Wulingyuan, Çin’in güneydoğusundaki Hunan eyaletinde nadir kaya ormanları ve kaya oluşumlarının yanı sıra el değmemiş doğal güzelliğiyle eşsiz bir bölge. Burası, sayıları 3 bini aşan kum taşından sivri sütunları ve zirveleriyle meşhur. Bunların çoğunun yüksekliği 200 metreden fazla. Kum taşından ormanın barındığı muhtelif şekiller, bölgeyi gezenlerin zihninde sonsuz bir imge çağrışımına yol açıyor. Bölgede yaşayan yerel bir etnik azınlık grubu olan Tujia halkının inandığı efsaneye göre, kum taşı zirvelerin özel oluşumunun antik dönemde yaşamış Xiang Dakun adında bir adamla bağlantısı var.
Tianzi Dağlarının Efsanesi
Efsaneye göre, Xiang dönemin hükumetinden memnun değildi. Bunun üzerine kendi standardını oluşturdu ve barışçıl bir dünya yaratma vaadiyle Tianzi Dağı bölgesinde krallığını ilan etti. İmparator bunu duyduğunda kendini kral ilan eden Xiang’ın isyanını bastırmak üzere bölgeye birliklerini yolladı. Dağlarda başarısızlıkla sonuçlanan çok sayıda kuşatmaya maruz kalmasının ardından Xiang, maiyetindekilerle birlikte, vadiden aşağı atlayarak hayatına son verdi.
İsyancıların bedeni vadide bugün gördüğümüz zirvelere dönüştü. Bölgenin güneydoğusunda düzensiz şekillere sahip 30’dan fazla kaya zirvesi bulunuyor. Bunların kralın ordusu olduğuna inanan yöre halkına göre, zirvelerin arasında öne çıkan büyük kaya Kral Xiang, diğer zirveler de onun askerleri.
“Şifalı Ot Toplayan Yaşlı Adam” adını taşıyan bir kaya daha var; bu kaya formasyonu sırtındaki küfesinde şifalı ot taşıyan ve kafasında geleneksel bir başlık bulunan yaşlı bir adama benziyor. Efsaneye göre, bu adam bir zamanlar kralın ordusunda şifalı bitkiler hakkındaki bilgisi ve tıbbi yetenekleriyle tanınan bir doktordu. Dağdan indiği gün Xiang’ın yenilgisi ve ölümüne dair haberi duyduğunda o kadar üzüldü ki taştan bir zirveye dönüştü.
Wulingyuan bir flora ve fauna hazinesi. Bölgenin ılıman iklimi, bol yağış alması ve gür ormanları, birçok türün hayatta kalmasına ve üremesine yardımcı oluyor. Uzak olduğu için ulaşım kolay değil; nüfus seyrek; bu da yerel ekosisteme insan müdahalesini azaltıyor. Bu durum, bilimsel araştırma açısından da büyük değer taşıyor.
Shentang Körfezi
Bölgede çok ücra yerler var; bunlardan biri Tianzi Dağı’ndaki gayet gizemli Shentang Körfezi. Bu körfez açık bir vadinin tam ortasında yer alıyor ve dört bir yanı sert bir şekilde yükselen sarp kayalıklarla çevrili. Shentang Körfezi’ne ulaşmak için çok dik bir merdiveni tırmanmak zorundasınız; her basamağa sadece tek bir ayak sığıyor. Yöre halkı, yukarı çıktıkça merdivenlerin daha da korkutucu hale geldiğini söylüyor. Dolayısıyla çok az insan buraya gitme cesaretini gösteriyor.
Heicong Tepebaşı, Wulingyuan’ın bir diğer saklı mekanı. Adını yoğun çam ormanından alan bu yer, antik zamanlardan beri el değmemişliğini koruyor; bölgeye sadece yaban hayvanları gidiyor. Burada çok sayıda eski ağaç var; bunlar eskiliği, eşsizliği ve niceliği itibarıyla yaşayan tarihi eser olarak anılıyor.
Genel incelemeye göre, Wulingyuan bölgesinde 50 aileden 116 tür karasal omurgalı bulunuyor. Ayrıca bölge Güney Çin kaplanı, bulut benekli leopar, makak, dev semender, misk kedisi gibi sayısız yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Wulingyuan ekosisteminde hayvan ekolojisinin rolünün ve aralarındaki ilişkilerin araştırılması, hayvanların korunması ve ekolojik dengenin sürdürülmesi çabaları açısından büyük bilimsel değere sahip.
Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı, bitki ve yaban hayatı açısından zengin bir bölge, orman örtüsü oranı yüzde 98. Bölgede bir çok turistik nokta bulunuyor; bunların en tanınmışları Huangshi köyü, Shadao derin çukuru, Altın Kırbaç uçurumu ve Altın Kırbaç Çayı. Ana turistik bölgede 5 bin 710 metre uzunluğundaki Altın Kırbaç Çayı, mutlaka görülmesi gereken güzelliklerin başında geliyor.
Suoxiyu vadisi, adını çok sayıda su kaynağının genel görünümünden alıyor. Yöre halkı, bu nedenle bölgeyi “binlerce zirve, yüzlerce su kaynağı” olarak anıyor.
Ziyaretçiler burada çok sayıda şelalenin yanı sıra 100’den fazla büyük kireçtaşı mağarası görebilir; üstelik bu mağaraların ondan fazlası ziyaretçilere açık. İçlerinde en dikkat çekici olanı yeraltı incisi olarak da bilinen Huanglong Mağarası. Burası, bütün görkemiyle Wulingyuan’ın en meşhur turistik mekanlarından biri.
Tianzi Dağı, Wulingyuan kuzeyinde yer alıyor. El değmemiş güzellikler bölgesi olarak bilinen bu alanda dağın zirvesine çıkan ziyaretçiler ufka doğru göz alabildiğine uzanan dağ sırası katmanlarını ve florayı görebiliyor. Dağ bölgesinde bin metre rakımlı yükseltilmiş tarım terası bulunuyor. Yüzlerce yıldır bu toprakları küçük bir çiftçi grubu ekiyor ve koruyor. Bölgeye giden yollar çok engebeli; buraya en az iki saat süren bir yürüyüşün ardından ulaşabiliyorsunuz. Dolayısıyla yörede yaşayanların dış dünyayla teması çok az; nadiren dağ sınırları dışına çıkıyorlar.
Yangjiajie Turistik Bölgesine geçtiğinide, dağlar ve sular o kadar güzel ki usta bir sanatçının stüdyosuna adım attığınızı zannediyorsunuz. Turistik bölge üç ana gezinti alanına bölünmüş: Xiangzhi Akarsuyu, Longquan Geçidi ve Yüz Maymun Vadisi.
Xiangzhi Akarsuyu’nda muhteşem manzaralara sahip yüksek dağ zirveleri, derin su alanları, ilginç yürüyüş yolları ve yüksek zirvelerde büyüleyici teraslanmış araziler bulunuyor. Longquan Geçidi, her iki tarafta doğal bir duvar oluşturan uçurumlarla çevrili; bu da bölgeyi eski zamanların barikatlı şehirleri gibi koruyor. Yüz Maymun Vadisi maymunlara ve balıkçıllara ev sahipliği yapıyor. 1992’de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen Wulingyuan‘da keşfedilmeyi bekleyen daha çok şey var…
YolveMacera