Antarktika kaşifi Ernest Shackleton, Eylül 1902’deki keşif gezisi sırasında Londra sosyetesinden arkadaşı Kitty Pogson’a yazdığı bir mektupta, aşırı soğuktan ve bunun mürettebat üzerindeki yıkıcı etkilerinden bahsediyordu. “Maalesef adamlarımızdan birini çok kötü bir kar fırtınasında kaybettik. Hava şu anda oldukça soğuk, en düşük sıcaklık -52,2 °C civarında.” diye durumu aktaracaktı.
Günümüzde çoğunluğu bilim insanı olmak üzere yalnızca birkaç bin kişi her yıl Antarktika’yı ziyaret ediyor. Antarktika dünyanın en soğuk kıtası olmasına rağmen, dünyanın diğer bölgelerindeki şehir sakinleri rutin olarak aynı derecede soğuk olan yerlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Havanın giderek soğuduğu bugünlerde kış aylarını evden mümkün oldukça az dışarı çıkarak geçirenler arasındaysanız, gerçekten soğuk havada yaşamanın nasıl bir şey olduğunu yazının devamında bir kere daha düşünün.
Dünyanın En Soğuk Şehri Yarışmasında Yeni Kazanan Belli Oldu
Dünya üzerinde bugüne kadar doğrudan ölçülen en düşük sıcaklık 1983 yılında Antarktika’nın doğusundaki Rusya’ya ait Vostok İstasyonu’nda -89,2°C olarak kaydedildi. Ancak uydulardan elde edilen küresel yüzey sıcaklığı verilerini analiz eden bilim insanları Doğu Antarktika Platosu’nda, Fuji ve Argus tepecikleri arasındaki bölgede 10 Ağustos 2010 tarihinde sıcaklığın -93,2°C’ye kadar düştüğünü belirledi.
Yerleşim yerlerinde ölçülen sıcaklıklar da bunlardan pek de aşağı kalmıyor. Uzun süre boyunca Rusya’nın kuzeydoğusunda bulunan küçük bir kasaba olan Oymyakon dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak kabul edilmişti. Bu bölgede kış aylarında hava sıcaklığı −50 °C’nin altında seyretmektedir. Zaten Oymyakon adı da Rusça’da ‘Donmayan Su’ anlamına gelmektedir.
Bölgede hava sıcaklıkları Ekim ve Mart arasında her zaman sıfır derecenin altındadır. Bu nedenle adının aksine her şey donmuş durumdadır. Ancak buna rağmen insanlar yaşantılarına normal bir biçimde devam edebilmektedir.
Ne yazık ki bu durum yaz aylarında da fazla değişmeyecektir. Bu dönemde bile soğuk olan köyün hava sıcaklığı çoğu zaman −10 °C civarındadır. Oymyakon meteoroloji istasyonu tarafından 6 Şubat 1933’te hava sıcaklığı −67.7 °C olarak ölçülmüştür.
Sibirya’da yer alan ve 336.200 kişiye ev sahipliği yapan Yakutsk’ta yaşayanlar ise ortalama -60 derecede yaşamını sürdürmek zorundadır. Burada yaşayanların birçoğu şehirde bir elmas madeni işleten bir şirket olan Alrosa için çalışıyor. Bazı sakinler çok daha soğuk günler yaşadıklarında ısrar ediyorlar, ancak bunu doğrulayamıyorlar. Bunun nedeni termometrelerin -63 dereceden aşağısını göstermemesidir.
Yakutsk’ta yaşamanın en büyük tehlikesi aşırı soğuktur. Dışarı çıkarken, mümkün olduğunca çok sayıda giysi ile tepeden tırnağa örtünmek için aşırı özen gösterilmelidir. Dikkatli olunmadığı takdirde kişinin burnunu veya birkaç parmağını donarak kaybetmesi kolaydır.
Şaşırtıcı bir şekilde, Yakutsk ve Oymyakon birbirine o kadar da yakın değil. Aralarında 928 kilometre kadar yol var. Birinden diğerine yolculuk yaklaşık 21 saat kadar sürer. İkisi de daha yüksek dağlarla çevrili oldukları için benzer iklim koşullarını yaşamak zorunda kalırlar.
Bugün bu şehir, düzenli doğrudan uçuşların yapıldığı iki havalimanına sahiptir, ancak uçuşlar genellikle sis nedeniyle ertelenir veya iptal edilir. Tercih eder misiniz bilinmez ama tüm bunlara rağmen ve belki de bunlar nedeniyle ikisi de popüler bir turizm merkezidir.
Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz.
- Winchester Malikanesi: Dünyanın En Sıradışı Evlerinden Birisi
- Roma Yolları Neden Düzdür? Antik Romalılar Bunu Nasıl Başardılar?
- Prag Kentinin Gözdesi Dans Eden Evin Hikayesi
- Dünyanın En Büyük Şelalesi Hangisidir? Cevap Biraz Karışık!
- Houtouwan: Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Photographer Travels From Yakutsk To Oymyakon, The Coldest Village On Earth; http://www.boredpanda.com/
- Discover Oymyakon, The Coldest Village In The World; https://theculturetrip.com
- What is the coldest city in the world? Yayınlanma tarihi: 5 Mart 2022; Bağlantı: https://www.livescience.com
YolveMacera