Bolivya’da bulunan Tiwanaku yaşı 17 bin yıl önceye dayandığı düşünülen bir yerleşim alanı. Zaman içinde kaybolan bir uygarlığa ait, kutsal bir alan olduğu ortaya çıkan Tiwanaku’da yaşamış olan halkın öyküsü kadar, sırrı hala çözülemeyen Puma Punku taşlarının mükemmel işçiliği de dünyanın her yerinden ziyaretçileri buraya taşıyor.
“Yeni Dünya’nın Tibet’i” olarak anılan Tiwanaku şehri Bolivya’daki Altiplano platosunda, su seviyesinden yaklaşık 4000 m yükseklikte ve Titiaca Gölü’nün 21 km kuzeydoğusundaki vadide uzanır. Bazı araştırmacılar Tiwanaku’nun adının Aymara dilinde “merkezdeki taş” anlamına gelen kelimeden kaynaklandığını, çünkü yerlilerin burayı dünyanın merkezi olarak gördüklerini düşünür.
Puma Punku, Bolivya’daki Tiwanaku yakınlarında yer alan büyük bir tapınak kompleksinin ismi ve daha büyük bir arkeolojik alanın bir parçasıdır. Puma Punku, “Puma Kapısı” anlamına gelmektedir. Puma Punku, MS 500 ve 600 yıllarında gelişen, antik bir şehirdi. İnka Medeniyeti öncesine ait ve geniş bir alanı kaplayan taş yapı o kadar etkileyici ki, 1549 yılında İspanyol işgalciler, yapının ihtişamını ”akıl almaz” şeklinde betimlemişti.
Puma Punku’da Karşımıza Çıkan Devasa Taşların Sırrı Nedir?
Puma punku ile ilgili en ilgi çekici şey taş işçiliğidir. Puma punku, başlangıçta her biri onlarca ton ağırlığındaki megalitik bloklarla kaplı bir bölgeydi. Burada bulunan kırmızı kumtaşı ve andezit taşları, harç kullanılmadan birbirine tam oturacak ve kilitlenecek şekilde hassas bir şekilde kesilmişti. Bu taş bloklarda sergilenen teknik incelik ve hassasiyet hayret vericidir. Bir jilet bile kayaların arasından geçemez.
Bu granit taşlar, milimetrik şekillendirilmiş, üzerlerinde derinlikleri aynı olan delikler açılmıştır. Bu şekillendirme ve delik açma işlemleri ancak granitten daha sert bir malzeme ile yapılabilir. Doğada granitten daha sert olarak sadece elmas bulunur. Bu nedenle bazı arkeologlara göre söz konusu granit blokları şekillendirenler elmas uçlu aşındırıcı kullanmış olmaları da mümkündür.
Taşlar sadece yapı olarak çok sert, kesilmesi zor olmakla kalmaz, aynı zamanda çok da ağırdırlar. En yakın taş ocağı ise, kalıntılara yaklaşık 16 km uzaklıktadır. Günümüzdeki teknolojisi ile bile, bu taşların bu şekilde kesilip, taşınması oldukça zordur. O zaman tarih öncesi insanlar bu işi nasıl başardılar? Bulmacanın parçaları gibi birbirine geçen bu taşlar, nasıl taşındı ve üst üste yerleştirildi?
Modern Teknoloji Puma Punku’nun Sırrını Aydınlatabilecek mi?
Aslında bu sorunun cevabını tam olarak henüz bilemiyoruz. Sonucunda bu becerilere sahip olan insanların, astronomi, toprak bilgisi ve matematik konusunda zamanlarının çok ötesinde olması gerekliydi. Bu da neticesinde Puma punku’nun Tiwanaku uygarlığı tarafından değil, daha gelişmiş bir medeniyet tarafından inşa edildiği fikrinin ortaya atılmasına neden olacaktı. Sonrasında da bu fikir, benzer gizemlerde de karşımıza çıktığı gibi, Puma punku’nun uzaylı varlıkların yardımı ile yapıldığı biçimine evrilecekti.
Yakın zamana kadar, etrafa yayılmış çok sayıda taşın normal koşullarda nasıl göründüğünü anlamanın hiçbir yolu yoktu. Ancak günümüzde Berkeley üniversitesinde arkeolog olan Alexei Vranich’in çalışması sonucunda Puma Punku’nun zamanında nasıl göründüğünü biliyoruz.
Her ne kadar bölge hakkında bir çok varsayımda bulunulsa da aslında biliyoruz ki burada karşımıza çıkan mühendislik dehası türünün tek örneği değil. Tüm dünyada eşit derecede etkileyici taş ustaları örnekleri var.
Puma Punku gizemi devam ediyor çünkü bugüne kadar hiçbir bilim insanı binaların nasıl inşa edildikleri hakkında olası bir açıklama yapmadı. Bugüne kadar ortaya pek çok iddia atıldı. Bunlardan bir tanesi de Puma Punku ile ülkemizdeki Göbeklitepe’nin aynı kişiler tarafından yapıldığı idi. Şu an için kesinleşen bir cevap yok. Bununla birlikte inkar edilemez bir gerçek, tüm bölgenin ve halkının Güney Amerika’nın antik dünyasında önemli olduğudur.
Bu Yazılarımıza da Göz Atmanızı Öneririz
- Timbuktu: İslam Rönesansı’nın bilim ve uygarlık merkezi
- Terracotta Ordusu: 2200 Yıllık Yenilmez Toprak Askerler
- Cehennem Kapısı: Türkmenistan’da 50 Yıldır Sönmeyen Ateş
- Hindistan’daki 1600 Yıllık Ashoka Sütunu Neden Hiç Paslanmadı?
Kaynaklar ve İleri okumalar:
- The Mystery of Puma Punku’s Precise Stonework: Yayınlanma tarihi: 16 Mayıs 2015; bağlantı: https://www.amusingplanet.com/
- Puma Punku; a Mystery That May Be Greater Than the Pyramids. Yayınlanma tarihi: 11 Ocak 2021; Bağlantı: https://www.gaia.com/
YolveMacera