Adlarını İlklere Yazdıran 10 Maceracı Kadını Tanıyalım

Modern zamanlarda, seyahat etmeye karar vermek genellikle bir varış noktası üzerinde anlaşmak ve uygun fiyatlı bir uçuş bulmak meselesidir. Oysa gemilerin, trenlerin ve eski arabaların tek seçenek olduğu uçak öncesi dönemde seyahat eden bu kadınlar için durum farklıydı.

Bu, onları ülke çapında, dünya çapında veya dünyanın en yüksek veya en uzak noktalarından bazılarına iddialı yolculuklar yapmaktan alıkoymadı.

Bu cesur kadınlar, belki de bir sonraki seyahatinizi kurgulama aşamasında size ilham verebilir. Geleneksel rollerinden sıyrılarak dünyayı bir kulpunu uydurup keşfeden, adını ilklere yazdıran, 10 cesur ve maceracı kadını tanıyalım…

1-Annie Smith Peck

annie peck smith

1850 yılında dünyaya gelen Annie Smith Peck, Yunanca lisans ve yüksek lisans eğitiminin devamında Michigan Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. Dersleri tırmanışlarının masraflarını karşılamak için veriyordu. Tutkusu dağlardı.

İsviçre Apleri’ndeki Matterhorn dağına tırmandıktan sonra, Güney Amerika dağlarını hedef aldı. Bolivya’daki Huascarán’a tırmanıp Güney Yarımküre’de en yükseğe çıkan kişi oldu. Tırmandığı zirveye ondan esinle “Cumbre Ana Peck” denmeye başlandı.

Kadınların oy kullanma hakkının büyük savunucularından olan Annie, Peru Coropuna’nın zirvesine “Kadınlar İçin Oy Hakkı” yazılı bir flama yerleştirdi. Ölümünden kısa bir süre önce 85 yaşında iken Atina’daki Akropolis’e tırmandı. Maceracı ruhu ve kararlılığıyla kadın dağcılara ilham oldu.

2-Alexandra David-Neel

DavidNeel1

24 Ocak 1868’de Fransa’da doğan Alexandra David-Neel, Beat kuşağı olarak adlandırılan akımın kurucuları Jack Kerouac ve Allen Ginsberg’ü en çok etkileyen kişidir. Sebebi Hindistan ve Nepal’e yaptığı geziler sonucunda edindiği felsefi ve ruhani fikirler hakkında yazdıklarıyla kendisinden sonra gelen kuşaklar üzerinde büyük etki yaratan 30’un üzerinde kitabıdır.

Alexandra’yı ünlü yapan asıl sebepler ise Tibet yabancılara kapalıyken burada kalmasına izin verilen ilk Batılı olması ve 13. Dalai Lama ile bizzat yüz yüze görüşüp Budizm hakkında birebir tartışabilmiş olmasıdır. 8 Eylül 1969’da hayata veda etmiştir.

3-Osa Helen Johnson

Johnson

14 Mart 1894’de dünyaya geldi. 1910’da Martin Johnson ile evlendi. Bu evlilik ikisinin de hayatını değiştirecekti. Macera tutkunu çift, 1917’de çıktıkları Solomon Adaları turunda karşılaştıkları Big Namba adlı kabileyle yaşadıklarını görüntüledi ve ilk belgesellerini yayınladılar. Sonra 13 belgesele daha imza attılar.

Martin Johnson bir uçak kazasında 1937’de öldü. Osa Johnson aynı uçak kazasından kurtulanlar arasındaydı. 1940 yılında Osa Johnson’ın otobiyografik romanı Macerayla Evlendim yayımlandı. 1953’de ise Dünya’nın ilk vahşi doğa belgesel serisi olan Osa Johnson’ın Büyük Oyun Avı yayınlanmaya başladı. Osa ve Martin belgeselleriyle birçok insanın Dünya’yı algılayışını değiştirdiler. Osa 7 Ocak 1953’te kalp krizinden öldüğünde 58 yaşındaydı.

4-Annie Londonderry

Annie Londonderry

Annie Londonderry, 1894 ile 1895 yılları dünyayı bisiklet ile gezen ilk kadın olarak bilinir. O, kadınların neler yapabileceğine dair dünyaya bir açıklama yapmak için bir araç olarak bisikleti kullanan inanılmaz bir kadındır. 

Bu macerası ile Annie Londonderry o dönemin kadınlarının idolü haline geldi. Başarısı artık yalnızca onun kişisel meselesi değildi, o tüm kadınların bir sembolüydü. Uzun süre gündemde kaldı; zeki ve becerikli bir girişimci, eğlenceli bir konuşmacı olarak halk tarafından onaylandı. Macerasının detayları burada: Annie Londonderry: Bisikletle Dünyayı Gezen İlk Kadın

5-Beryl Smeeton

Beryl Smeeton

1905’de doğan Beryl Smeeton askeri bir ailede büyüdü. Ailesinin işi gereği dünyayı genç yaşta dolaşma fırsatı buldu. Bu gezilerini anlattığı Yıldızlar Battaniyem ve Baharda Kış Ayakkabıları adlı kitabı 1930’da Beryl Miles adıyla yayımlandı.

1938’de Miles Smeeton ile evlendi. Ertesi yıl birlikte Himalayalarda bulunan Tirich Mir’e tırmanmayı denediler. Başarısız olsalar da, ulaştıkları yükseklik bir kadının tırmandığı en yüksek yer olarak tarihe geçti. 1951’de bir yelkenli satın aldılar. Horn Burnu’nu dolaşmak için yola çıktılar.

İlk denemelerinde burnu geçerlerken bir fırtına sonucu devrildiler ve acilen karaya çıktılar. Tamir ettirdikleri Tzu Hang ile ikinci denemeleri de kötü hava koşullarından dolayı başarısız oldu. Maceralarını kaleme aldıkları kitapları Bir Kere Yeter ile ün kazandılar.

1968’deki son denemelerinde geziyi tamamlayabildiler. 1972’yi soy tükenmesi tehlikesi altında olan canlıların çoğaltılması amacıyla kurdukları Cochrane Ekoloji Enstitüsü’nde geçirdiler. Enstitünün ilk başarısı ova tilkisi türünün doğadaki sayısını artırmak oldu. 1979’da Beryl Smeeton Cochrane’de hayata veda etti.

6-Annemarie Schwarzenbach

Annemarie Schwarzenbach 1

İsviçreli yazar, gazeteci, fotoğrafcı ve gezgin Annemarie Schwarzenbach 1908’de doğdu. Almanya’da Nazi’lerin yükselişi ile bulunduğu durumdan rahatsız olup Dünya’yı gezmeye karar verdi. Avrupa’nın birçok ülkesi, Kongo, Rusya ve Ortadoğu’ ya giden Annemarie 2. Dünya Savaşı öncesi faşizmin yükselişini fotoğrafladı.

Faşizmin yıktığı hayatlar hakkında yazdı. Yaşadığı sıradışı hayatı nedeniyle ailesi tarafından sürekli olarak eleştirilen Annemarie’nin ölümünden sonra günlükleri, mektupları annesi tarafından yok edildi.

7-Nellie Bly

nellie bly 1

Asıl adı Elizabeth Cochran olan Nellie Bly, 1880’lerde Pittsburgh ve New York’ta araştırmacı gazeteci olarak ün kazandı. New York hapishanelerinde ve akıl hastanelerinde yanlış uygulamaları ifşa etmesi ve hükümet yolsuzluğunu ortaya çıkarmasıyla tanınıyordu.

Kariyeri boyunca pek çok konuda çürümüşlüğü, adaletsizliği ortaya çıkaran Bly,  1889’da, Jules Verne’nin ünlü eseri Seksen Günde Devri Alem’in başkahramanı Phileas Fogg’un rekorunu kırmak için dünya çevresini dolaşmak üzere yola çıkmaya karar verdi.

Dünya turu yapan ilk kadın gezgin olan Nellie Bly seyahatinin bitiminde  “72 Günde Dünya Turu” adlı  kitabını yayınladı. Hikayesi 2019 yılında “Escaping The Madhouse: The Nellie Bly Story” adı ile beyaz perdeye aktarıldı. Bu maceracı kadın hakkında daha fazla bilgi için: Nellie Bly – 72 Günde Dünyayı Turlayan Kadın

8-Wanda Rutkiewicz

Wanda Rutkiewicz

K2’ye başarıyla tırmanan ilk kadın unvanlı Wanda Rutkiewicz, 1943’de doğdu. 8000 milin üzerinde yüksekliği olan dağların 14’üne birden tırmanmayı hedefleyen Wanda bunların 8’ini gerçekleştirdi. Son olarak, 1992’de, 9. dağ Kangchenjunga’ya tırmanış sırasında canlı görüldü.

Dağın zirvesine ulaşıp ulaşmadığı bilinmeyen Wanda’nın bedeni hâlâ bulunamadı. Eğer Wanda Kangchenjunga’nın zirvesine ulaşmışsa, daha önce Everest’e de tırmandığından, en yüksek üç dağın da zirvesine ulaşmış ilk kadın olacak.

9- Mary Kingsley

Mary Kingsley

Mary Kingsley, hayatının ilk 30 yılında seyahat etmedi. Bununla birlikte, babası ona bir miras bırakarak öldüğünde, 1890’larda hâlâ büyük ölçüde haritası çıkarılmamış olan Batı Afrika’ya doğru yola çıkmaya karar verdi. 

Kingsley, o zamanlar bir kadın için neredeyse hiç duyulmamış olan tek başına seyahat firini gerçekleştiriyordu. Seyahatleri sırasında yerel halkla birlikte yaşadı ve onların becerilerini ve geleneklerini öğrendi.

Onun Ekvator Afrika’sını boydan boya kapsayan gezileri daha önce başka bir Avrupa’lı tarafından yapılmamıştı. Aynı zamanda Mungo Mah Lobeh adlı bir dağa tırmanan ikinci Avrupa’lı oldu. Detaylar için: Afrika’da Bir Gezgin: Mary Kingsley

10-Eva Dickson

Adlarini Ilklere Yazdiran 10 Maceraci Kadini Taniyalim

İsveç’te Eva Lindstrom olarak dünyaya gelen Eva Dickson, kısa ömründe bir dizi sürüş rekoru kırdı (33 yaşındayken öldü). Küçük yaşta seyahat etmeye bağımlı hale geldi ve maceralarını genellikle belirli bir keşif gezisini tamamlayıp tamamlayamayacağına dair bahisler yaparak finanse etti. 

Nairobi, Kenya’dan Stockholm, İsveç’e kadar araba ile seyahat ederken böyle bir bahsi kazandı. Bunu yaparken Sahra Çölü’nü arabayla geçen ilk kadın oldu. Ayrıca araştırma gezilerine katıldı ve savaş muhabirliği yaptı. Dickson, İpek Yolu boyunca yaptığı bir yolculuğu tamamlamaya çalışırken bir araba kazasında öldü.

Yazımızda 10 maceracı kadını tanıtmaya çalıştık. Ancak çok daha fazlasının var olduğunu bilmeniz size aradığınız cesareti verecektir.


Kaynak: 12 of the Most Inspirational Female Adventurers. yayınlanma tarihi: 2 Mart 2018; Bağlantı: https://www.treehugger.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu