Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Burasını derinliklerin Everest’i gibi de düşünebilirsiniz.

Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası
Veryovkina Mağarası, büyüleyici bir yeraltı dünyası sunar ve içinde yer alan sarkıt ve dikitler, yer altı göller ve benzeri oluşumlar göz alıcıdır.

Bu mağara Gürcistan Abhazya’da bulunuyor. Aslında Gürcistan dünyadaki en derin mağaralardan bir değil dördüne ev sahipliği yapıyor. Gürcistan, dünyanın bilinen en derin mağaralarından dördüne de ev sahipliği yapıyor. Veryovkina’nın yanı sıra bunlar arasında Krubera-Voronja (2.199 m), Sarma (1.830 m) ve Snezhnaja (1.760 m) bulunmaktadır. Bu bir tesadüf değil. Tüm bu mağaralar, yüksek rakımlı engebeli ve çözünebilir kalın kireçtaşı açısından çok zengin olan karstik arazide oyulmuştur.

Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası
Mağara, Güney Osetya’da, Gürcistan sınırına yakın bir konumda yer almaktadır. Mağaranın derinliği, yaklaşık 2,212 metreye kadar ulaşır ve bu da onu dünyanın en derin doğal mağarası yapar.

Veryovkina Mağarası Nasıl Keşfedildi?

Veryovkina Mağarası ilk olarak 1968 yılında Sovyet mağara bilimciler tarafından keşfedildi. Ancak ilk başlarda bu devasa mağara sisteminin gerçek ölçeği anlaşılamayacaktı. 1983 yılında, Oleg Parfenov liderliğindeki bir ekip tarafından 440 metrelik bir derinlik kaydedildi. Çok daha sonra, 2000’li yılların başında, Moskova merkezli Perovo Speleo ve Speleoclub Perovo mağaracılık kuruluşları tarafından Veryovkina Mağarasına yeni keşif gezileri düzenlendi.

Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası
Kamp yapmak her zaman keyif amaçlı değildir. Bu görsel keşif gezisi esnasında en alt seviyede kurulan bir kampı gösteriyor. Mağaranın içindeki nem neredeyse yüzde yüzdür. Ayrıca hava sıcaklığı 4°C ile 7°C arasındadır. Bu da aşağısının dondurucu soğuklukta olduğu anlamına gelir.

Ancak bu mağarayı keşfetmenin çok da kolay bir süreç olmadığı kısa süre içinde anlaşılacaktı. Araştırmacılar ne kadar derine inerse, kazılan malzemeyi yüzeye çıkarmaları o kadar fazla zaman alıyordu. Buna ek olarak da ölümcül çöküş tehlikesi de o kadar fazla oluyordu. Birkaç küçük keşif gezisinden sonra araştırmacılar nihayet 1.000 metrenin üzerinde derinliğe sahip yeni bölümlere ulaştılar. Bu zafer, Rus mağara bilimcilere keşfetmeye devam etme konusunda ilham verdi. Sonucunda her iki ila üç ayda bir seferler düzenleyerek nihayet 2017’de final seviyesine ulaştılar.

dunyanin en derin magarasi
Mağaranın girişi 2,256 metre yükseklikte bulunmaktadır ve girişin ulaşılması oldukça zordur. Mağara sistemi, dikey ve yatay tünellerden oluşur ve keşfedilen tünellerin toplam uzunluğu 13,4 kilometredir. Mağara neredeyse dikey olarak aşağıya iner ve küçük yatay geçitleri olan kuyularla doludur.

Yol boyunca bir dizi kampı kullanan keşif üyelerinin çukura ulaşması dört günden fazla sürdü. Yüzeye dönüş de hemen hemen aynı süreyi aldığından keşif ekibi en az bir haftayı yerin binlerce kilometre derinliklerinde geçirmek zorunda kalacaktı. Bu da tahmin edeceğiniz gibi böyle zorlu bir ortam için çok uzun bir süre idi. Neyse ki, yüzey tabanlı iletişim bağlantıları mağaracıların dış dünyayla iletişim kurmasına ve ilerlemeleriyle ilgili güncellemeleri paylaşmalarına olanak tanıdı.

Screenshot 1
Rekortmen keşif gezisinin başkanı Pavel Demidov , oraya ilk ulaşanlardan biriydi. Demidov , 23 Ağustos 2020’de Abhazya’da, Veryovkina’dan çok da uzak olmayan Arabika Sıradağları’ndaki keşfedilmemiş bir mağaraya inerken hayatını kaybetti. Demidov’un trajik ölümü, mağaracıların yürüyüşleri sırasında karşılaştıkları tehlikelerin bir örneğidir. Risklere rağmen ekip ve bilim insanları mağarada çalışmaya devam ediyor ve daha fazla derinlik olabileceğini umuyorlar. 

2007 yılında 41 mağara tırmanıcısından oluşan bir grup, Gürcistan’ın Batı Kafkaslar bölgesinde bulunan, neredeyse tamamı kireçtaşından oluşmuş Voronja Krubera mağarasının derinliklerini keşif için bir maceraya atıldılar. Bu keşifte, mağara sisteminin, kollardan bağımsız olarak en derin noktasının 2.191 metre olduğu anlaşıldı. Bu da onu bir süreliğine dünyanın en derin mağarası yaptı. Aşağıda bir görselini gördüğünüz Krubera-Voronja şu anda dünyanın en derin ikinci mağarası.

Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası
Mağara, ismini Rus jeolog Alexander Kruber’den alıyor. 2007 yılında gerçekleştirilen keşif çalışmasında mağaranın tüm kanal ağı 29 gün içinde haritalandı. İçlerinde biyoloji, hidroloji ve jeoloji uzmanları da bulunan grup, mağaranın ısısını ve içinde yaşayan canlıları da kayda geçirmeyi başardı.

Binlerce başka gizli yeraltı harikası keşfedilmeyi bekliyor

Aslında bilim insanları dünya çapında onbinlerce keşfedilmemiş mağara olabileceğine inanıyor. Ve bazıları muhtemelen Veryovkina Mağarasından daha derinlere ulaşıyor. Dünyanın en derin çukuru günümüzde Kola Yarımadası’nda, Norveç ile Rusya sınırının yakınında yer almaktadır. Burası Dünya kabuğunun 12.263 metre derinliğine uzanmaktadır.

kola
Kola Süper Derin Sondajı’nın girişi kaynakla kapatılmıştır. Ancaj günümüzde hâlâ turist çekiyor.

Aşırı koşullara rağmen araştırmacılar, çeşitli paleontoloji, biyoloji ve mikrobiyoloji projeleri için Veryovkina ve Arabika Masifi’ndeki diğer benzer mağaraları keşfetmeye devam ediyor. Mağaralar, bilim insanlarına yeni antibiyotikler ve diğer ilaçları keşfetmesine yardımcı olacak canlı organizmalar, özellikle omurgasızlar ve mikroplarla doludur. .Dünyanın en derin mağarası unvanına aday olanlardan biri ise, Meksika’nın Oaxaca bölgesinde genişleyen bir yeraltı kompleksi olan Chevé Mağarası sistemidir.

Veryovkina Mağarası: Dünyanın En Derin Mağarası
Veryovkina Mağarası’nın keşfi ve araştırması, bilim insanlarına yer altı ekosistemleri hakkında önemli bilgiler sağlamıştır. Mağara aynı zamanda uzun ve karmaşık bir geçide sahiptir, bu da onu keşifçiler için zorlu bir deneyim haline getirir.

Yazının devamında ayraca göz atmak isterseniz: Uluburun Batığı: Bugüne Kadar Keşfedilen En Eski ve En Zengin Gemi Batığı

Kaynaklar ve ileri okumalar

  • What is the world’s deepest cave?. Yayınlanma tarihi: 2 Mayıs 2023. Bağlantı: https://www.zmescience.com/
  • Sendra, Alberto & Reboleira, Ana Sofia. (2012). The world’s deepest subterranean community – Krubera-Voronja Cave (Western Caucasus). International Journal of Speleology. 41. 221-230. 10.5038/1827-806X.41.2.9.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu