksek! Kent genellikle Svalbard’ın buzullarına keşif için bir geçiş noktası olarak kullanılıyor. Kasaba, bir dağın eteğindeki rüzgâra korunaklı vadiye inşa edilmiş küçük ahşap evlerden oluşuyor.
3- Easter Adaları, Hanga Roa

3 bin 300’ün üzerinde sakiniyle Hanga Roa Hanga Roa, Şili’ye ait Paskalya Adasının başkentidir. Adanın batı kıyısında Terevaka ve Rano Kau yanardağları bulunmaktadır. Adanın en önemli özelliği, ‘moai’ adıyla bilinen ve nasıl ortaya çıktığı bilinmeyen devasa taş insan kafası heykelleri. Moailer abartılmış derecede uzun kulakları, güçlü çıkıntılı çeneleri, büyük başları ve kolsuz gövdeleri ile insanı etkileyen görkemli heykellerdir. Adada toplamda 1000’den fazla heykel olduğu tahmin edilmektedir.
4- Pitcairn Adaları, Adamstown

Pitcairn adaları esasen 4 adadan oluşuyor; Pitcairn, Henderson, Ducie, Oeno. Ancak Pitcairn dışındaki 3 adada yaşam yok. 47 kilometre kare yüzölçümüne sahip volkanik adada Pitkernce konuşuluyor. Bu dil İngilizcenin farklı bir lehçesi olarak düşünülebilir. Başkent Adamstown teknik olarak Birleşik Krallık’ın bir parçası olsa da, adanın yaklaşık 50 sakini yerel bir hükümete bağlı. Adada hava alanı veya otel yok, ancak bu maceraya atılmak isterseniz, deniz yoluyla ulaşıp adadaki evlerden birinde misafir olmayı deneyebilirsiniz.
5- Supai, Arizona

Supai Amerika Birleşik Devletleri’nin, Arizona eyaletinde, Coconino Kontluğu’ndaki Büyük Kanyon içindeki köy. 2010 nüfus sayımı öncesinde, nüfusu 208’di. Köye ulaşım için helikopter kullanmak ya da kilometrelerce süren dağ yolunu aşmak gerekiyor. Supai, Birleşik Devletler ‘de postaların hala katırlar tarafından ulaşıldığı tek yerdir.
6- Oymyakon, Rusya

Oymyakon, Rusya’nın Saha Cumhuriyeti’ne bağlı Oymyakon ulusunda yer alan ve dünyanın en soğuk köyü olarak bilinen köydür. Nüfusu 2014 yılı verilerine göre 517’dir. İlginç bir şekilde köyün adı ise ‘donmamış su’ anlamına geliyor. Bunun sebebi ise köyde çıkan termal su kaynakları.
Keşfetmeniz dileğimizle…
YolveMacera