Doğa Yürüyüşü Başlangıç Rehberi

Günümüzde giderek birbirimizden uzaklaşmamız ve kapalı alanlardan ziyade açık alanları tercih etmemiz nedeniyle çok sayıda insan doğa yürüyüşü yapıyor. Siz de bir doğa yürüyüşüne katılmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? O zaman sizin için küçük bir rehber paylaşalım…

1. İhtiyacınız olan temel malzemeleri temin edin.

Boyu ayarlanabilen bir baton, kış aylarında kullanmak üzere ayağınızın ıslanmasını engelleyecek bir tozluk, yağmurluk, yağmur koruması olan bel ve göğüs kısmı tokalı bir sırt çantası, tek kişilik termos, yaz aylarında şapka, güneş ve dudak kremi, UV korumalı bir gözlük, termal çorap, termal tişört, polar, termal eldiven, bere, tabanı dişli tercihen bilekli ve ayağınıza en az yarım numara büyük bir  ayakkabı, kafa lambası aklımıza ilk gelenler.

Bunların hepsini aynı anda temin etmeniz gerekmez. Ayrıca ufak bir araştırmayla oldukça uygun fiyata da temin edebilirsiniz veya ikinci el bulmayı deneyebilirsiniz. Malum bu işe heves edip sonra bir nedenle yapmayı bırakıp malzemelerini elden çıkarmaya çalışanda çok var. Ayrıca deneyimle sabittir ilk alınan malzemeler genelde yanlış malzemeler olmaktadır.

doğa yürüyüş standart 5
Doğa yürüyüşleriyle ilgili diğer bir ön yargı da etkinliğin ekonomik boyutudur. Çok fazla ekipman gerektiren bir spor gibi görünse de, günübirlik yürüyüşlerde ihtiyacınız olan 3 temel gereksinim; bilekten bağlamalı bir yürüyüş ayakkabısı, bir yürüyüş çantası ve bir batondur. Bu 3 ana malzemenin dışında kalan her şeyi kendi ihtiyaçlarınıza ve mevsime göre ayarlayabilirsiniz.

2. Giyim malzemelerinizi aşağıdaki özelliklere göre seçin.

Az yer kaplayan, hafif, rahat, hareket kabiliyetinizi kısıtlamayan, kolay giyilip çıkarılabilen (örneğin; fermuarlı polar her zaman daha kullanışlıdır.), rüzgâr ve yağmura karşı koruyucu, aşınma ve yırtılmaya dayanıklı, ter buharını dışarı veren, sıcak tutan, az nemlenen ve kolayca kuruyabilen kıyafetler tercih edin.

Yürüyüşlerde asla kot pantolon giymeyin. Bunun nedeni ıslandığı zaman ağırlaşması ve yürüyüşünüzü zorlaştırmasıdır. Bu arada elbette bahar ve yaz aylarında giyim tercihinizi daha esnek yapabilirsiniz. Ancak kot pantolon yine de asla olmazlar arasında yer alır.

3. İçten dışa doğru tabakalar halinde giyinin.

İlk kıyafetiniz teninize değen kıyafettir. Bu iç katmandır. Bu katman vücudunuzu sarmalı, terlemeyle oluşan nemi dışarıya vermeli ve nem tutmadan derinin kuru kalmasını sağlamalıdır. Orta katmanı içliğinizin üstüne giyersiniz.

Bu katman ılık havayı vücudunuza yakın tutar. Tutulan hava tabakasının kalınlığı arttıkça, daha iyi ısınırsınız. Son katman, sizi yağmur ve rüzgârdan koruyacak dış katmandır. Bu katmanları üst üste kullanmanız ve terledikçe birini çıkartmanız doğada üşümenizi engelleyecektir. Unutmayın sizin asıl üşümenize neden olan vücudunuzda kalan terdir.

trekking 1

4. Yürüyüş gruplarına katılın ve onlarla yürüyerek deneyim kazanın

İlk günlerde sosyal medyadaki veya acentaların düzenlediği yürüyüş gruplarına katılmak daha güvenlidir. Ben zaten çocukluğumda da doğaya çıkardım diye düşünüp tek başınıza ormana dalmayın. Katılmadan önce mutlaka deneyimlerini ve referanslarını araştırın.

Güvenilir bir grupla çıkmanız, rota bilgisi, harita bilgisi, pusula okuma, ilk yardım bilgisi, vb. konularına hâkim değilseniz, bu açıklarınızı kapatacaktır. Katıldığınız gruptan yürüyüş süresi ve rota hakkında bilgiler edinin.

5. Beslenme önemli

Yürüyüşten önce alkol ve midenizi yoracak besinler tüketmeyin. Sabah evden ayrılmadan önce mutlaka kahvaltı yapın, ihtiyaç hissetmeseniz de mutlaka bol su için. Su size kaybettiğiniz enerjiyi geri kazandıracaktır.

Yanınızda yürüyüş esnasında tüketeceğiniz atıştırmalıklar olmalı. (Ceviz, fındık, badem, incir, çikolata, vb.) Mümkünse termosta sıcak suyunuz olsun, böylece molada çay içebilirsiniz. Kumanyanızı parkurun zorluğuna, süresine ve harcayacağınız enerjiye göre hazırlayın.

doğa yürüyüşü - çocuk

6- Yürüyüşten önce

Ayak ve el tırnaklarınızı eğer doğa yürüyüşü yapmak niyetindeyseniz uzun tutmayın. Üzerinizde sağa sola takılma riski içeren gereksiz aksesuarlar kullanmayın. Ayrıca yanınıza yedek kıyafetler almanız yürüyüş bitiminde sizin konforlu bir biçimde evinize dönmenizi sağlayacaktır.

7- Yürüyüş esnasında

Grup kurallarına ve rehberin yönergelerine uyum sağlamaya çalışın. Grubun önüne geçmeye uğraşmayın. Fotografa dalıp çok gerilerde de kalmayın. Yürüyüş esnasında asla hızlı ve ani hareketler yapmayın. Belli bir tempo tutturun. Kimseyle yarışmayın. Yürüyüş esnasında sigara kullanmayın. Sadece uzun molalarda ekip arkadaşlarınızı rahatsız etmeyecek biçimde sigara tüketebilirsiniz. Bu arada elbette yürüyüşlerde asla yere organik olanlar dışında çöp atmayın.

Tek başınıza olsanız bile, asla yüksek sesle müzik çalmayın. Çünkü etrafınızda insan olmasa bile, unutmayın çok zengin bir doğal hayat var. Onlara saygı gösterin. Uçurumlardan aşağıya asla bir şey atmayın, yuvarlamayın. Aşağıda neyin olduğunu bilemezsiniz.

8. Yürüyüşten zevk almaya çalışın. 

Doğada yürüyüş esnasında doğal şartlar bizleri zorlayabilir. Bir anda sert esen rüzgar ya da çöken bir sis gibi. Doğaya çıktığınızda her türlü sürprize hazırlıklı olmanız lazım. Islanabilirsiniz, çamurlanabilirsiniz. Grup içinde anlaşmazlıklar olabilir. Tüm bunlara hazırlıklı olun. Hazır değilseniz yürüyüşe zaten çıkmayın; Doğal şartlar sizi zorlarken sınırlarınızı keşfedin ve sosyal olarak zorlandığınız her noktayı kişisel gelişiminiz için kullanın.

Doğa yürüyüşü bir tutkudur. Ancak bunu elbette deneyimlemeden bilemezsiniz. Ayrıca bu yürüyüş asla şehirde asfaltta yapılan yürüyüş ile aynı şey değildir. Doğru malzeme seçimi en önemlisi doğru ruh hali ile bir insanın kendine yapabileceği en önemli iyiliklerden biridir belki de. Doğa ile kalmanız dileğimizle…


Göz atmak isterseniz

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu