Kış Mevsiminde Doğa Yürüyüşü En Sevdiğiniz Aktivite Olabilir

Doğada olmayı seviyorsak kendimizi sadece ilkbahar ve yaz ile sınırlandırmamıza gerek yok. Kış mevsiminde doğa yürüyüşü yapmanın kendine has bir çekiciliği vardır. Ancak bu konuda yeterli deneyimi olmayanlar için alacakları olası keyif bir eziyete de dönüşebilir. Biz de bu yazımızda bu işe yeni başlayanlar için bazı önerilerde bulunalım dedik. Doğa ile kalın, doğal kalın… 

Doğa Yürüyüşünün Keyfini Çıkartmak İstiyorsanız Doğru Ekipman Seçtiğinizden Emin Olun.

Kışın en çok problemi ayaklarda yaşarız. Eğer ayakkabımız su alıyorsa ne bu yürüyüş bizim için bir ızdıraba hatta daha da ileri gedersek bir riske dönüşebilir. Ayak üşümeye başladı mı diğer giysileriniz ne kadar iyi olursa olsun fark etmez. Belki yürürken fazla fark etmezsiniz ama molalarda ciddi sorunlarla karşılaşabilir, donma tehlikesi bile yaşayabilirsiniz.

Bu yüzden mutlaka iyi bir su geçirmez ayakkabınız olsun. Dağcılık malzemesi satan mağazaların tümünde bu tür ayakkabılardan bulabilirsiniz. Yapacağınız tek şey satış sorumlusuna nasıl bir ayakkabı istediğinizi anlatmak olacak.

Ayakkabınız su geçirmese bile ayağınıza kar girme riski var. Bileklerdeki boşluklarda giren kar da bir süre sonra ayağınızın içini vıcık vıcık yapar. Bunu önlemek için de ayağınızı ayakkabının üstünden dizinizin altına kadar saracak bir tozluğa da gereksiniminiz olacak. Kışın doğaya asla tozluksuz gitmeyin.

winter hike woman

Kış doğa yürüyüşlerinde en sık yapılan hata tek bir kalın katman giymektir. Bu durumda yürüyüş esnasında terinizin dışarı çıkması mümkün olmayacak ve üstünüzde kuruyan bu ter daha da üşümenize neden olacaktır. Bu nedenle yürüyüş yaparken ideal olan üç katman halinde giyinmektir. En içe giyeceğiniz katmanın tercihen termal bir içlik olması önerilir. Orta katman bir polar ya da kaz tüyü bir ceket olabilir. Hacimli olması ısıyı daha çok tutmasını sağlar. En dış katman ise su geçirmez tercihen kapüşonlu bir ceket olmalıdır. Elbette doğa yürüyüşü esnasında sürekli olarak bunları giymeyeceksiniz. Ancak molalarda giymeniz önerilir.

Temel kıyafetler kadar aksesuarlarda kış mevsiminde yapılan doğa yürüyüşlerinde önemlidir. Öncelikle eldiven, çorap ve şapka gelir. Bu malzemelerinizin yedekli olarak yanınızda bulunduğundan emin olun. Ayrıca çantanızda mümkün ise UV özellikli polarize bir gözlük olması da iyi olacaktır. Kesinlikle şemsiye taşımayı aklınıza getirmeyin. Ayrıca elbette bel desteği olan iyi bir sırt çantası da olmazsa olmazlardandır. Yağmur kılıfı olanları tercih edin. Bu arada elbette yaz kış fark etmeden bütün yürüyüşlerde baton kullanmanız gerekmektedir.

Kış yürüyüşlerinde dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu da hipotermidir. Hipotermi vücudun ısı kaybetmesi sonucu vücut sıcaklığının belirli bir değerin altına düşmesi nedeniyle meydana gelir. Yeterince kalın giyinmez veya ıslanan kıyafetlerimizi değiştirmeden uzun süre ıslak kıyafetlerle etkinliğe devam edersek ısı kaybı çok daha fazla olur ve hipotermiye yakalanma riski artar. Bu nedenle yanımızda mutlaka yedek kıyafetler bulundurmalı, ısı kaybının fazla olduğu el, boyun ve yüzümüzü soğuktan koruyacak şekilde iyice örtmeliyiz.

kungul-dağı_kar-yürüyüşü
Karlı zeminde tek sıra halinde yürümek önerilir. Yürüdüğümüz zemin yumuşak ve kalın karla kaplıysa önümüzdeki yürüyüşçünün açtığı ayak izlerine basarak yürümek gerekir. Bu sayede daha az enerji harcar ve daha az yoruluruz.

Doğru Ekipman Kadar Doğru Beslenme de Önemlidir

Kışın yaptığımız en büyük hatalardan biri de beslenmedir. Yaz yürüyüşü ile kış yürüyüşü arasındaki fark tükettiğimiz sıvının ısısı olacaktır. Kış yürüyüşlerinde mümkün olduğu kadar soğuk yerine ılık içecekler tüketmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle yanınızda küçük bir matara ve sıcak su taşımanız önerilir. Ne kadar sıcak sıvı alırsak, vücudumuzdan o kadar verim alırız. Kış mevsiminde doğa yürüyüşü esnasında muhtemel fazla susamış hissetmezsiniz. Oysa bu yanıltıcıdır. Her 30 dakikada bir ila bir saat arasında bir şeyler yemeye çalışın. Ayrıca susamasanız bile bol sıvı tüketmeye dikkat edin.

Bu basit önerileri uygulamanız bile yürüyüşünüzün konforunu artırarak, etkinliğinizi sizin için bir keyfe dönüşmesini sağlayacak. Ancak hatırlatalım, kışın hiç yürüyüş yapmadıysanız, yerel bir doğa yürüyüşü grubu ile bu işe başlamaya özen gösterin. Ne zaman tehlikeyle karşılaşacağınızı veya yardıma ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz.

Özellikle kış aylarında hava koşulları çok hızlı biçimde değişebilir. Bu nedenle özellikle kışı yeterince tecrübeli değilseniz tek başınıza doğaya çıkmanız önerilmez. Ayrıca, tecrübesizseniz, sizinle deneyimli kişilerin olması ancak faydalı olabilir. Güvende kalmak için karda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenir, aynı zamanda doğru malzeme seçip seçmediğinizi de gözlemlersiniz.



Kaynak ve ileri okumalar için: How to Prepare for a Winter Hike; Bağlantı: https://www.wikihow.com/

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu