Doğada olmayı seviyorsak kendimizi sadece ilkbahar ve yaz ile sınırlandırmamıza gerek yok. Kış doğa yürüyüşü, adeta bir masal dünyasında yürüyormuşsunuz gibi hissettirebilir. Karla kaplı patikalar, temiz dağ havası ve kışın sessizliği gerçekten büyüleyicidir. Ancak, bu deneyimin tadını çıkarabilmek için doğru hazırlık yapmak şarttır.
Kış Doğa Yürüyüşü İçin Temel Kurallar
1. Katman Katman Giyinin
Kış doğa yürüyüşü esnasında, en sık yapılan hata tek bir kalın katman giymektir. Bu durumda yürüyüş esnasında terinizin dışarı çıkması mümkün olmayacak ve üstünüzde kuruyan bu ter daha da üşümenize neden olacaktır. Bu nedenle yürüyüş yaparken ideal olan üç katman halinde giyinmektir.
- İç Katman: Terlemeyi önlemek için nem emici malzemelerden yapılmış kıyafetleri tercih edin. Bu katman, teri ciltten uzak tutarak üşümenizi engeller. En içe giyeceğiniz katmanın tercihen termal bir içlik olması önerilir.
- Orta Katman: Isıyı korumak için polar veya kaz tüyü gibi yalıtımlı bir katman kullanın.
- Dış Katman: Kar ve rüzgâra karşı koruma sağlayan su geçirmez ve rüzgar geçirmez bir ceket giyin.
İpucu: Pamuklu giysilerden uzak durun! Pamuk nemi emer ve sizi hızla üşütebilir.
Temel kıyafetler kadar aksesuarlar da kış doğa yürüyüşü esnasında önemlidir. Öncelikle eldiven, çorap ve şapka gelir. Bu malzemelerinizin yedekli olarak yanınızda bulunduğundan emin olun. Ayrıca çantanızda mümkün ise UV özellikli polarize bir gözlük olması da iyi olacaktır.
Kesinlikle şemsiye taşımayı aklınıza getirmeyin. Ayrıca elbette bel desteği olan iyi bir sırt çantası da olmazsa olmazlardandır. Yağmur kılıfı olanları tercih edin. Bu arada elbette yaz kış fark etmeden bütün yürüyüşlerde baton kullanmanız gerekmektedir.
İpucu: Yürüyüşten bir gün önce tüm ekipmanınızı hazırlayın ve unutma riskini ortadan kaldırın.
2. Ayaklarınızı Sıcak Tutun
Ayaklarınız, bir yürüyüşte en değerli varlıklarınızdır. Kışın en çok problemi ayaklarda yaşarız. Eğer ayakkabımız su alıyorsa, yürüyüş bizim için bir ıstıraba hatta bir riske dönüşebilir. Ayak üşümeye başladı mı diğer giysileriniz ne kadar iyi olursa olsun fark etmez. Belki yürürken fazla fark etmezsiniz ama molalarda ciddi sorunlarla karşılaşabilir, donma tehlikesi bile yaşayabilirsiniz.
Bu yüzden mutlaka iyi bir su geçirmez ayakkabınız olsun. Dağcılık malzemesi satan mağazaların tümünde bu tür ayakkabılardan bulabilirsiniz. Yapacağınız tek şey satış sorumlusuna nasıl bir ayakkabı istediğinizi anlatmak olacak.
Ayakkabınız su geçirmese bile ayağınıza kar girme riski var. Bileklerdeki boşluklarda giren kar da bir süre sonra ayağınızın içini vıcık vıcık yapar. Bunu önlemek için de ayağınızı ayakkabının üstünden dizinizin altına kadar saracak bir tozluğa da gereksiniminiz olacak. Kışın doğaya asla tozluksuz gitmeyin. Ayrıca, yün veya termal özellikli çorapları tercih edin ve yedek bir çift çorap taşıyın.
İpucu: Botlarınızı ve çoraplarınızı yürüyüşten önce test edin. Bu, yürüyüş sırasında rahatsızlık veya su toplamasını önler.
3. Doğru Beslenme ve Sıvı Tüketimi
Kış yürüyüşleri, vücudunuzun normalden çok daha fazla kalori yakmasına neden olur. Bu yüzden enerjinizi yüksek tutmak için doğru yiyecekleri seçin. Yaz yürüyüşü ile kış yürüyüşü arasındaki fark tükettiğimiz sıvının ısısı olacaktır. Kış yürüyüşlerinde mümkün olduğu kadar soğuk yerine ılık içecekler tüketmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle yanınızda küçük bir matara ve sıcak su taşımanız önerilir.
İpucu: Kış doğa yürüyüşü esnasında muhtemel fazla susamış hissetmezsiniz. Oysa bu yanıltıcıdır. Her 30 dakikada bir ila bir saat arasında bir şeyler yemeye çalışın. Ayrıca susamasanız bile bol sıvı tüketmeye dikkat edin. Kışın susuzluk hissi azalsa da dehidrasyon riski yüksektir. Kendinize düzenli su içmeyi hatırlatın.
4.Risklerin Farkında Olun
Kış yürüyüşü, doğanın zorlu koşullarını da beraberinde getirebilir. Özellikle kış aylarında hava koşulları çok hızlı biçimde değişebilir. Bu nedenle, yeterince tecrübeli değilseniz, tek başınıza doğaya çıkmanız önerilmez.
Bir şeyler ters giderse, tek başınıza mahsur kalmak sizi tehlikeli bir duruma sokabilir. Her zaman bir partnerle yürüyüş yapmak iyi bir fikir olsa da, bu özellikle kış aylarında geçerlidir. Ne zaman tehlikeyle karşılaşacağınızı veya yardıma ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz.
Kış doğa yürüyüşü esnasında, dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu da hipotermidir. Hipotermi vücudun ısı kaybetmesi sonucu vücut sıcaklığının belirli bir değerin altına düşmesi nedeniyle meydana gelir. Yeterince kalın giyinmez veya ıslanan kıyafetlerimizi değiştirmeden uzun süre ıslak kıyafetlerle etkinliğe devam edersek ısı kaybı çok daha fazla olur ve hipotermiye yakalanma riski artar.
İpucu: Kış günleri kısadır, bu yüzden sabah erken başlayıp gün ışığında bitirmeye çalışın
5. Kışın Tadını Çıkarın
Kış doğa yürüyüşü sadece bir destinasyona ulaşmak değil, aynı zamanda yolculuğun tadını çıkarmaktır. Deneyiminizi zenginleştirmek için, karla kaplı ağaçları, donmuş gölleri ve sessizliği takdir etmek için ara sıra durun. Kış manzaraları nefes kesicidir, bu yüzden anılarınızı ölümsüzleştirmek için bir kamera taşıyın. Kış yürüyüşü zorlu olabilir, ancak ulaştığınız başarı hissi her şeye değer.
Doğayı korumak için “İz Bırakma” ilkelerini takip edin. Ardınızda çöp bırakmayın, tüm atıklarınızı yanınıza alın. Belirlenmiş patikalardan çıkmayın. Kış aylarında daha hassas olan vahşi yaşamı rahatsız etmeyin. Çevrenize hem fiziksel hem de manevi olarak hafif bir iz bırakın.
Kış doğa yürüyüşü, gerçekten büyüleyici bir deneyimdir. Sessizliğin, güzelliğin ve doğayla derin bir bağın keyfini sunar. Doğru bir hazırlıkla soğuğa karşı koyabilir, karla kaplı patikaların huzurunu yaşayabilir ve unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Ekipmanlarınızı toplayın, sıkı giyinin ve yola koyulun. Kışın vahşi doğası keşfetmeniz için bekliyor! Keyifli yürüyüşler!
Kaynak ve ileri okumalar için: How to Prepare for a Winter Hike; Bağlantı: https://www.wikihow.com/
Size Bir Mesajımız Var
YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.
YolveMacera