Sibirya’nın Baykal Gölü Dünyanın En Eski ve En Tuhaf Gölü

Baykal Gölü, bozulmamış güzelliği ve eşsiz doğası nedeniyle genellikle ‘Dünyanın İncisi’ olarak anılır. Rusya’ya göre, Büyük Kanyon’un Amerika Birleşik Devletleri için temsil ettiği şeydir. Gerçekten de Baykal Gölü sıradan bir göl değildir.

Yaklaşık 78,8 kilometre genişliğinde ve 635 kilometre uzunluğundaki Baykal Gölü, hacim olarak dünyanın en derin ve en büyük tatlı su gölüdür.Aslında bu göl tüm gezegenin tatlı su kaynaklarının %22’sini barındırır. Ayrıca 25 milyon yıl öncesine dayanan tarihiyle dünyanın en eski gölüdür. Ancak bu gölü özel kılan tek şey sadece boyutu ve yaşı değildir.

Baykal Gölü
Sibirya’nın dağlık bölgelerinin derinliklerinde yer alan Baykal Gölü, hacim olarak dünyanın en derin ve en büyük tatlı su gölüdür, öyle ki tüm gezegenin tatlı su arzının %22’sini barındırmaktadır. Ayrıca, yaklaşık 25 milyon yıl önce Avrasya kıtasında dev bir yarık açıldığında oluşan dünyanın en eski gölüdür.

Baykal Gölü, çoğu yalnızca Baykal bölgesinde bulunan 3.700’den fazla farklı türe ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Baykal Gölü genellikle “Rusya’nın Galapagoları” olarak kabul edilir. Baykal Gölü, Loch Ness Canavarı’nın “Lusud-Khan” olarak bilinen (“Su Ejderhası Ustası” anlamına gelen) kendi versiyonuna sahiptir. Bu yaratığın, çıkıntılı bir burnu ve arkası zırhlı kaplamasıyla dev bir mersinbalığına benzediği söylenir.  

Kuzey Denizi adını verdikleri gölün ilk Çinli kaşifleri de “göl tanrıları” ve “ejderha balıkları” dedikleri bu canavarları gördüklerini dile getirirler. Göl, Baykal mührü (Pusa sibirica) olarak bilinen nadir tatlı su mührü de dahil olmak üzere birçok benzersiz balık türüne ve diğer hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Ancak burada tasvir edilen canavar ile henüz birebir karşılaşan kimse yoktur! Bu göl, tüm bu ilginç özellikleri nedeniyle aynı zamanda bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır.

Baykal Gölü
Baykal Gölü’nün sözde canavarları, Baykal kayalıkları boyunca bulunan eski petrogliflerde de temsil edilmektedir.

Baykal Gölü Jeolojik Açıdan Bir Doğa Harikasıdır

Baykal Gölü, Moğolistan sınırına yakın, güney Rusya’da yer almaktadır. 1615 metre derinliği onu dünyanın en derin gölü yapar. Ardından Afrika’daki Tanganyika Gölü (1426 metre) ve Kafkasya’daki Hazar Denizi (1.025 metre) gelir.

Yaklaşık 31.722 km² lik yüzölçümü ise aynı zamanda onu dünyanın en büyük gölü yapar. Baykal Gölü yaklaşık 25 milyon yıl önce, Dünya’nın kabuğundaki çatlaklar ve yer değiştirmelerle sonucunda bir dizi göl olarak oluşmuştur. Dünyada sadece 20 civarında göl gerçekten eskidir, yani bir milyon yıldan daha yaşlıdır. Sonucunda Baykal Gölü bunlar arasında açık ara en eskisidir.

Bilim insanlarının tahminlerine göre de ilerleyen süreçte erozyon, depremler, eriyen buzullardan kaynaklanan su artışı gibi nedenlerle bu göller birleşmiş ve bugünkü devasa su kütlesini meydana getirmiştir. İşin ilginç tarafı Baykal gölünün büyümesi yılda 2 cm hızla devam etmektedir. Bu nedenle bazı bilim insanları Baykal Gölü ‘nün aslında oluşmakta olan bir okyanus olduğuna inanmaktadır.

Baykal Gölü
Suyun saflığıyla ünlüdür ve güzel bir günde gölün 40 metre derinliğini görebilirsiniz. Böylece göl donduğunda, güzel şeffaf mavi buzu görebileceksiniz. Bu, gökyüzünün rengini yansıtıyor ve gölün içinde donmuş devasa hava kabarcıkları görünüyor

Baykal Gölü ‘nün 27 adasından en büyüğü 725 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Olkhon’dur. Buranın kendine ait bir gölü, dağları ve 1.500 kişilik nüfusu bulunmaktadır.

Baykal Gölü
Khuzhir köyü, gölün 27 adasının en büyüğü olan Olkhon Adası’nın idari başkentidir.

Benzersiz Biyoçeşitliliğin Nedeni

Baykal Gölü’nün benzersiz biyoçeşitliliğinin bir nedeni, hidrotermal bacalar dizisidir. Bu hidrotermal bacalar genellikle okyanuslarda bulunur, ancak Baykal Gölü bunlara sahip olduğu bilinen tek tatlı su gölüdür. Hidrotermal bacalar, soğuk göl suyunun, yer kabuğundaki deliklerden çatlaklara girmesi, ısınması ve mineraller ile yeniden yüzeye çıkması biçiminde çalışır. Bu nedenle göldeki biyolojik çeşitlilik benzersizdir. Örneğin, bu gölde bulunan Nerpa fokları dünyadaki tek tatlı su fok türüdür. 

Bu göl dünyanın tek tatlı su foku olan Nerpa fokuna ev sahipliği yapmaktadır. Fotoğraf: SERGEY GABDURAKHMANOV/FLICKR/(CC BY 2.0)

Baykal Gölü Çevresinde Yerel Yaşam

Baykal Gölü, bir doğa harikası veya vahşi yaşam cennetinden daha öte aynı zamanda yaklaşık 100.000 daimi ikamet eden kişi için bir evdir. Nüfus birden fazla etnik gruba ayrılmış durumdadır. Buryatlar (Sibirya’nın en büyük Yerli halkı), Evenkler ve Ruslar. Ana meslekleri ormancılık, tarım, balıkçılık, avcılık ve turizmdir. Bölgeyi deneyimlemenin en iyi yolu, yerel bir aileyle veya göle yakın yerel bir misafirhanede kalmaktır. Kış aylarında göl tamamen donduğu için buranın en çok tercih edilen ziyaret zamanıdır.

Tatlı su fokları ve göl canavarları sizi ziyarete ikna etmeye yetmiyorsa, bu antik gölün başka bir gizemli tarihi daha var. Bu da UFO’larla ilgili. Bölgenin uzaylı ziyaretçiler tarafından ziyaret edildiğine inanan çok. Kim bilir? Belki sizler de şahit olabilirsiniz.


Göz atmak isterseniz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?