Her yıl, Japonya’daki köyler, kasabalar ve şehirler baharın gelişini nefes kesen pembe ve beyaz kiraz çiçekleri ile birlikte karşılar. Kiraz çiçeği veya sakura, Japon kültüründe büyük bir öneme sahip ve Japonya‘nın ulusal simgelerinden biridir.
Bu nedenle yüzyıllar boyunca bu insanlar bu çiçeklerin açıldığı zamanı gözlemlemek için hanami yani çiçek izleme festivalleri düzenlemiştir. Başlıkta gördüğünüz “Sakura zensen ise Japonca’da “Kiraz çiçeklerinin açması” anlamına gelir.
Sakura olarak da bilinen bu kiraz çiçekleri, tipik olarak Mart ortasından Mayıs başına kadar süren çiçeklenme mevsimi boyunca sayısız turisti kendisine çekiyor. Büyüleyici bir masal sahnesini andırmalarının ötesinde Japon kültüründe kiraz çiçeklerinin özel bir yeri bulunuyor.
Sakura çiçekleri Japonya’da baharın müjdecisi olurken, genel olarak yaşam döngüsünün bir temsili olarak da görülüyor. 11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanan sakura zensen, Japon kültüründe çok önemli bir yere sahiptir.
Sakura Neyi Simgeler?
Soluk pembe yapraklarının güzelliğine ve Japonya’daki yaygınlığına ek olarak bu çiçek, belirgin bir şekilde kısa ömrü ile bilinir. Bu nedenle bu çiçekleri bir ağacın üzerinde genellikle bir veya iki hafta kadar kalabilir. Bu kısacık ömürleri nedeniyle de bu çiçekler hayatın gelip geçiciliğini temsil eder.
Bu nedenle aslında Sakura hüzünlü bir durumu da yansıtmaktadır. Biraz da bu nedenle aynı zamanda Japonya’da çok sevilen bir kadın adıdır.
Ancak elbette bu çiçekler aynı zaman da güzel duygularda uyandırır. Çünkü yenilenmeyi temsil eder. Bu pembe çiçekler kasvetli kış aylarının resmi olmayan sonunu işaret eder. Bu da uzun zamandır beklenen bahar aylarının başlangıcı anlamına gelir.
Kiraz çiçekleri diyoruz, ama bu tam da bizim bildiğimiz kiraz değildir. Sakura adı verilen Japon kiraz ağaçları, bizdeki kardeşlerinin aksine meyve vermez. Buna karşılık çiçeğe durdukları zaman tam bir cümbüş yaşatır.
Hanami geleneği günümüzde genellikle kiraz çiçekleri ile bağlantılı olsa da, kökleri farklı bir çiçekli bitki ile ilişkilidir. Bu ise erik çiçeğidir.
8. yüzyılda, Japonya’nın Nara döneminde, üst sınıf bireyler erik veya ume ağaçlarının altında piknik benzeri partiler düzenlemeye başlamışlardır. Erik çiçekleri kiraz çiçeklerinden yaklaşık bir ay önce ortaya çıkıyordu. Bu nedenle bu çiçekler tarihsel olarak “ilkbaharda açan ilk çiçek” olarak bilinmeye başladı.
Heian döneminde (794 – 1185) halk daha çok kiraz çiçeği ağaçlarının dallarının altında toplanmaya başladı. Sonunda, Sakura ağacının popülaritesi Ume ağacınınkini aştı.
Kiraz Çiçeklerinin Ne Zaman Açacağını Tespit Etmek Önemli Bir İştir
Japonya’da meteorolojinin en önemli ve kritik görevlerinden biri, sakura zensen’in tam tarihini tespit edebilmektir. Geçtiğimiz yıllarda bir bilgisayar virüsüne mal edilen yanlışlık nedeniyle tarihi yanlışlıkla beş gün erken olarak açıklanmıştı.
Bunun sonucunda da sakura zensen’e tanıklık etmek için bahçelere koşan Japon halkı tomurcuklarla karşılaşınca büyük bir skandal yaşanmıştı. Bunun üzerine Meteoroloji Müdürü bir basın toplantısı düzenlemek ve halktan özür dilemek zorunda kalmıştı. Neyse ki, daha önce ağzı yanan yetkililer artık daha temkinli davranıyor. Küresel ısınma nedeniyle kirazların daha erken açacağını öngörebiliyor.
Göz atmak isterseniz
- Bir Bonsai Ağacı Yetiştirmek Sanılandan Daha Fazlasıdır
- Kiri Ağacı: Dünyayı Kurtarabilecek Mucize Ağaç
- Hindistan’daki 1600 Yıllık Ashoka Sütunu Neden Hiç Paslanmadı?
- Gryfino: Polonya’da Gizemli Bir Eğri Orman
- Saflığın Simgesi Olan Kardelen Çiçeğinin Hikayesi
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- The Significance of Cherry Blossoms in Japanese Art & Culture; yayınlanma tarihi: 4 Nisan 2018; Bağlantı: https://mymodernmet.com/cherry-blossom-meaning/
- Cherry blossom front; Bağlantı: https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_blossom_front
YolveMacera