Tsingy Taş Ormanının Şeklini Nasıl Aldığını Artık Biliyoruz

Taştan orman olur muymuş demeyin. Üzerinde yaşadığımız yeryüzü birbirinden ilginç coğrafi yer şekillerini barındırıyor. Bunlardan bir tanesi ve muhtemel yapısından dolayı çok az kişinin yürüyerek görme şansı olan yer, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde bulunan Tsingy de Bemaraha Millî Parkı ya da bizim deyimimizle taş orman. Milli park, iki jeolojik oluşumu barındırmaktadırː Büyük Tsingy ve Küçük Tsingy. Her iki alan birleşerek Tsingy de Bemaraha Doğa Rezervi’ni oluşturmaktadır.

Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve FILEminimizer
Antik bir efsaneye göre, Aşima isimli güzel bir hizmetçi nehirde boğulmuş ve taşa dönüşmüş. Bu taş ormanlar da bu şekilde oluşmuş. Ancak günümüzde efsanenin ötesine geçerek bunun nedenini biliyoruz.

Milyonlarca yıl süren yağmurlar ve erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşuyor. Zaten “Tsingy” kelimesi de Madagaskar dilinde “çıplak ayakla yürünemeyen yer” anlamına geliyor. Burada yürümek bizler açısından neredeyse imkansız olsa da bir çok tür burayı yuva olarak biliyor. 100’den fazla kuş türü, en az 30 tür sürüngen ve 11 tür lemur burada yaşıyor. Birçoğu dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Bölge 1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiş durumda.

Taş Ormanlar Nasıl Oluştu?

5988241f0f254421f0904968
Dört bir yanını saran muazzam kireçtaşı oluşumlarıyla Tsingy ormanı adım atılması neredeyse imkânsız, büyük bölümü henüz keşfedilmemiş sarp bir “biyo-kale” gibi.

Taş ormanlara gerçek üstü ve sanki başka dünyadan gelmiş gibi görünen şekillerini veren bu doğa olayının bir açıklaması var. Bu açıklama her ne kadar Aşima’nın trajik kaderinin büyüsü ve gizemiyle pek örtüşmese de; belki de bu çağdaş, kuşkucu zamanlarda daha ikna edici bir yaklaşım.

Gerçek bir taş ormanın çiçek açması onlarca veya yüzlerce yıl sürebilse de; araştırmacıların bulduklarına göre aynı işlem, uygun bir örnekle sadece saatler içinde gözlemlenebilir. Taş ormanlar, karst topografyasının bir örneği. Fakat kayalık ‘ağaçların’ uçlarını keskinleştiren hidrolojik şartlar; sofra şekeri, mısır şurubu ve sudan oluşan bir tarif yardımıyla laboratuvar ortamında taklit edilebiliyor. (Detayları merak ederseniz kaynaklar kısmına göz atabilirsiniz.). Aşağıdaki videoda böyle bir sürecin nasıl oluştuğuna şahit olabilirsiniz.

Bu video, çözülen bir şeker bloğunun bir dizi keskin sivri uç haline geldiği bir deneyi göstermektedir.

Günümüzde Milli Park olan bu taş orman, büyük ve sivri kayalar, kanyonlar, mağaralar ve ilginç faunasıyla gerçekten görülmeye değer, muhteşem bir yer. Ancak buraya bir yolculuk yapmayı düşünüyorsanız baştan söyleyelim. Madagaskar’ın uzak batı sahilinde yer alan bu milli parka yalnızca çamur yoluyla ulaşılabiliyor. Bu yol ise her yılın altı ayı bir bataklığa dönüşüyor.

Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu