Bazı hayat hikayeleri insanı harekete geçirir ve asla çok geç demesini sağlar. Bunlardan bir tanesi de kendini “tesadüfi dağcı” olarak tanımlayan Barbara Washburn’ın hikayesidir. Kendisi günümüzde Denali zirvesine ulaşan ilk kadın olarak bilinmektedir. Ancak hakkında öğrenmeniz gerekenler bundan çok daha fazlasıdır.
Barbara Washburn’ün dünyanın en yüksek dağ zirvelerinde geçen hayatı, 1939’da postacısından aldığı bir iş önerisiyle başladı. Postacının önerdiği iş, New England Doğa Tarihi Müzesi müdürü Bradford Washburn’ün sekreterliği idi. Aslında bu iş pek ilgisini çekmemişti. “O bunaltıcı eski müzede çalışmak istemiyorum,” diye düşündüğünü söyleyecekti daha sonra. “Ayrıca çılgın bir dağcıyla çalışmaya hiç niyetim yok.”
Müzenin müdürü Bradford Washburn, bir dağ tırmanıcısıydı ve halihazırda Alaska’da birkaç ilk çıkış yapmıştı. İş görüşmesinden sonra Barbara Mart 1939’da işe başladı. Sonunda, mesleki ilişkileri biraz daha kişisel hale geldi ve ikili 1940’ta evlendiler.
Barbara Washburn Tesadüf Sonucu Bir Dağcı Olmuştu
Ertesi yıl çift, ekipleriyle birlikte 4154 metrelik Hayes Dağı’na çıkma başarısını gösteren ilk dağcılar oldu. Dönemde kadınlar için üretilen ekipman yoktu; dolayısıyla Barbara, erkekler için yapılmış kış giysileri için- deydi. Son derece zor bir sırtta en önde ilerlemişti, çünkü ekip, ayağının kayması durumunda taşınacak kadar hafif olduğunu düşünmüştü.
İnişlerinden sonra Barbara birkaç gün kendini hasta hissetti ve bir doktor ziyareti ayarlamaya karar verdi. Sonunda çiftin ilk çocuğuna hamile olduğunu öğrendi. Bir dağcı olarak, Barbara 1940’larda kadınlar için belirlenmiş olan statükoyu yaptıkları ile zaten bozmuştu.
Şimdi bir anneydi ve eğer kocasıyla birlikte tırmanmaya devam etmeyi seçerse, o zamanlar duyulmamış bir şey yapıyor olacaktı: Günümüzde bile kadınların yargılanmasına neden olan, bir macera uğruna çocuklarını evde bırakmak. Ancak bu onu durdurmayacaktı.
Ertesi yıl çift, ekipleriyle birlikte 4154 metrelik Hayes Dağı’na çıkma başarısını gösteren ilk dağcılar oldu. Eylül 1942’de Washburn çiftin ikinci çocuğu dünyaya geldi. Devamında da üçüncü çocukları…
İkinci Dünya Savaşı sırasında Bradford, ordu tarafından soğuk hava teçhizatını test etmek için işe alındı ve hizmetinin bir parçası olarak, 1942’de Denali’ye tırmandı. 1947’de savaştan sonra, bu kez dağ tırmanışına olan ilgiyi uyandıracak bir film çekilmesine yardımcı olması için tekrar bu dağa tırmanması gündeme geldi.
Barbara ile Bradford 1947’de üç çocuklarını evde bırakıp McKinley Dağı’na (günümüzde Denali olarak biliniyor) tırmandılar. Washburns’ün 1947 tırmanışından önce Denali’ye yalnızca on beş kişi tırmanmıştı. İki aya yakın süren tırmanış sonucunda Barbara, Kuzey Amerika’nın en yüksek noktasından etrafı gözlemleyen ilk kadın olarak zirvede dikiliyordu.
Bradford’un kartografi eğitimi vardı ve çift iddialı haritalama projelerine girişmişti. 1970’den itibaren National Geographic için Büyük Kanyon’un tamamının haritalandırılması amacıyla hava fotoğrafları, lazer ölçüm aletleri ve tekerleğe takılı bir kilometre sayacı kullandılar. Yedi yıl süren proje 700 civarında helikopter yolculuğu gerektirmişti.
Bunun dışında New Hampshire’daki White Dağları’nın yanı sıra Denali Dağı’nı da haritalandırdılar. Çift, 1988’de, – Edmund Hillary, Jacques–Yves Cousteau, Mary ve Richard Leakey dahil olmak üzere – National Geographic Yüzüncü Yıl Ödülleri’ni alan 15 kâşif arasındaydı. Washburnlar ileriki yaşlarında da Everest Dağı kar derinliği araştırması gibi projeler için National Geographic’ten fon desteği almak için başvurular yapmayı sürdürdü.
Cinsiyeti konusu etrafında dönen ilgiyi hiç anlamadığı söyleyen ve kendisini “tesadüfi dağcı” olarak tanımlayan Barbara, kocasından yedi yıl sonra, 2014’te, 100 yaşına iki ay kala yaşamını yitirdi. İlham verici hayat hikayelerini okumaya, aşağıdaki yazılarımızdan da devam edebilirsiniz.
- Adlarını İlklere Yazdıran 10 Maceracı Kadını Tanıyalım
- Annie Londonderry: Bisikletle Dünyayı Gezen İlk Kadın
- Nellie Bly – 72 Günde Dünyayı Turlayan Kadın
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Barbara Washburn: Accidentally Adventurous, Deliberately Brave; Yayınlanma tarihi: 3 Ekim 2014; Bağlantı: http://www.alpinist.com/
- Who mapped the Grand Canyon? This forgotten female mountaineer; Yayınlanma tarihi: 9 Mart 2020; Bağlantı: https://www.nationalgeographic.com/
YolveMacera