
Genelde bazı davranışlarımızı sağlıklı olmadıklarını ve toplum tarafından kabul görmeyeceğini düşündüğümüz için uygulamaktan kaçınırız. Oysa ki vücudunuz ve zihniniz, sizin neye ihtiyacınız olduğunu bilir. Kendiniz için en sağlıklı olanı asıl olarak kendiniz olmanızdır…
1) ÖFKE
Öfkeyi çoğumuz dışa vurmaktan kaçınsak da bunu yapmak kimi zaman bizi rahatlatıp özgürleştirebilir. Öfkeli olmak ve bu öfkeyi sağlıklı bir şekilde dışa vurmak hayatımızda pozitif bir değişimin güçlü öncüsü olabilir. Öfke, aslında kişisel sınırlarımız aşıldığında veya bize yanlış davranıldığında ortaya çıkan duygusal bir enerji formudur. Bu enerjinin amacı, bize acı veren bu durumu ortadan kaldırmaktır.
Bu enerjiyi sahiplenip kontrol etmeyi ve iyi amaçlar için kullanmayı öğrenin; bunu öfkelendiğinizde kendinizi gözlemleyerek yapabilirsiniz. Ne zaman öfkemizi görmezden gelir veya reddederiz, işte o zaman bu enerji bize kin, negatiflik veya depresyon olarak geri dönecektir. Öfkenin sizin için üretilen duygusal bir enerji olduğunu unutmayın; kendinizi korumanız ve sizi kısıtlayan şeylerden kendinizi özgür kılmanız için.
2) KAYBOLMUŞLUK HİSSİ
Hayatın herhangi bir alanında nereye gideceğimizi bilmediğimiz zaman yaşadığımız bir histir bu. Fakat kaybolduğumuzda, farkında olmadan içgüdülerimizi ve çevremizi keşfetmemiz için eşsiz bir fırsat elde etmiş oluruz. Mesela büyük bir şehirde kaybolduysanız yolunuzu bulmaya çalışırken büyük olasılıkla çok güzel yerler keşfedersiniz.
Aynısı hayat için de geçerlidir. Hayatın bir yolculuk olduğunun bilincinde olmak; kimi zaman bu yolculukta kaybolmak ve asla gitmeyi tercih etmeyeceğimiz yolları deneyimlemek bize kendimiz hakkında hayal bile edemeyeceğimiz özellikleri ve iç görüleri kazandırabilir. Bilmediğimiz yeteneklerimizi keşfeder ve kaybolmasak belki de asla tanışmayacağımız dostlar ve birliktelikler kazanabiliriz. Şu an veya bir süredir kendinizi kaybolmuş hissetmeniz, sonsuza kadar bu durumda kalacağınızı göstermez. Sadece kendinizi keşfetmek için ihtiyacınız olan zamanı kendinize ayırdığınızı ve çevrenizdeki koşulların sizin için elverişli olmasını beklediğinizi gösterir. Genelde o şartların gerçekleşmesi bizi asıl yolumuza koyar.
3) AĞLAMAK
Ağlamak, öfke gibi sağlıklı ve insansı duygusal bir tepkidir. Kimimiz sürekli ağlamak istese de bunu gerçekten gerektirecek zamanlara saklamak önemli. Bu göz yaşları kayıp ve acı için olduğu kadar mutluluk ve neşe için de olabilir. Ağladığımızda psije (ruh ve zihin için kullanılan bir psikiyatri terimi) bizde kalırsa duygularımızı kötürümleştirecek veya bize zehirli olabilecek bir enerjiyi açığa çıkarır.
Ağlamak ayrıca kişiliğimizi ve çevremize yansıttığımız imajımızı daha rahat bir hale getirip diğerlerinin bizim de hüzünlendiğimizi, önemsediğimizi yani nasıl hissettiğimizi ve çevremizden bizim de etkilendiğimizi görmesini sağlar. Ağlamak sadece acımızı ve hüznümüzü bünyemizden atmakla kalmaz, ayrıca diğer insanlara bazı duygusal şeylere açık ve duygu paylaşımına uygun olduğumuzun sinyalini verir ve hiç gözyaşı dökmeyen insanlardan ziyade arkadaşlık – paylaşım için daha uygun olduğumuzu gösterir.
4) YALNIZ OLMAK
Yalnız olmak kötü bir şey olarak görülmemeli; çoğu zaman kendimizle baş başa kalabilmek için ihtiyaç duymadığımız sosyal bağlarımızı keser veya askıya alırız. Bazı durumlarda kendini dış dünyadan soyutlayan insanlar için endişelenmek yerinde olsa da bildiğiniz gibi dünyanın en büyük sanatçıları, yazarları ve düşünürleri yalnızlıkta çok değerli şeyler keşfetmişler, yeni ilhamlar bulmuşlar ve yaratıcılıklarını geliştirmişlerdir. Kimi zaman sadece dışardan gelen tesirleri kesmek ve kendimizle baş başa kalmaya ihtiyaç duyarız.
Eğer yalnızlık ihtiyacı hissediyorsanız bu hissinize güvenin ve saygı duyun. Gerek parkta bir yürüyüş, gerek kendi başınıza çıkacağınız bir tatil olsun kendimizi daha net görmemizi ve hayattaki amacımızı yinelememizi sağlayabilir. Bazı durumlarda yapabileceğiniz en iyi şey yalnız olmaktır.
5) DİNLEMEMEK
Diğer insanları dinlememek asosyal hatta kibirli bir davranış olarak görülse de şüphesiz ki sadece kendi sezgilerinizi dinlemeniz ve aslında istediğiniz yolda gitmenizi gerektiren zamanlar var hayatınızda. İstediğimiz bir uğraşı yapmak ve bu yolda devam etmek için bazen bizi anlamayan veya bizimle aynı fikirleri paylaşmayan insanları görmezden gelmeli ya da dinlememeliyiz. Kendinize güvenin ve size verilen tavsiyeleri dinlememek için sebepleriniz olabileceğini unutmayın.
Diğer insanları dinlememek kimi zaman muhakeme yetinizin daha üstün olduğunu gösterebilir. Çevremizde herkesin ona söylediğini dikkate aldığı için kendi hayatlarını dümensiz bir geminin denizde sürüklendiği gibi sürdüren ve içten içe nereye gideceğini bilmeyen insanları görüyoruz. Akıllı olun ve diğerlerini ne zaman dinleyip ne zaman dinlemeyeceğinizin farkına varın. Eğer içinizde diğerlerinin söyledikleri yerine kendi yolunuza gitmenizi söyleyen bir hissiniz varsa, o hisse güvenin.
6) KURALLARA UYMAMAK
Kurallara uymamak kimi zaman sizin ve çevrenizdekilerin hayatınıza pozitif etkiler yapabilir. Kuralları yine insanlar yaptılar ve o kuralları yapanlar dahil olmak üzere hiçkimse mükemmel değil. Kuralın altında yatan amacı bulmaya çalışın ve bunu yaparken kendinize güvenin; sonra kuralın daha iyi yapıp yapmadığına karar verin. Sanattaki ve bilimdeki çoğu yenilikler, toplumlardaki çoğu gelişmeler dahil olmak üzere kuralların adil veya haklı olmadığı için bunlara karşı çıkan insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Rosa Park, Mamathma Gandhi, John Lennon, Martin Luther King Jr. örnek olarak verilebilir. Onlar gibi olmaktan korkmayın.
7) KALIPLARA UYMAMAK
Kalıplara uymamak özellikle gençlik yıllarında acılı veya garip olsa da sizin yenilikçi birisi olduğunuzu ve “olağan”ın dışında bir şeyler üretmeye veya ortaya çıkarmaya kadir olduğunuzu gösterebilir. Kalıplara uymak, genelde düşüncelerimiz sayesinde, hissettiklerimizin hatta hayallerimizin bile o toplulukla aynı olmasına yol açar. Diğerlerinin bizden bekledikleri dışında düşünmek genelde kalıplara uymamayı beraberinde getirse de bizi çoğunlukla doğru kabul edilen inanç ve düşüncelerin olmadığı alanlara yönlendirebilir hayatta. Bu alanlar yeniliklerin ve yeni düşüncelerin yeşermesi için uygun alanlardır.
Geleceğiniz geçmişinizle asla uyuşmaz (ve pek iyi anlaşamazlar), o yüzden şu an olduğunuz insanı kalıplara uymasa bile kabullenin. Bilin ki öncü olduğunuz yenilikler, diğerlerinin de izleyip kendilerini bulabilecekleri yolları oluşturabilir.”
Fırat Kestekoğlu
7 Behaviors Most People Think Are Negative That Are Actually Healthy; http://www.lifehack.org
YolveMacera