
Tao Te Ching / Yol ve Erdem Kitabı, 2500 yıl önce Çinli bilge Lao Tzu tarafında kaleme alındı. Bu kitaptaki düşünceler, Asya’nın en önemli dini inançlarından birinin temellerini attı. Bu kitapta yer alan kadim bilgeliği tercüme etmek zordur. Ancak aslında anlamı açıktır. Bir kişinin kendinin farkında olmayı öğrenmesi modern yaşamı iyileştirecektir.
Bir efsaneye göre bir gecede yazılmış olan Tao Te Ching, seksen bir bölümden oluşur. Ahlak ve felsefeyle ilgili bilgilerin yer aldığı kitap, evrenin doğasını ( Tao yol anlamına gelir) ve kişisel ahlakın önemini ( Te erdem anlamına gelir) açıklamaya çalışır.
Aslına bakılırsa Lao Tzu’nun hayatı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Hayatı ile ilgili boşluk sayısız efsane ile doldurulmuştur. Bunlardan birine göre bilgeliğinin bir işareti olarak sakallı doğmuştur. Bir başka mit 996 yıl yaşadığını iddia eder. Kimileri günümüzün Luoyang şehrinde Çin imparatorunun arşivcisi olarak çalıştığına işaret ederler. Söylendiğine göre ilk felsefi yazılarını burada yazmıştır.

Lao Tzu’nun ahlak anlayışında derin düşüncenin önemine, barışçılığa ve doğayı kabullenmeye vurgu yapılır. “Kendinle barış, hayatın doğal akışı ile neşelen” der bir pasajında. “Hiçbir beklentin olmadığı zaman, bütün dünya senin olur.”
”Üzüntülüyseniz, geçmişte yaşıyorsunuzdur. Endişeliyseniz, gelecekte yaşıyorsunuzdur. Huzur içindeyseniz ‘şimdi’desiniz.”
Lao Tzu
Taoizmin en bilinen konsepti ikiciliktir. Lao Tzu’ya göre doğa zıtlıklarla doludur: dişil ve eril, aydınlık ve karanlık, yaşam ve ölüm. Lao Tzu bu ikilikler arasındaki gizli bağlantıları anlayarak evrenin doğasının kavranabileceğini ileri sürer. Gerçekten de pek çok açıdan bu zıtlardan biri olmadan diğerinin de var olması mümkün değildir. Bu konsept en çok ünlü Yin (dünya) ve Yang (cennet) kavramları ile sembolize edilmiştir. Bunlar zıt kavramlar gibi gözükse de biri olmadan diğerinin varlığı söz konusu olamaz.
“Yol kılavuz olabilir”

Yol dediğimiz ucu görünmez bir çizgi değildir. Yol insanın kendisinden evrene, evrenden insana giden bir bütünlük halinin, doğanın ta kendisidir. Bizi kendimizden, evrenden ayıran, uzaklaştıran cehalet yani egonun ta kendisidir. Bir mum ışığının salıntısı gibi egomuzu serbest bıraktığımızda varoluşsal olarak kendinize döner ikilikler dünyasını bırakarak yola gireriz. Her şey sürekli olarak değişir. Bunu sakince kabullendiğiniz zaman hayatın getirdiği şeylerin doğal akışıyla uyum içinde hareket edersiniz.
‘Değiştirilemeyeni kabullenmek arzunun geçip gitmesine izin vermektir.’
Geleceğin bilinmezliği, geçmişe bağlanmayı daha kolay bir seçenek gibi gösterir. Ama şu anda geçmişi yeniden yaratmaya çalışmak hiçbir zaman tam sonuç vermez. Şu anı kabul etmek ve geleceğe hoşnutlukla kapımızı açmak gerçekte hayatı çok daha güzel yaşamamızı sağlar.
‘Her şeyi kendi haline bırakınca, her şey hallolur. Her şeyi kendi haline bırakanlar dünyayı kazanırlar. Ama sürekli uğraşıp didinince dünya kazanılmaz olur.’
Mistik ya da dinsel bir öğreti gibi görünse de Tao Te Ching aslında doğudaki psikoloji anlayışının temelidir. Bize nasıl yaşayacağımız ve yapmak istediğimiz şeyleri doğal bir şekilde ve en az çaba ile nasıl başaracağımız konusunda rehberlik eden uygulamaya dönük bir felsefe sunar. Bilgeliğe giden yolun efsane kitabı karanlık dünyamıza ışık tutabilir.
Göz atmak isterseniz
- Ateş Karıncaları Bazı Konularda Bize Örnek Olabilir!
- FOMO’ya Karşı JOMO: Kazanan Kim Olacak?
- Neden Yalnız Kalabilmeliyiz? Andrey Tarkovski Cevap Veriyor
- Doğa Eksikliği Bozukluğu: Doğadan Uzaklaşmanın Bir Sonucu
- Kötü Olduğunu Düşündüğünüz Fakat Aslında Sağlıklı Davranışlar
Kaynaklar:
- The Tao Te Ching by Laozi: ancient wisdom for modern times; yayınlanma tarihi: 27 Aralık 2013; Bağlantı: https://www.theguardian.com/
- Noah D. Oppenheim; Entelektüelin Kutsal Kitabı; Yayınevi: Maya Kitap
- Lao Tzu: Manual for a life of abundance; Yayınlanma tarihi: 13 Ekim 2019; Bağlantı: https://nammu.com/eng/lao-tzu/
YolveMacera