Daisugi Tekniği Sayesinde Ağaç Kesmeden Odun Elde Etmek Mümkün

Dünya kara yüzeyinin %30’undan fazlasını kaplayan dünya ormanları, gezegen ve insanlık için önemli bir doğal kaynaktır. Refahımızdaki rolleri sonsuzdur. Muazzam miktarda karbonun depolanmasına, doğanın dengesinin sağlanmasına, su ve havanın arıtılmasına ve ayrıca dünyanın her yerindeki insanlara geçim kaynağı sağlanmasına yardımcı olurlar.

Ancak ne yazık ki aynı zamanda kereste olarak da kullanılırlar. Tam da bu nedenle günümüzde her dakika 30 futbol sahasına eşdeğer orman yok oluyor. Peki hem ormanları korumak hem de yakacak ihtiyacımızı karşılamak mümkün değil mi? Aslına bakarsanız mümkün. Bu yazımızda Japon Daisugi tekniği hakkında biraz bilgi edinelim.

Daisugi Tekniği
Daisugi Tekniği ismini yerel Japon halkı sayesinde almıştır. Asırlar önce öğrenilen bu tekniğin amacı doğayı katletmeden kereste üretiminin devam etmesini sağlamaktır. Diğer yandan Japonya’daki ormanların yok olmasını da engellemektedir.

Geleneksel Daisugi Tekniği Nedir?

Ormanlarımızı korumak için çeşitli çözümler önerilmiştir; bunlardan biri, ormancılığa verimli ve sürdürülebilir bir yaklaşım sağlamayı amaçlayan Daisugi adlı bir Japon tekniğidir. 台杉 olarak yazılan Daisugi tekniği, yeni ağaçlar yetiştirmek için mevcut ağaçları kullanan bir tekniktir.

Hepimiz Japonya’nın geleneksel mimari tarzının zarafetine hayran kalmışızdır. Ancak güzel olanın bie bedeli her zaman vardır. Japonya için bu bedel de artan kereste ihtiyacı olacaktı.

TIU interns Article Image 720x480 1
Bonsai’yi (盆栽) şekillendirmek için kullanılan tekniklere benzer şekilde, “platform sedir” anlamına gelen daisugi (台杉), Kitayama Sedirinin dallarının budanmasını içeren bir yöntemdir. Böylece budama tarafından oluşturulan platformdan ek ağaçlar doğrudan yukarı doğru büyüyecektir. Ayrıca göz atmak isterseniz: Bir Bonsai Ağacı Yetiştirmek Sanılandan Daha Fazlasıdır

15. yüzyıl civarında Japonya’da bir tür düz ve budaksız kereste olan Kitayama sedirine talep fazlalaşmıştı. Ancak kimi coğrafyalar ülkemiz kadar şanslı değildir. Sonucunda Japonya küçük bir ada ülkesidir ve ülkede çok az düz arazi bulunmaktadır.

Sonucunda Japonya ağaçları düzgün bir şekilde yetiştirmek için arazi sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı. Bu sorun, Daisugi adı verilen yerel bir bahçecilik tekniğinin geliştirilmesine yol açacaktı.

Daisugi Tekniği Nasıl Uygulanır?

Daisugi Tekniği
Daisugi tekniği Japon sedir ağaçlarına uygulanır. Bir ağacın köküne dokunulmadan üst dalları tıpkı bir bonzai ağacı budar gibi özel bir şekilde kesilir. Ağaç ölmese de yaralandığı için özel ilaçlar kullanılarak ve özenle bakılarak yaşamına devam etmesi sağlanır.

Bunun için önce uzun yıllar boyu yaşayabilen Japon sedir ağaçları dikilir ve bu ağaçlar belirli bir geometrik formda budanır. İlerleyen yıllarda ağaçlar meyve olarak yine uzun ve dikey formda büyüyen bir ağaç verir. Zamanla büyüyen ağaçlar kereste kullanımı için hasat edilir. Yani kereste aslında meyvelerdir.

Üst dalları kesilmiş olan ağaç, istenilen odunun kalınlığına bağlı olarak değişen bir süre sonunda yeniden yeni dallar çıkarmış olur. Bu dallar yine aynı teknik uygulanarak kesilir ve ağaç bakıma alınır. Dal dediğimize bakmayın, bu ağaç parçalarının bazıları yetişkin bir ağaç boyutunda olabilir.

Daisugi Tekniği
Sık ve düzenli bir şekilde budanan bu ağaçlar, zaman içinde meyve yerine uzun ve dikey formda ağaç vermeye başlıyor. Ağacın düzgün büyümesini ve fazla dallanmamasını sağlamak için dalların budaması 2 yılda bir yapılır. 20 yıl sonra, bu sürgünler dev sedirlere dönüşecek ve odun için hasat edilebilecek veya yenilerini üretmek için yeniden dikilebilecek. 

Sürgünler iki yılda bir dikkatli ve nazikçe elle budanır ve geriye yalnızca üst dallar kalır, böylece düz büyümeleri sağlanır. Daisugi sediri her 20 yılda bir hasat edilir. Sonucunda ana ağaç yüzlerce yıl dayandığından, sadece bir ağaçtan çok fazla odun hasat edilir. Dahası da var.

Daisugi tekniği ile üretilen kereste, standart sedirden %140 daha esnek ve %200 yoğun/dayanıklıdır. Sonucunda ağacın ana gövdesi zarar görmediği için her seferinde çıkan yeni dallar en taze ve güçlü olanlardır. 

Bu teknik, ormancıların ahşabı çok daha hızlı hasat etmelerini sağlar. Sonucunda sürgünler bir ormanı hızlı bir şekilde canlandırmak için ekilebilir veya hasat edilebilir. Eğer doğru bir şekilde yapılırsa, ormansızlaşmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak;

daisugi 3
Ağaçları düzgün tutmak için işçiler her üç ila dört yılda bir uzun gövdelere tırmanır ve gelişmekte olan dalları dikkatlice budar. Yaklaşık 30 yıl sonra nihayet tek bir ağaç kesilir. Daisugi sedirinden biraz daha kalın olan bu sedir türünün birkaç farklı kullanımı vardır.

İnsanlığın kaderi her zaman ağaçlara bağlı kalacak. Sonucunda binlerce yıl içinde uygarlık denen insan kültürünü ağaçlar sayesinde yarattık. Bugün tüm ülkelerin ekonomileri, ağaçlardan elde edilen ürünlerle ayakta duruyor.

21’inci yüzyılın başında tüketim çılgınlığımız nedeniyle ormanların doğal ve ekonomik ömürlerinin tamamen tükenmesine çok az bir süre kalmış durumda. Yüzyıllardır sağlıksız ve hoyratça kullandığımız ormanlar, bir süre sonra ürün vermeyecekler.

Ormanların tükenişinin ardından yaşamın çeşitlilik ve zenginliği de kumun emdiği su gibi, sessizce ve hızla yok olacak. Bu nedenle insanlık olarak bu konuyu dikkate almamızın zamanı geldi de geçiyor. Daisugi Tekniği gibi geleneksel yöntemleri bu noktada daha fazla dikkate almamız gerekecektir. Ayrıca bu yazımız da ilginizi çekecektir. Kiri Ağacı: Dünyayı Kurtarabilecek Mucize Ağaç


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu