Neden Bir Çok Kişi Mısır Piramitlerini Kölelerin İnşa Ettiğini Düşünüyor?

Mısır piramitleri, mimarinin ve mühendisliğin en şaşırtıcı eserlerinden biridir. Ancak onları kimin inşa ettiğine dair komplo teorilerinin sonu yoktur. Sıklıkla işin içine antik uzaylılar, unutulmuş bir teknolojiye sahip eski uygarlıklar gelse de mantıklı düşünen kişiler de ” Piramitleri kim inşa etti?” sorusuna köleler cevabını verir.

mısır piramitleri
Mısır’da 130’dan fazla piramit keşfedildi. Ama Mısır piramitlerinin en meşhurları Giza’dadır. Bunlardan biri olan Büyük Khufu Piramidi dünyadaki en yüksek piramittir. Antik Dünyanın Yedi Harikası’ndan ayakta kalan tek yerdir.

Pek çok kişi, M.Ö. 450 yılında Yunanlı tarihçi Herodot’un ortaya attığı, piramitlerin zalim firavunlar ve onların köle amirleri tarafından, bu akla ziyan başarıyı gerçekleştirmek amacıyla ücretsiz çalıştırılan 100.000 Yahudi köleye yaptırıldığı iddiasına inanıyor. Aslına bakılırsa, piramitleri inşa eden kişiler ne İsrailliydi ne de köleydi; Mısırlı işçilerdi.

Günümüzde bunu çok kesin bir biçimde biliyoruz. Çünkü arkeologlar yaklaşık 4.500 yıl önce ünlü Giza piramitlerini inşa eden binlerce işçi için özel olarak inşa edilmiş bir köyün kalıntılarını buldular. Bu buluntuda yapılan araştırmalar da piramit işçilerinin hizmetleri için para alan ve son derece iyi beslenme şansına sahip olan yerliler olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, kemiklerinin durumu ömürlerinin kısa olduğuna ve çalıştıkları ağır ve yıpratıcı iş yüzünden eklem iltihabından mustarip olduklarına işaret ediyor.

Mısır Piramit İşçilerinin Hayatları Nasıldı?

Neden Bir Çok Kişi Mısır Piramitlerini Kölelerin İnşa Ettiğini Düşünüyor?
Bu yerin adı Heit el-Ghurab olarak biliniyor. Muhtemelen Nil Nehri boyunca, piramit işçileri için yiyecek ve malzemelerin bulunduğu daha büyük bir liman kentinin parçası olduğu düşünülüyor. Heit el-Ghurab kalıntısının çinde, 1.600 veya daha fazla işçinin birlikte yatabileceği büyük kışlalara dair kanıtlar bulundu. Arkeologlar ayrıca, büyük miktarlarda et de dahil olmak üzere yedikleri birçok öğünden geniş kalıntılar ortaya çıkardılar.

1990’da, firavunların mezarlarından şaşırtıcı derecede kısa bir mesafede piramit işçileri için bir dizi mütevazı mezar bulundu. İçeride, arkeologlar, piramit işçilerinin öbür dünyaya geçiş için ihtiyaç duyacakları tüm gerekli malları keşfettiler. Bunların hiçbiri sıradan bir kölenin sahip olacağı şeyler değildi. Ama hepsi bu değil.

Arkeologlar ayrıca, binlerce işçi için yarı zamanlı bir ev olduğu düşünülen genişleyen bir kompleksi kazmak için yıllarını harcadılar. Bölgede bulunan hiyeroglifler arkeologlara işçilerin nereden geldiği, hayatlarının nasıl olduğu ve kimin için çalıştıkları hakkında ipuçları veriyor. Ancak arkeologlar hiçbir yerde kölelik veya yabancı işçi belirtileri bulamadılar. 

Mısır Piramitleri İle ilgili Bu Mit Nereden Geliyor?

Günümüzde artık pek çok tarihçi Mısır piramitleri ve köle hikayesinin mitten başka bir şey olmadığı konusunda hem fikir. Yunan tarihçi Herodot, durumun böyle olduğunu öne süren ilk kişi gibi görünüyor.

heredot
Herodot, geçmişle ilgili inanılmaz hikayeler yazan, çok seyahat eden bir adamdı. Yunan edebiyatına en büyük katkısı, MÖ 5. yüzyılda yayınlanan Histories adlı 9 ciltlik bir kitap serisi oldu. Bu kitapta, kralların ve kraliçelerin yaşamları, ünlü savaşlar ve coğrafi topografyalar dahil olmak üzere tarih boyunca yaşanan olayları anlattı. Kitabın başarısının ardından M.Ö. birinci yüzyılda yaşayan Romalı politikacı ve hatip Marcus Tullius Cicero, Herodot’u “tarihin babası” olarak adlandırdı.

Herodot bazen “tarihin babası” olarak anılır. Diğer zamanlarda ona “yalanların babası” lakabı takılmıştır. Heredot yazılarında Mısır’ı gezdiğini iddia eder. Bu esnada da Mısır piramitlerinin köleler tarafından yapıldığını gördüğünü yazar. Ancak Herodot aslında piramitlerin yapımından binlerce yıl sonra yaşamıştır. Köle fikrinin bir başka bariz kaynağı, Mısır’dan Çıkış kitabında, firavun için yapılar inşa eden Yahudilerden bahsedilmesidir. Sonrasında da işin içine Hollywood karışır.

Cecil B. DeMille’in 1923’te gösterime giren ve daha sonra 1956’da yeniden çekilen On Emir filmleri, köleleştirilen ve firavunlar için büyük binalar inşa etmeye zorlanan İsraillilerin hikayesini anlatmaktadır. Benzer bir tema 2014 yapımı Exodus: Tanrılar ve Krallar isimli filmde de işlenir. Filmin içeriğindeki yanlış bilgiler nedeniyle Mısır’da gösterimi yasaklanmıştır.

Ancak Mısır şehirlerini inşa eden Yahudiler hakkında İncil’deki anlatıları tekrarlayan Hollywood filmleri tarihçiler tarafından eleştirilse de tema ilgi çekicidir ve işlenmeye devam eder. Oysa ki arkeologlar, İsrail halkının Mısır’da hapsedildiğine dair İncil hikayeleri için hiçbir zaman kanıt bulamadılar. Ve Yahudiler Mısır’da hapsedilmiş olsalar bile, piramitleri yapmaları pek olası değildir.

Neden Bir Çok Kişi Mısır Piramitlerini Kölelerin İnşa Ettiğini Düşünüyor?
 1998 Dreamworks animasyon filmi Mısır Prensi, Musa’yı ve inşaat projelerine zorlanan Yahudi köleleri tasvir ettiği için önemli eleştiriler aldı.

Ahmose Piramidi olarak adlandırılan son piramit, yaklaşık 3.500 yıl önce inşa edildi. Bu, tarihçilerin İsrail halkının ilk ortaya çıktığını düşünmesinden yüzlerce yıl önceydi. Bu nedenle, arkeologların da onlayladığı gibi Mısır piramitleri Mısırlılar tarafında yapılmıştır.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var

YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu