Madagaskar’daki Taş Orman Neden Eşsiz Bir Coğrafyadır?

Taş ormanı olur muymuş demeyin. Üzerinde yaşadığımız yeryüzü birbirinden ilginç coğrafi yer şekillerini barındırıyor.

tas orman

Dünya çapında ziyaret etmek istediğiniz yerlerin bir listesini yaptıysanız, ancak bu listede eşsiz hayvan ve bitki türlerinin yer aldığı ve ilgi çekici bir coğrafyayı görmek görmek ilginizi çekiyorsa, Madagaskar muhtemelen listenizin üst sıralarında yer alır.

Hint Okyanusu’nun en büyük ve dünyanın en büyük dördüncü adası olarak bilinen Madagaskar, 587,000 km²’lik alanıyla, Güney Doğu Afrika’da Mozambik Kanalı ile ayrılmış bir adadır. Ada yaklaşık 5.000 km’lik bir sahil şeridine sahiptir.

Madagaskar’da iki farklı mevsim bulunmaktadır. Haziran ayından Eylül ayına kadar süren kış mevsimi kuru ve nispeten serin bir mevsimdir. Yaz mevsimi ise Kasım ayından Mayıs ayına kadar sıcak ve nemli geçer. Yağış boldur. Bu da, doğal zenginliğinin bolluğunu ve kalitesini de açıklamaktadır.

Boabab
Madagaskar’daki bu ağaçların en önemli özelliği, gövdelerinde kuraklık zamanlarında kullanılmak üzere su depolamaları. Gövdelerinin içi suyla dolu olduğundan baobablar, ateşe karşı çok dayanıklı. Orman yangını esnasında bile tüm bitkiler yok olurken baobablar, alevlere direniyor ve sağ kalmayı başarıyorlar.

Madagaskar’da bulunan dünya fauna ve florasının yüzde doksanı adaya özgüdür. Tropikal ormanlar, plajlar ve resiflerin yanı sıra “lemur” gibi binl erce endemik hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca burada “Baobab” gibi Madagaskar’ın kimliği haline gelmiş ağaçlar da bulunmaktadır.

Parklar ve doğal koruma alanları ile ilgili olarak, ülkede 17.103 km’lik bir alanı veya adanın yüzeyinin %3’ünü kaplayan 16 milli park ve çeşitli koruma alanları bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ve adasının batısında Melaky bölgesinde bulunan Tsingy de Bemaraha Millî Parkı ya da bizim deyimimizle taş ormandır.

Milli park, iki jeolojik oluşumu barındırmaktadırː Büyük Tsingy ve Küçük Tsingy. Her iki alan birleşerek Tsingy de Bemaraha Doğa Rezervi’ni oluşturmaktadır.

Madagaskar’ın Taş Ormanı Nasıl Oluştu?

5988241f0f254421f0904968
Dört bir yanını saran muazzam kireçtaşı oluşumlarıyla Tsingy ormanı adım atılması neredeyse imkânsız, büyük bölümü henüz keşfedilmemiş sarp bir “biyo-kale” gibi.

Milyonlarca yıl süren yağmurlar ve erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor. Zaten “Tsingy” kelimesi de Madagaskar dilinde “çıplak ayakla yürünemeyen yer” anlamına geliyor. Burada yürümek bizler açısından neredeyse imkansız olsa da bir çok tür burayı yuva olarak biliyor.

100’den fazla kuş türü, en az 30 tür sürüngen ve 11 tür lemur burada yaşıyor. Bu nedenlerden ötürü bu taş orman aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak korunan bir doğa rezervidir. Kireçtaşı ile şekillendirilmiş mağara ve nehirlerden oluşan kayalık bir manzaradan oluşan muhteşem bir jeolojik karst oluşumudur.

lemur
birçok farklı türde gelirler ve çeşitli boyutlarda olabilirler. Çoğu türü, özellikle Madagaskar’da, tropikal ormanlarda ve diğer yaşam alanlarında yaşar. Lemurlar, dünya üzerindeki en eski primat türlerinden biri olarak kabul edilir ve genellikle sevimli büyük gözleri ve yoğun kürkleriyle tanınırlar.

Günümüzde Milli Park olan bu taş orman, büyük ve sivri kayalar, kanyonlar, mağaralar ve ilginç faunasıyla gerçekten görülmeye değer, muhteşem bir yer. Ancak buraya bir yolculuk yapmayı düşünüyorsanız baştan söyleyelim. Madagaskar’ın uzak batı sahilinde yer alan bu milli parka yalnızca çamur yoluyla ulaşılabiliyor. Bu yol ise her yılın altı ayı bir bataklığa dönüşüyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • How Did Madagascar’s Stone Forest Form? Kaynak site: Wonderpolis. Bağlantı: How Did Madagascar’s Stone Forest Form?
  • Huang JM, Tong J, Shelley M, Ristroph L. Ultra-sharp pinnacles sculpted by natural convective dissolution. Proc Natl Acad Sci U S A. 2020 Sep 22;117(38):23339-23344. doi: 10.1073/pnas.2001524117. Epub 2020 Sep 8. PMID: 32900954; PMCID: PMC7519309.

Size Bir Mesajımız Var

YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu