
Efsanelere konu olmak için doğmuş yerler vardır. Bunlardan biri de İrlanda’daki Antrim bölgesinde, İskoçya boğazına bakan kıyılarda, Devler Kaldırımı diye anılan yerdir. Dalgaların köpükleri ve nemli rüzgarlar arasında, denizin üzerinde uzanan Devler Kaldırımı (Giants Causeway) adı verilen yol benzeri bir yapı, 275 metre boyunca sahil şeridini izler. Atlantik Okyanusu’na doğru 150 metre kadar daha devam eder. Bu yapı, çoğu 6 metrelik, bazıları bunun iki katı uzunluğunda bazalt kolonlardan oluşur.

Devler Kaldırımı Efsanesi Nedir?
Devler Kaldırımı, isminden de anlaşılacağı gibi yerel efsanelerle bağlantılı bir yerdir. İrlandalı Finn McCool’un baş rolünde olduğu efsane de bunlardan biridir. Efsaneye göre, Finn milyonlarca yıl önce, İskoçyalı aşkı denizi geçip İrlanda kıyılarına, kendisine gelebilsin diye kayalardan dev bir yol yapmıştı. Bu kadar romantik olmayan başka bir efsaneye göre ise İrlandalı dev, bu yolu Staffa Adası’nda yaşayan en büyük düşmanı İskoçyalı Finn Gall’a ulaşmak için inşa etmişti.
Efsanede de olduğu gibi Devler Kaldırımı bir zamanlar Staffa Adası’na kadar gidiyordu. O bölgedeki hırçın denizin zaman içinde uzun kolonları yerlerinden söküp okyanusa sürüklemiş olabileceği düşünülmektedir. Bu bilgi, bugüne kadar elimize geçen ve efsaneyi gerçeğe bağlayan tek bilgi olarak kalmaya devam etmekte.
Araştırmacılar 38-50 cm arasında farklı çaplardaki 40 bin sütundan bahseder. Sütunların çoklu yüzleri, kareden ongene kadar değişir. Ancak çoğunluğu altıgenlerden oluşmuştur. Bu kolonlar, aralarında hiç yer bırakmayacak şekilde, petek görünümünde örülmüştür. Devler kaldırımının arı peteği formundaki dokusu, doğal bir olaydan çok insan eliyle yapılmış bir yapıyı düşündürür. Milyonlarca yıl içinde erozyon bazı kayalara özel şekiller vermiş.

Devler Kaldırımı Nasıl Oluştu?
Gerçek elbette savaşan devler kadar ilgi çekici değildir. Bu yapıyı tam olarak anlayabilmek için günümüzden 50 milyon yıl öncesine, Kuzey İrlanda ve İskoçya’nın jeolojik açıdan çok hareketli olduğu döneme gitmek gerekir. Volkanik aktivitenin çok fazla olduğu zamanlarda, burası bir lav gölüymüş.
Bu göl, soğudukça büzüşüp, çatlamış. Çatlaklar yayılırken de kendilerine lav içinde en uygun yolu bulmaya çalışınca, ortaya bu altıgenler çıkmış. Bu durum fizikçi Stephen Morris ve Lucas Goehring tarafından yürütülen çalışmanın sonucuyla açıklanmıştır. Yani bu muhteşem yol insan ya da devler yerine, daha büyük bir güç olan doğanın elinden çıkmıştır.
Aslında buna benzer formlar dünyanın başka yerlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan bir kaçına örnek verelim. İster efsaneler ister jeoloji ile ilgili olun Devler kaldırımı ve aşağıda adını okuyacağınız diğer yerler gezegenimizin en özel yerlerinden bir kaçı. Keşfetmeniz dileğimizle.
Svartifoss – İzlanda

Devils Postpile Ulusal Anıtı – Doğu Kaliforniya

Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneriririz
- Gryfino: Polonya’da Gizemli Bir Eğri Orman
- Kosta Rika’da Bulunan Gizemli Taş Küreler Nedir?
- Adını Çok Duyduğumuz Nazca Çizgileri Aslında Neydi?
- Stonehenge Eski Bir Güneş Takvimi Olabilir
- Maya Uygarlığı Neden Çöktü? Yoksa Hiç Çökmedi mi?
Kaynaklar ve ileri okumalar için
- Giant’s Causeway: The Fascinating Legend Behind Ireland’s Most Famous Landmark. yayınlanma tarihi: 25 Mayıs 2022; Bağlantı: https://www.discovery.com/exploration/ireland-s-giant-s-causeway
- Geologic Wonders and the Legend of Finn McCool; yayınlanma tarihi: 5 temmuz 2012; bağlantı: https://blogs.scientificamerican.com/
YolveMacera