Yavaş Hareket: Dolu Dolu Yaşamak İçin Yavaşlamanın Felsefesi

Bir kıyı kasabasına yerleşip, kasaba hayatının günlük seyrinde yaşamak kuşkusuz hepimize çok iyi geliyor. Ancak kentle bağı olan ve sadece sınırlı sürelerde bu sakin yaşamı deneyebilenler, sonsuz bir hız içerisinde yaşarken, neyi niçin yaptığını çoğu zaman düşünmeye pek de fırsat bulamıyor.

Gündelik yaşam döngüsü içinde otomatiğe bağlanmış şekilde yaşantımızı sürdürüyoruz. Günlerimizi yapılması gereken işlerle dolduruyor ve bunları dijital anımsatıcılara kaydediyoruz. Tamamladığımız işleri ve görevleri işaretlerken kısa süreli bir başarı hissi yaşıyor fakat periyodik olarak bu işleri tekrar tekrar listemize eklemeyi sürdürüyoruz.

Yani aslında, hiç bitmeyen rutin iş ve görevlerle birlikte bir meşguliyet döngüsünde yaşıyoruz. “Çok yoğunum” tümcesi dilimizden düşmüyor. Bu sorunlarla birlikte zamanla küreselleşmenin olumsuz etkilerine karşı bir cevap olarak niteliğinde, 1980’lerde “Yavaş Hareket” olarak adlandırılan bilinçlenme projesi ortaya çıktı.

Yavaş Hareket Nedir?

Yavaş Hareket’in başlayıp gelişmesi ile birlikte, Yavaş Hareket’in çalışmalarının bir sonucu olarak Yavaş Yiyecek ve Yavaş Şehir çalışmaları ortaya çıkacaktı.

İlk olarak Yavaş Yiyecek hareketi baş gösterdi. Bu hareket 1986 yılında İtalyan gastronomi yazarı Carlo Petrini’nin öncülüğünde, Mc Donald’s fast-food zincirinin Roma’nın tarihi Piazza di Spagna Meydanı’nda şube açma girişimine karşı bir eylem olarak başladı.

Slow Food adı ile bilinen bu karşıt grup, faaliyetlerine 20 ülke temsilcisi ile başladı. Günümüzde ise üye sayısı 80.000’i aşan 100’den fazla ülkenin temsilcisine sahiptir. Slow Food hareketi, insanları yediği gıdaların daha temiz ve lezzetli olması gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca bu durum gerçekleştirilirken doğaya ve diğer canlılara da zarar verilmeden meydana gelmesi amaçlanmaktadır.

Yavaş hareket kapsamında çalışmalar arttıkça, hareketin çeşitli varyasyonları ortaya çıktı. Yavaş İşletmecilik, Yavaş Para, Yavaş Turizm, Yavaş Seyahat, Yavaş Tasarım, Yavaş Eğitim/Yavaş Okul ve Yavaş Trafik adı verilen birçok hareket günümüzde Yavaş Hareket içerisinde değerlendirilmektedir. Sonrasında da bildiğiniz gibi Cittaslow yani Yavaş şehir hareketi ortaya çıkmıştır.

yavas hareket

Cittaslow hareketinin temelleri Yavaş Yiyecek Hareketi’nden esinlenilerek 1999’da İtalya’nın Greve in Chianti kentinin Eski, Belediye Başkanı Paolo Saturnini’nin öncülüğünde atılmıştır.

Saturnini, çevresel faktörlerin dikkate alınarak yaşam kalitesinin yükseltilmesi, küreselleşmenin getirdiği standartlaşmadan kentlerin doğal yapısının korunabilmesi ve bu doğrultuda farklı bir kalkınma modeli oluşturulabilmesi amacı ile başlattığı Cittaslow fikrini uluslararası boyuta taşımıştır.

Toskana’nın Chianti şehri Cittaslow projesinin ilk üyesi olmuştur. Yavaş Şehri Hareketi, günümüzde 30 ülkeden 252 üyenin katılımı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Aşağıda gördüğünüz Cittaslow logosunda yer alan şato, beton binalar ve salyangoz farklı anlamlar ifade etmektedir.

Logoda bulunan tarihi şato, geçmiş nesilleri ve onlardan miras kalan değerleri simgelemektedir. Beton yapıdaki binalar, günümüzün çağdaş dünyasının sembolüdür. Salyangoz ise; küreselleşme ile meydana gelen hızlı “Amerikan tarzı” hayata karşı oluşan tepkiyi simgelemektedir.

yavaş hareket

Yavaş Hareket Felsefesi Nedir?

Felsefi olarak “yavaş olma fikri” uzun bir geçmişe sahiptir. Sokrates ve Aristoteles’in felsefe hakkında fikirler ortaya atmak için uzun yürüyüşler yaptığı bilinmektedir. Descartes sadece düşünmek için kendisini karanlık bir odaya kilitlerdi. 

Henry Thoreau, ormanda uzun, başıboş dolaşanlara duyulan ihtiyaç hakkında kapsamlı bir şekilde yazılar yazmıştı Siddhartha Gautama (Buda) altı ay meditasyon yaptı. Taoizm’de, yalnızca yavaş ve kasıtlı olana erdemli veya bilge denilirdi. Peki, Yavaş Hareketi günlük hayatımıza nasıl uygulayabiliriz? Nasıl daha tembel olabiliriz? İşte denemeniz için üç basit öneri.

Yavaş yemek: Ağzınıza bir lokma yemek attığınız zaman ne yediğinizin farkında olun. Ayrıca bu sayede yediğiniz şeyin lezzetini fark etmeniz, daha uzun süre tok kalmanız ve sonrasında daha az yemeniz de olası olacaktır.

Yavaş kültür: Bir çoğumuz kitap okumayı seviyoruz. ( En azından sevmeliyiz). Ancak çok azımız okumayı bitirdiği bir kitabı ikinci defa okumayı tercih eder. Oysa ki pek çok kitap – özellikle klasik kitaplar – çoğu zaman ilk seferde tam olarak anlaşılmaz.

Bir sonrakine yeni bir kitap almak için kitapçıya gitmeden önce evinizdeki bir kitabı yeniden okumayı deneyin. Ya da daha önce izlediğiniz bir filmi farklı bir biçimde keyif alarak bir kere daha izlemeye çalışın.

Yavaş arkadaşlıklar. Yaşlandıkça, genellikle arkadaşlarınızla daha az zamanınızın kaldığını fark edersiniz. Sonuçta tüm yaşamın koşturması içinde onlara fazla da boşluk kalmamıştır. Ancak belli bir zaman sonrasında da arkadaş edinmenin eskisi kadar kolay olmadığını fark edersiniz. Oysa ki okul yaşantımız, iş yaşantımız süresi, kalıcı arkadaşlıkları geliştirmek için yeterince uzundur. Ne yazık ki bu süre de yavaş olmazsak onlara yaklaşamayız.

Doğa Acele Etmez

doga 1 768x576 1

Doğuda, Taoizimin kurucusu Lao Tzu“Doğa acele etmez, yine de her şeyi başarır,” hatırlatmasında bulunur. Sadece varlığımızı hissetmek için koşturmacamıza ve kaygılı düşüncelerimize bir dakikalığına dur dememizi söyler. Pekala, bunu nasıl yapabiliriz? ( Kendisini tanımak için: Bilgeliğe Giden Yolun Kitabı: Tao Te Ching)

Bunun yanıtı çeşitlidir ve kişiden kişiye göre değişir. Herhangi bir konuyla ilgili güzel bir video izleyin, parkta yürüyüşe çıkın, spor yapın, gün batımını izleyin, iyi bir kitap okuyun, yıldızları seyredin.

Bir an da olsa her an acele etmenin gerçekten istediğiniz, hatta ihtiyacınız olan bir şey olup olmadığını sorgulayın. Belki günlerin koşturmacasından kaçamayız ama birkaç büyük düşünürün hatırlattığı gibi biraz mola vermeyi ve yavaş hareket etmeyi öğrenebiliriz. Göz atmak isterseniz: Marcus Aurelius’a Göre Güne Nasıl Başlamalı?


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu