İnsanlar Neden Selfie Çekmek İçin Hayatlarını Riske Atıyorlar?

Sosyal medyada paylaşmak üzere bir selfie çekmek istediğiniz zamanlarda hayatınızı riske de atıyor olabilirsiniz.

Selfie Çekme Can Alıyor
Hayatınıza değer veriyorsanız, tren raylarında bir selfie kötü bir fikirdir.

İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, 2008 yılından itibaren dünyada 379 kişi selfie çekerken hayatını kaybetti. Selfie çekiminde, 100’den fazla ölümle Hindistan ilk sırada gelirken, bu ülkeyi 39 ölümle ABD, 33 ülkeyle Rusya izledi. Hindistan’daki ölümlerin önemli bir kısmı, insanların vücudunu trenlerin penceresinden veya kapısından dışarı çıkarması sonucu yaşanan kazaların ardından gerçekleşti.

Selfie çekerken yaşanan ölümcül kazalarda düşmenin ardından, otomobil veya tren kazası ile boğulmalar daha sonraki sıralarda yer aldı. Hayatını kaybeden kişiler çoğunlukla genç erişkinlerdi ve erkeklerin sayısı daha fazlaydı. Bu kişilerin çoğu ise gezgin ya da turist idi.

Selfie Cekme Can Aliyor
Yaşanan ölümcül kazaların önemli bir kısmı de selfie çektirirken düşmeler sonucu oldu.

Aşağıdaki görselde gördüğünüz uyarılar size saçma gelse de gerçektir. Bu uyarılardaki eylemleri yaparken hayatını kaybeden kişi sayısının giderek artması ise gerçekten hem endişe verici hem de düşündürücüdür.

Selfie Çekme Can Alıyor
Kampanya, halkı kendi fotoğraflarını çekerken dikkatli olmaya teşvik etmek için sahte yol işaretleri kullanıyor.

Peki burada gerçekten neler oluyor? İnsanlar neden mükemmel bir selfie çekmek için kendini veya başkalarının hayatını riske atacak biçimde davranıyor?

Özgüven artırıcı mı yoksa narsisizmin aracı mı?

Selfieler ve narsisizm arasındaki ilişki, psikolog Gwendolyn Seidman’ın araştırmalarına göre dikkate değer. Seidman, 1,000’den fazla kişiyle yapılan iki çalışmaya atıfta bulunarak, daha fazla selfie paylaşan erkeklerin narsisizm belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğunu öne sürüyor.

Kadın katılımcılarda ise selfie paylaşımı, narsisizmin “hayranlık talebi” olarak adlandırılan, kendini özel statüye sahip görme ve başkalarından üstün hissetme gibi bir boyutuyla ilişkili bulunmuş. Genel olarak, selfie çekimi ve narsisizm arasında bir bağlantı olduğu görülüyor.

Selfie Çekme Can Alıyor
Selfie çektirirken ölenlerin sayısı son yıllarda artma eğilimi gösteriyor.

Benlik kavramını inceleyen psikologlar, benlik imajımızın ve onu nasıl yansıttığımızın iki ölçüt üzerinden filtrelendiğini ileri sürmüşlerdir: inanılırlık (sunduğumuz imajın güvenilirliği) ve çekicilik (bu imajın ne kadar arzu edilir olduğu).

Selfie bu anlamda, heyecanlı bir yaşamın, kişisel güzelliğin veya benzersiz deneyimlerin “kanıtını” sunmanın mükemmel bir aracı haline gelir. İnsanların selfieleri neden ilginç bulduğuna bakıldığında ise sosyal karşılaştırma teorisi devreye girer. Bu teoriye göre, insanlar kendilerini başkalarıyla karşılaştırarak değerlendirir ve geliştirmek isterler.

Doğada güvenli selfie çekme için ipuçları

1. Hava ve kıyı koşullarını düşünün

Bir deniz kıyısında selfie çekmeden önce hava ve dalgalar size tehlikeli görünmese de durum hızla değişme riski taşır. Bu nedenle önce gelgit ve dalga koşullarını yakından takip edin.

Örneğin aşağıdaki görselde gördüğünüz yer Figure Eight Pools adı ile bilinir. Bu sekiz biçimli havuzlar, sadece Avustralya’dan değil neredeyse tüm dünyadan selfie meraklılarına kendine çekmektedir. Dalgalar küçük veya orta şiddette olduğunda, bu havuzlarda yüzmenizin bir sakıncası yoktur. Ancak bölgede hava çok hızlı değişir ve bunun sonucunda bir çok kişi bu havuzlarda boğularak hayatını kaybetmiştir.

Selfie Çekme Can Alıyor
Figure Eight Pools, sosyal medyanın ilgisi sayesinde turist sayısında patlama yaşadı.

2. Güvenlik işaretlerinin ve fiziksel engellerin yanından geçmeyin

Yukarıda gördüğünüz doğal havuzlar civarı da dahil olmak üzere, aslında bir çok yerde, risk hakkında bilgi veren uyarı işaretleri vardır. İşaretlere dikkat edin ve tavsiyelerine kulak verin. Erişimi engelleyen herhangi bir fiziksel engelin üzerinden atlamayın veya etrafından dolaşmayın. Muhtemelen iyi bir sebep için orada bulunuyorlardır. Ayrıca bölgeye giden belli bir patika varsa bu patikadan çıkmayın. Bu sayede kırılgan ekosistemlere de büyük bir iyilik yapmış olursunuz

3. Uçurum kenarlarına çok yaklaşmayın.

Uçurum kenarlarına güvenmeyin ve dengesiz zeminin farkında olun. Uçurum kenarları doğal olarak aşınma eğilimdedir. üzerine binecek ekstra ağırlığınız risk oluşturacaktır. Aslına bakarsanız bu nedenle bir çok kişi düşerek hayatını kaybeden bir çok kişi bu biçimde hayatını kaybetmişti. Ayrıca yuvarlanma ihtimali taşıyan kayalar aşağıda bulunan kişiler için de risk oluşturacaktır.

Selfie Çekme Can Alıyor

4. Hiçbir “Beğeni” Hayatınızdan Değerli Değildir

Selfie çekmek ve sosyal medyayı kullanmak için motivasyonlarınızı düşünün. Araştırmalar, doğada vakit geçirmenin sağlığımız için iyi olduğunu gösteriyor. Ancak emin olun, ekrandan bakılmadığında dünya daha iyi görünür.


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • Manuel Linares, MD, Laura Santos, MD, Joaquín Santos, BSc, Cristina Juesas, BSc, Miguel Górgolas, MD, PhD, José-Manuel Ramos-Rincón, MD, PhD, Selfie-related deaths using web epidemiological intelligence tool (2008–2021): a cross-sectional study, Journal of Travel Medicine, Volume 29, Issue 5, July 2022, taab170, https://doi.org/10.1093/jtm/taab170
  • Mohit J. Jain & Kinjal J. Mavani (2017) A comprehensive study of worldwide selfie-related accidental mortality: a growing problem of the modern society, International Journal of Injury Control and Safety Promotion, 24:4, 544-549, DOI: 10.1080/17457300.2016.1278240
  • Dangerous selfies aren’t just foolish. We need to treat them like the public health hazard they really are. Yayınlanma tarihi: 3 Mart 2023; Bağlantı: https://theconversation.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu