Houtouwan: Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy

Çin’in doğu kıyısındaki Shengsi Takımadaları’nın bir parçası olan Shengshan Adası’nda bulunan terk edilmiş Houtouwan köyü tıpkı bir masaldan çıkmış gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda terk edilmiş köyün bir dizi büyüleyici fotoğrafının viral hale gelmesiyle de burası aynı zamanda yolu Çin’e düşen gezginlerin uğrak bir seyahat noktası haline gelmiş durumda…

Houtouwan
Houtouwan, Çin’deki Shengshan Adası’nda bulunan terk edilmiş bir balıkçı köyüdür. Bu köy, doğal güzelliği ve tarihi dokusu ile ünlüdür ve son yıllarda turistler arasında popüler bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

1980’lerde 3.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapan Houtouwan, bir zamanlar müreffeh bir balıkçı köyüydü. Ancak uzak ve ulaşılması zor konumu nedeniyle sakinleri 90’lı yıllarda taşınmaya başladı. 2002 yılında köy resmi olarak boşaltıldı ve yakındaki bir köy ile birleştirildi.

On yıllarca süren terk edilmenin ardından, okyanusa bakan, yamaç kenarındaki köydeki boş evler yemyeşil tırmanma bitkilerinden oluşan bir battaniyeyle ele geçirildi. Binaları hızla kaplayan bu bitki Çin’e özgü üzüm asması ve Virginia sarmaşığının bir akrabası olan Parthenocissus tricuspidata olarak biliniyor. Ve bu bitkiler kendi hallerine bırakıldıkları zaman, bir binayı kısa sürede kaplayabiliyorlar.

Houtouwan: Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy
Çin’in doğusundaki Zhejiang eyaletindeki Shengshan adasında bulunan Houtouwan köyü, terk edildikten sonra bitki örtüsünün köyün yapılarını üstünü yavaş yavaş kaplamasıyla masalsı bir görünüme kavuştu.

Houtouwan Köyüne Nasıl Gidilir?

Şangay’a yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Shengsi Takımadaları, Çin’de resmi olarak Ulusal Manzara Alanı ilan edilen tek takımadadır. 400’den fazla adacık ile takımadalar, Şangay’dan popüler bir hafta sonu kaçamağı noktasıdır. Shengshan, en doğudaki adadır ve komşusu Gouqi Adası ile birlikte deniz ürünleri ile ünlüdür. Burası, Çin’deki en büyük balık çiftliklerinden birine sahiptir.

Houtouwan: Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy
Parthenocissus tricuspidata, dekoratif amaçlarla yaygın olarak kullanılır. Duvarları veya binaları kaplayabilir ve özellikle sonbaharda renkli yapraklarıyla dikkat çeker. Peyzaj düzenlemelerinde, özellikle görsel bir etki yaratmak amacıyla sıklıkla kullanılır.

Her gün yüzlerce turist Houtouwan’ı ziyaret ediyor. Dar patikalardan geçerek bitki örtüsünün kapladığı harap olmuş evlerin yanından geçiyor. Köyü görmek için en iyi zaman, bitki örtüsünün tamamen çiçek açtığı yaz mevsimidir. Houtouwan’ın kendi doğal haliyle korunmasına dikkat edilmiştir. Çevresel ve tarihi koruma çabaları, köyün dokusunun ve doğal çevresinin bozulmamasını sağlamak amacıyla devam etmektedir.

cin yesil koy
Houtouwan, fotoğrafçılar için bir cennettir. Terk edilmiş binalar, bitki örtüsü ile kaplı yollar ve adanın doğal güzelliği, bu köyün eşsiz fotoğraf fırsatları sunmasını sağlar. Adayı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır.

Bu arada hatırlatalım. Houtouwan köyüne gitmek kolay bir yolculuk değildir. Çin ana karası ile Gouqi Adası arasında sınırlı sayıda feribot seferleri yapılmaktadır. Bu feribot yolculuğu yaklaşık üç saat kadar sürmektedir. Gouqi Adası’na indikten sonra da sizi Houtouwan’a götürecek yerel bir taksi bulmanız gerekecektir. Köye ulaştıktan sonra belli bir ücret karşılığında dağlık köyün etrafında yürüyüş yapabilirsiniz. Adanın etrafında oda kahvaltı konaklayabileceğiniz mekanlar da mevcuttur.

Bu köy aslında, insan elini çektikten sonra terk edilen yapıların bir şekilde yolunu bularak doğa tarafından yeniden ele geçirilmesinin çarpıcı bir örneğini sergiliyor. Hissettirdiği bu duygunun yanı sıra sunduğu doyumsuz yeşil ile hepimizi büyülüyor.


Keşfetmeye Devam Edin…


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu