İngiliz Kraliyet Muhafızları Neden Ayı Postu Şapkalar Takıyorlar?

Yolu İngiltere’ye düşen bir çok kişinin aklında, Buckingham Sarayı ve Londra Kulesi gibi kraliyet konutlarını koruyan eski adıyla Kraliçe’nin Muhafızları, Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü ile de Kral’ın muhafızları olarak anılan kırmızı üniformalı ve yüksek kürklü ayı postu şapkalar takan muhafızlar kalacaktır. Akla gelen olası ilk soru da ağır, taşıması zor bir şapkayı neden taktıklarıdır?

Bu görünümleri ile muhafızlar şehrin dokusu içinde hoş gözükse de aslında bu şapkalar hoş görünmek için değil, tam tersine korkutucu olmak için kullanılmıştı. Gördüğünüz bu şapkalar Kanada kara ayılarının kürklerinden yapılır. Ayrıca bir şapka yapmak için bir ayı postu gerekir.

Screenshot 3
İkonik ayı derisi olan şapkalar, Kraliçe’nin Muhafızlarının daha büyük görünmesi ve dolayısıyla savaşta daha korkutucu olması için bu şekilde tasarlandı. Bu şapkalar siyah ayı kürkünden yapılmaktadır. Hayvan aktivistlerinin bu konuda uzun yıllardır mücadele verdiği bilinmektedir.

Her postun kabaca 751 $ (650 £) gibi etkileyici bir fiyat etiketi vardır, ancak her şapka düzgün bir şekilde bakılırsa ancak 80 yıl dayanabilir. Bu şapkalarından birinin hasar görmesi ise yaklaşık 400 dolar cezaya neden olacaktır. Bu şapkaların boyları 46 cm kadardır ve ağırlıkları ise 700 gram civarındadır. Sonuç olarak bir kişinin başında taşıması için çok da işlevsel değildir. Tüm bu eziyetin nedeni biraz da İngiltere tarihinde ve geleneklerinde gizlidir.

kraliyet
Kraliyet konutlarında görülen ve resmi törenlere katılan Grenadier Muhafızları, etkileyici ve heykelsi başlıklarını benzersiz bir şekilde takarlar. Şapkanın kayışı çenenin altından değil, alt dudağın altına yerleştirilmiş biçimdedir. Bu biçimde bir kayışın kullanılma neden ise şapkanın dengeli ve düzgün biçimde durmasını sağlamaktır.

Ayı Postu Şapkalar Takmak Savaşta Daha Korkutucu Olmanızı Sağlayabilir

Bugünlerde, askerler Buckingham Sarayı’ndaki muhafız değişimi veya yıllık geçit töreni gibi tören görevlerini yerine getirirken bu şapkalarını giyseler de başlıklar 17. ve 18. yüzyıllarda, çeşitli Avrupa ordularında sıklıkla kullanılıyordu. Bu ayı postu şapkaların askerlerin, daha uzun ve korkutucu görünmesini sağladığı düşünülüyordu.

Bu şapkalar Napolyon savaşlarında Fransızlarla savaşırken ilk olarak kullanılmıştı. Aslında, Napolyon’un İmparatorluk Muhafızları da aynı tarz şapkalar giyiyorlardı. Bu durumda elbette kimin kimi daha çok korkuttuğu kısmı tartışmalıdır. Pek çok çarpışmadan sonra 1815’te Waterloo Muharebesi’ni İngilizler kazanacaktı. Bunun devamında da ganimet olarak Fransızların şapkalarını toplamışlardı. Yani bu şapkalar bir yer de bir prestij anlamına da gelmişti.

ingiliz
Çoğunlukla tören görevleri ile bilinmelerine rağmen, Kraliçenin Muhafızlarının hepsi İngiliz Ordusunun bir parçasıdır.

Sonucunda korkutucu olsun ya da olmasın, bu ayı kürkü şapkalar o zamandan itibaren üniformaların bir parçası olarak kaldı. Ancak hatırlatalım. Bu post giyen muhafız ekibi de İngiliz ordusunun bir parçasıdır. Normal zamanlarda da her askerin giydiği üniformalarını giyerler.

Yaz aylarında giyilen kırmızı tunikler ise (kışın daha uzun gri paltolar giyilir), birazda tutumlulukla alakalıdır. Tarihçilere göre İngiliz askerlerinin geleneksel olarak kırmızı giymesinin nedeni, en ucuz ve en kolay bulunabilen boya olmasıdır. Sonucunda gördüğünüz gibi her şey biraz da geleneklere sahip çıkmakla ilgili. İşin ilginç tarafı bu gelenekler ülkenin turizminde de önemli bir rol oynuyor.


Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • The Real Reason British Guards Wear Bearskin Hat Straps Below Their Lip. Yayınlanma tarihi: 14 Temmuz 2022; Bağlantı: https://www.msn.com/
  • Why do the queen’s guards wear such tall hats? Yayınlanma tarihi: 13 Şubat 2021; Bağlantı: https://www.livescience.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu