Emma Gatewood, daha sonra bilinen adıyla ”Büyükanne Gatewood”, pek çok ilke imza atarak, doğa yürüyüşünde yeni bir çığır açan ve bu nedenle de efsane haline gelmiş bir doğa yürüyüşçüsüdür. Emma Gatewood, Appalachian yürüyüş yolunun yaklaşık 3300 kilometresini bir sezonda yürüyen ilk kadın olduğunda altmış yedi yaşındaydı.
Bunu bir çadır, harita, uyku tulumu, pusula veya uygun bir sırt çantası olmadan tek başına yaptı. Başkaları yerine, onu güvende ve yolunda tutmak için içgüdülerine ve ara sıra ona yiyecek ve barınak sağlamak için yabancıların nezaketine güveniyordu.
Emma Gatewood Neden Yola Düştü?
25 Ekim 1887’de küçük bir kasabada doğdu. Çocukluğu ve gençliği, o dönemlerin tüm köy kadınları gibi sıradan geçti. 19 yaşında hem öğretmenlik, hem çiftçilik yapan Perry Gatewood ile evlendi. Baskı dolu bir evlilik geçirdi. Yıllar geçti, çocuk ve torun sahibi oldu. Sıradan bir yaşam sürdü. Zor yıllar boyunca tek tesellisi, evinin arkasındaki ormanda zaman geçirmek oldu.
1954 yılına gelindiğinde, tesadüfen eline geçen bir dergide Appalachian Yolu hakkında bir yazı okudu. Bu yolu o güne kadar hiç bir kadının yürümediğini öğrenince, hayatının en büyük meydan okumasını yapmaya karar verdi. Aynı yıl 11 çocuk, 24 torun, 30 da torun çocuğu sahibi olan Emma Gatewood 3518 km’lik, o dönemde dünyadaki en uzun yürüyüş yolu olan bu yolu tek başına yürümeye karar verdi. Üstelik bu konuda hiçbir deneyimi, hiçbir malzemesi yoktu.
O güne kadar bu yolu bırakın bir kadını, tek seferde yürüyebilen erkek sayısı bile sadece 11 kişi idi. Ayrıca en önemlisi Emma Gatewood başta da dediğimiz gibi 67 yaşındaydı. Çocuklarına sadece “yürüyüşe” çıkacağını söyledi ve Katadhin Dağı’na tırmanarak yola çıktı. ancak yola çıkar çıkmaz sorunlar da başladı. Parkurdaki ilk saatlerinde gözlüğünü kırdı.
Gözlüksüz yönünü bulamayınca da kayboldu. Daha sonra yiyeceği tükendi ve başladığı yere geri dönme ümidiyle üç gün iki gece dolaştı. Neyse ki, birkaç park korucusu, Gatewood’u daha önce yolda fark etmişti. Dağdan indiğini göremeyince onu aramaya başladılar ve kısa süre sonra buldular. Bulduktan sonra da evine yolladılar. Ama bu yıldırmadı aksine inancını kuvvetlendirdi.
Büyükanne İkinci Defa Yola Çıkıyor
Ertesi yıl farklı bir rotadan tekrardan denedi. 1200 km bittikten sonra eve bir kart yolladı iyi olduğunu anlatan. Ancak geride bıraktığı dünyada aslında hiç de tahmin etmediği gelişmeler yaşanıyordu. Yolda karşılaştığı kişilerin haberini yayması sonucunda basın onu merakla takip ediyordu. 146 günün sonunda bitiş noktası olan dağın tepesinde Emma Gatewood yada artık halk arasında bilinen adı ile Büyükanne Emma yolu tamamlamış, üstelik ülke çapında şöhret olmuştu.
Daha sonra “Bu kadar zor olduğunu bilseydim bu geziye asla başlamazdım” dese de 957’de, Gatewood tekrar yürüyüş yapmak için patikaya geri döndü. Bu da onu, patikayı iki kez başarıyla geçen ilk kişi yaptı. 1964’te yani 77 yaşındayken patikayı bölümlere ayırarak bir kere daha yürüdü. Bu sayede de bir rekora daha imza attı.
Emma Gatewood, 4 Haziran 1973’de 86 yaşında öldü. Ancak bu yürüyüşleri, pek çok konuda çığır açarak görüşleri değiştirdi. Öncelikle, herkesin artık, yaşlandım diyerek hayattan elini ayağını çektiği bir yaşta, gençler için bile başarılması çok zor olan bir şey yaparak, yaşlılığa ilişkin görüşleri değiştirdi. Doğa yürüyüşünün popüler bir spor haline gelmesini ve geniş kitlelerce yapılmasını sağladı. Ultralight Backpacking (mümkün olan en az eşya ile yolculuk) akımının doğmasına neden oldu. Ayrıca, Tek başına doğa yürüyüşünün korkulacak bir şey olmadığını kanıtladı.
Göz atmak isterseniz
- Sıkıntılı Ama Çaresiz Değil: Doğada Yön Duygusunu Kaybetmek
- Dick Proenneke: Alaska’da 30 Yıl Yalnız Yaşayan Adam
- Dur durak bilmeyen bir kadın: Helen Thayer
- Hiking ve Trekking: Yürümenin Farklı İki Türü
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- The First Woman to Thru-Hike the Appalachian Trail Alone Did It as a ‘Lark’; Bağlantı: https://www.atlasobscura.com/
- Grandma Gatewood: The First Woman to Solo Hike the Entire Appalachian Trail; Yayınlanma tarihi: 26 mart 2021; Bağlantı: https://www.outdoors.org/
YolveMacera