Gizemli Bir Oluşum: Şeytan Kulesi (Devils Tower)

Şeytan Kulesi (Devils Tower), Belle Fource Nehrinin üzerinde, Wyoming eyaletinin kuzeydoğusundaki Crook şehri sınırları içinde bulunan Hulett ve Sundance yakınlarındaki Black Hills’te bulunuyor. Ağaçların üzerinde yükselen bu devasa anıt, doğrudan yeraltından fırlamış gibi görünüyor. Burası ABD’nin en ilgi çekici gezi noktaları arasında yer alır.

Bu doğal oluşumun ilgi çekmesinin nedenlerinden biri elbette sıradışı görüntüsüdür. Sonucunda Şeytan Kulesi tabanından zirveye kadar 264 metre yüksekliğe ulaşır ve üç metre çapındaki altıgen sütunlardan oluşur. Ancak ilgi çekmesinin asıl nedeni jeolojisi değil daha çok bölgeyle alakalı uzun süredir kulaktan kulağa anlatılan efsanelerdir.

devils tower in the report of the 1875

 Şeytan Kulesi’nin adı ilk olarak Albay Richard Irving Dodge tarafından verildi. Kaya oluşumunu 1875 yılında, bölgeye yaptığı keşif gezilerinden birinde fark edecekti.

Şeytan Kulesine ilk kez 1893 yılında William Rogers ve Willard Ripley tırmandı. Bu ikili, yerden yukarı doğru açılan dar bir yarık tespit etti. Merdiven kurabilmek için tahta plaklar kullandılar. 1927 yılına kadar kullanılan merdivenin kalıntılarını bugün bile görebilirsiniz.

Burası sadece çarpıcı bir simge yapı değil, bölgede yaşayan yerliler için kutsal bir yerdır. Aynı zamanda birçok eski adla da biliniyor. Şeytan Kulesi aynı zamanda ilk resmi Birleşik Devletler Ulusal Anıtı olarak da biliniyor. Yakındaki ormanlarda yaşayan yerliler, fırtınaya neden olabilecek korkunç bir tanrının uçurumun üstünde yaşadığına inansalar da, modern bilim insanları bu güzel efsaneye elbette bir açıklama getirdiler.

Screenshot 1
Sioux kabilesinin efsanesine göre kabileden iki çocuk köylerinden uzağa gitmeye çalışırken onları kahvaltı niyetine yemek isteyen iki heybetli ayı, çocukları kovalamaya başlar. Onları çaresizce yakalamaya çalışan ayılar, çocukların tırmandığı kayaya çıkmayı başaramayınca pençeleri kayanın üzerinde derin iz bırakır. Görsel bu durumu tasvir etmektedir.

Şeytan Kulesi Nasıl Oluştu?

Jeologlar, Dünya’nın çekirdeğindeki alevlerden doğan bu oluşumun, yerkabuğundan magma halinde yükselip yüzeye yaklaşınca soğuduğunu kabul ediyor. Kayaçlara eşsiz geometrik şekillerini veren de bu soğuma süreci.

Magmatik kayaç soğudukça baskı noktalarının etrafında büzülmeye başlıyor ve zamanla bu noktaların etrafında basınç birikiyor. Sonuç olarak çatlaklar, basıncı serbest bırakan, yukarıdan aşağı doğru uzanan ve yapının çok sütunlu mimarisini oluşturan belirgin altıgen şekiller oluşturuyor.

seytan kulesi
Şeytan Kulesi, 1906 yılında Başkan Theodore Roosevelt tarafından ABD ulusal anıtı olarak ilan edildiğinden beri ünlü bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Sitenin popülaritesi sadece son zamanlarda arttı. En popüler aktivitelerden biri tırmanmaktır. çatlaklar nedeniyle yapıya tırmanmak nispeten kolaydır.

Jeologlar sütunlu eklemlerin nasıl oluştuğu konusunda hemfikir olsalar da Şeytan Kulesi’nin sıradışı büyüklüğü hâlâ kafaları karıştırıyor. Çünkü Şeytan Kulesi sadece yüksek değil, aynı zamanda çok geniş. Zirvesi yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde ve tabanının çevresi de yaklaşık bir mil kadar.

Günümüzde Şeytan Kulesi, zirveye çıkmak için pek çok paralel çatlağa güvenen kaya tırmanışı meraklıları arasında popüler bir bölge. Bölge aynı zamanda Steven Spielberg imzalı, 1977 yılı yapımı, “Üçüncü Türden Yakınlaşmalar (Close Third Encounters of the Third Kind)” adlı filme de ev sahipliği yapmış durumda.

Bir başka ilginç bir oluşum hakkında bilgi edinmek isterseniz bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Doğanın Tuvali: Antilop Kanyonu


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu