Dünyanın Pembe Göllerini Keşfedin!

Hayallerin rengi olan pembe, muhteşem güzellikteki göllerde de hayat bulur. Dünyanın en derin veya en büyük gölleri olmasa da, eşsiz renkleri nedeniyle, bu “pembe göller” kendi başlarına inanılmaz derecede kayda değerdir. 

Çoğu zaman, pembe bir renk veren organik pigmentler üreten alglerin varlığından bir göl pembedir. Senegal’deki ünlü Retba Gölü gibi bazı göller ise, güzel renklerini yüksek tuz konsantrasyonundan alır. Pembe göller dünyanın her köşesinde bulunabilir. Önce kısaca bu pembe göllerin nasıl oluştuğunu anlayalım, sonrasında da en çok bilinenlere kısaca göz atalım.

Bir Göl Neden Pembe Renk Olur?

2015 yılında, araştırmacılar gölün canlı pembe renginin arkasındaki gizemi çözmek için bir araştırma yapmaya karar vermişlerdi. Araştırmayı pembe rengi ile bilinen Hillier Gölü’nde yaptılar. Araştırmanın sonunda da hepsi pembe veya kırmızı tonlarında olan 10 tür bakteri ve bir kaç Dunaliella yosunu türü keşfettiler. 

Pembe Göller
Evet bu gördüğünüz canlı pembe renginin sorumlusu bir bakteridir.

Bunların hepsi rengin olası nedenleri gibi görünse de, daha da şaşırtıcı bir şeye rastladılar. Toplanan DNA’nın yüzde 33’ü Salinibacter ruber adlı tek bir bakteri türüne işaret ediyordu. Uzun bir süre, Hillier Gölü’nün pembe renginden mikro alglerin sorumlu olduğu varsayılmıştır. Bununla birlikte, bu çalışmadan elde elde edilen bulgular, pembe rengin büyük olasılıkla bir bakteriden kaynaklandığını ortaya koymuştu.

Bu güzel rengin nedeni gerçekte bakteriler olsa da, Hillier Gölü su yutmadığınız sürece yüzmek için tamamen güvenlidir. Gölün yüksek tuz içeriği aslında suyu yoğunlaştırır ve bir Ölü Deniz’de (Lut Gölü) olduğu gibi yüzmesi inanılmaz derecede kolay hale getirir. Burada yüzerken fotoğraf çektiren insanların olmamasının nedeni Hillier Gölü’ne seyahat etmenin oldukça zor olmasıdır.

Pembe Göller
Avustralya’da yer alan Hillier göl suyundan alınan örneklerin değişik ortamlara taşınmasında suyun renginin değişmediğini göstermiştir. 250 metre genişliğe ve 600 metre uzunluğa sahip Hillier Gölü’nün rengi yılın neredeyse tamamında pembe kalıyor. Gölün çevresi yeşil ağaçlarla çevrili olduğu için etkileyici bir manzara ortaya çıkarıyor.

Bu arada bu gördüğünüz pembe renk göz yanılgısı değildir. Eğer gölün suyunu bir şişeye doldurursanız, renginin pembe olduğunu siz de görebilirsiniz.

Dünya’da Başka Pembe Göller de Vardır

Hillier Gölü pembe göller arasında en iyi bilineni olsa da dünyada kimi zaman farklı sebepler sonucunda rengi pembeye dönen göller de vardır. Bazı örnekler verelim.

Retba Gölü, Senegal

Pembe Göller

Retba Gölü Senegal’in başkenti olan Dakar şehrinin kuzey doğusunda bulunmaktadır. İsmini göl suyunun pembe oluşundan almıştır. Gölün rengi kurak iklimlerde oldukça belirginleşir. Göl aynı zamanda yüksek oranda tuz içermesiyle de bilinir. Bu bölgedeki tuz ihracatı en büyük gelir kaynaklarından biridir.

Bu göl de pembe rengini, Hillier gölünde olduğu gibi, belli bir bakteri sayesinde almıştır. Bakteriler güneş ışığını emmek için kırmızı bir pigment üretir ve işte bu nedenle pembe göl ortaya çıkar. Retba Gölü’nde yüzmek de tamamen güvenli kabul edilmektedir.

La Salina de Mata ve Salina de Torrevieja Gölleri, İspanya

Pembe Göller

La Salina de Mata ve Salina de Torrevieja Gölleri; Güneydoğu İspanya’nın, Torrevieja kentinde yer almaktadır. Her iki bölgede de tuz üretimi yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre en iyi kalite tuz, bu göllerden elde edilmektedir

Dusty Rose Gölü, Kanada

Pembe Göller

Kanada’da bulunan Dusty Rose Gölü pembeliğini yıl boyunca koruyan bir göl. Bu göl pembe rengini bu sefer bakterilere borçlu değil. Rengin sebebinin yeraltı kaynak suları ve kayalıklardan aşınan tortular sebebiyle oluştuğu düşünülmektedir.

Masazir Gölü, Azerbaycan

Pembe Göller

Masazirgol veya Masazir Gölü, Hazar Denizi’nin batı kıyısında, Abşeron Yarımadası’nda bulunan Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün idari bir bölümü olan Karadağ bölgesinde tuzlu bir göldür. Gölün toplam alanı 10 km²’dir. Burası dünya’daki en yoğun olarak işletilen pembe göllerin başında geliyor. Etrafında çok sayıda fabrika bulunan bu gölden her yıl milyonlarca ton tuz çıkarılıyor.

Hutt Lagünü

Pembe Göller

Tuzlu su Hint Okyanusu’nun yakınlığından geliyor. Pembe renk yine sudaki alglerin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.  Avustralya’nın batı kıyısında yer alan bu gölün, yüksek düzeyde buharlaşma nedeniyle yüzeyin büyük bir yüzdesi kuru tuzdan oluşuyor.

Natron Gölü, Tanzanya

Pembe Göller

Natron Gölü, Tanzanya’daki Arusha Bölgesi’nin kuzey Ngorongoro Bölgesi’nde bulunan bir tuz veya alkali göldür. Doğu Afrika Yarığı’nın doğu kolu olan Gregory Yarığı’ndadır. Göl, uluslararası öneme sahip bir Ramsar Bölgesi sulak alanı olan Natron Gölü Havzası içindedir. Bu gölün de rengi pembedir.

Ancak diğer göllerin aksine bu pembe tehlike anlamına gelmektedir. Aslında Natron Gölü, dünyadaki en ölümcül yerlerden biri olarak bilinir. Gölde yüzülmesi tavsiye edilmez. Detaylar için: Natron Gölü Hayvanları Gerçekten Taşa Çeviriyor mu? 

Bir Pembe Göl de Türkiye’den

Çanakkale’nin Dalyan köyünde bulunan, yüksek oranda tuz içerdiğinden bazen kırmızıya dönen bir pembe gölü var. Kalp şeklini andıran yapısıyla halk arasında kalpli göl olarak da biliniyor. Bu göl, eski bir yerleşim yeri olan Alexandra Troas antik kentinin bir parçası konumunda.

1526238894 canakkale pembegol 3

Bumbunga Gölü, Avustralya

Bumbunga Gölü, Güney Avustralya’da Lochiel kasabası yakınlarında, Adelaide’den arabayla yaklaşık iki saat uzaklıkta bulunur. Bu gölün pembe rengi, yıl boyunca dalgalanan suyun tuzluluğundan kaynaklanmaktadır. Gölün en pembe hali ise yaz aylarında ortaya çıkıyor.

DJI 0021

Gördüğünüz gibi Dünya güzellikleri ile bizi şaşırtmaya devam ediyor. Ayrıca göz atmak isterseniz: St. Moritz: Dağlarını Dünyaya Satan Kasaba


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu