Bir kadının dünyada ziyaret etmenize izin verilmeyecek yerler vardır. Bunlardan birisi de Aynoroz (Ayion Oros) bölgesidir.
Kuzey Yunanistan’da sadece erkeklerin yaşadığı “kutsal dağ” (Aynoroz) bölgesi yaklaşık 2.000 yıldır Hıristiyan manastırlarına ev sahipliği yapıyor. Aynoroz Balkanlar’da Yunanistan’ın Halkidiki yarımadasından Ege Denizi’ne doğru uzanan 3 dar ve uzun yarımadanın en doğuda olanı. En yüksek noktası ise adanın en güneyinde bulunan Athos Dağı. Athos Dağı, eski zamanlardan beri kutsal bir yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir. Günümüzde birçok ülkeden 2.000’den fazla keşiş, Athos dağında dünyanın geri kalanından izole edilmiş bir hayat yaşamaktadır.
335 kilometrekarelik bir yarımadayı kaplayan bu dağın en önemli özelliği ise kadınlara yasak olmasıdır. Bin yıldan fazla süredir devam eden bu yasak, kadınların yarımadanın kıyısına dahi 500 metreden fazla yaklaşmalarına izin vermez.
Sadece kadınların değil, dişi hayvanların da bölgeye girmesi yasaktır. Birkaç istisnadan biri dişi kedilerdir. Keşişlere göre dişi kedilere Kutsal Bakire tarafından kutsal bir önsezi bahşedilmiştir ve bu özellikleriyle zararlı böcekleri kontrol edebilmektedirler. Aynoroz’daki bu yasak nedeniyle, süt ürünleri ve yumurtalar dışarıdan getiriliyor. Neden derseniz adada tavuk, yada koyun da yoktur. Burayı ziyaret etme fırsatı sadece yetişkin erkekler ve “babalarının refakatindeki genç delikanlılarla” sınırlıdır.
Aynoroz’a Kadınların Girmesi Neden Yasaktır?
Bazı insanlar bu yasağın keşişlerin kadınlardan nefret etmesinden veya yeminlerini korumaya çalışmasından kaynaklandığını düşünür, ama aslında onlara saygı duyar ve onları o kadar çok severler ki, bu kural konulmuştur. Kadınların yasaklanmasının, Ortodoks gelenekleri ile bağlantılı olan bir nedeni vardır.
Efsaneye göre Aynoroz, Tanrı tarafından Meryem Ana’ya kutsal bir bahçe olarak bahşedilmiştir. Kıbrıs’ta Lazarus’u ziyaret etmeye giderken fırtınalar, Meryem’i ve yol arkadaşı Vaiz John’u bu yarımadanın doğu kıyısına sürüklemiştir. Apollo’ya adanmış pagan bir tapınağın olduğu noktaya yakın bir yere gelmişlerdir. Bugün, bahsi geçen bu yer, İviron Manastırı’nın olduğu bölgedir.
Bölgenin güzelliğine vurulan Meryem, Tanrı’ya burayı ona vermesi için dua etmiş ve sonrasında da duaları kabul edilmiştir. Bu nedenle de adada kadın cinsini yalnızca Azize Meryem’in temsil etmesi gerektiğine inanılmaktadır. Aynoroz Kutsal Bakire’ye adanmıştır ve ikonlarının büyük kısmı onun resimlerinden oluşmaktadır. Yine de bölge, erkeklere özel kutsal bir yerdir.
Bu bölge politik açıdan Yunanistan Dış İşleri Bakanlığı’na, dini açıdan İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlıdır. Bölgede yirmi manastır bulunmaktadır. Özel statüyle yönetilen ve her manastırdaki keşişlerin ortak kararıyla idare edilen kendisine has kurallara da sahiptir. Aynoroz’a kadınların girmesinin yasaklanmasının hukuki ismi ise Avaton olarak bilinir.
Bölge İlginç Kuralları İle Tanınmaktadır
Avaton, Aynoroz’un gururlu bir şekilde modern dünyadan bir adım dışarıda olmasını sağlayan pek çok şeyden bir tanesi. Diğer bir özelliği de yabancı ziyaretçiler konusundaki sınırlamasıdır. Keşişler, Ortodoks olmayanlardan günde sadece on kişiye izin verirken, “Yunan ve Ortodoks” olanlardan 100 kişi bu bölgeye girebilmektedir.
Gelen ziyaretçilerin mutlaka tam zamanında geri dönmeleri gerekir. Yunan Ortodoks Kilisesi, 1924’te Gregor takvimini kabul etmiştir; ancak Aynoroz’da bu geçerli değildir. Burada keşişler halen antik Jülyen takvimi kullanmaktadır. Bu yüzden, Aynoroz dünyanın geri kalanından on üç gün geridedir.
Aynoroz’un inatçı arkaizmi ve manzarasının güzelliği, pek çok kişiyi burayı korumaya itiyor. Bu kişiler arasında, yarımadayı düzenli olarak ziyaret eden Prens Charles da bulunmaktadır.
Yunan hükümeti yıllarca kadınların burayı ziyaret etmesine izin vermek için bu yasayı değiştirmeye çalıştı, ama şansları olmadı. 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınan Aynoroz, Ortodoksların en kutsal bölgesi olma özelliğinin yanı sıra mistik havasıyla günümüzde gezginler için oldukça merak uyandırıyor.
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Why are women banned from Mount Athos?; Yayınlanma tarihi: 27 Mayıs 2016; bağlantı: Why are women banned from Mount Athos/
- The Only Place on Earth Where All Women Are Banned From; Yayınlanma tarihi: 30 Kasım 2021; Bağlantı: The Only Place on Earth Where All Women Are Banned From/
Size Bir Mesajımız Var
YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.
YolveMacera