Peace Pilgrim Adını Duymuş muydunuz?

Düşüncelerinizin ne kadar güçlü olduğunun farkına varsanız, bir daha aklınızdan negatif düşünceleri geçirmezdiniz”

Peace Pilgrim kendisini barışa adayan, insanları etkileyerek değişimi gerçekleştirmeye çalışan bir kadın. İnsanlık barışı öğrenene kadar bir gezgin olarak yaşamaya yemin ederek yola çıkıyor. Barışı savunabilmek için mavi bir tunikle 25 mil yol yürümeye karar veriyor ve bu yürüyüş zamanla tam anlamıyla 28 yıllık bir Amerika kıtası gezisine dönüşüyor. Bu gezilerini parasız gerçekleştiriyor.

“Ne kadar özgür olduğumu bir düşünün. Seyahat etmek istersem tek yapmam gereken ayağa kalkıp yürümek. Elimi kolumu bağlayan hiçbir şey yok”

Onu harekete geçiren siyasi amaçlarının yanında ilahi adaleti beklemek yerine diğer insanları etkileyerek onlarla birebir iletişim kurarak değişimi gerçekleştirme dürtüsü.

Uluslararası barıştan gruplar arası barışa en önemlisi de iç barışa kadar uzanan bir yelpazeden söz ediyor karşılaştığı insanlara. Ancak kendi arayışının 15 yılını aldığını ekliyor.

Yürüyüşü esnasında üzerinde “Peace Pilgrim/Barış Seyyahı”  yazan bir tunik giyiyor. Arkasında da “BARIŞ İÇİN YAYA OLARAK 25 000 mil (40 000 km)” yazıyor.

Dünyadaki barışa giden yolun en önemli adımı iç barışı sağlamak ona göre. Bunun hazırlık aşamasında önce hayata karşı doğru tutum sergilemek gerektiğini, yüzeysel bir yaşamdan kaçıp gerçek yaşam tecrübelerine odaklanmanın önemini vurguluyor. 

İkinci aşamasında ise kendinizi, dünyanın var olan evrenin yasalarıyla uyumlu hale getirmelisiniz diyor. Hayat düzeninde kendi yerini bulmak, kendi üzerine düşen rolü bulup yerine getirmenin üçüncü önemli bir aşama olduğunu vurguluyor. Bildiğin şeyi yapmanın yanında hayatı sadeleştirmekte en önemli bir diğer aşama ona göre. Sade yaşamak büyük özgürlük getirir. Bu da yaşamda iç ve dış mutluluğu beraberinde.

Bunların ardından bazı arınmalar gerekli elbette. 4 tip arınmadan bahsediyor. İlk arınma bedenin arındırılmasını kapsar. Kötü alışkanlıklardan arınmak. Sağlıklı yeme düzeni ve uyku… Temiz havayla ilişki ne kadar kurulabiliyor? Yeterince egzersiz yapılabiliyor mu? Doğaya yeterince çıkılıyor mu? Tüm bunlar bedenin arındırılmasında dikkate alınması gereken ölçütler.

Düşüncelerin arındırılması da bir o kadar önemli. Doğru şeyleri söylemek ve doğru şeyleri düşünmenin de gerekli olduğunu dile getiriliyor. Olumlu düşünmenin bedensel ve zihinsel sağlığı getirdiğini söylüyor.

Arzuların arındırılması da önemli: Varoluş sebebiniz insanın davranışlarını yöneten yasalara ve evrenin düzeni içinde size ayrılan rolle uyumlu hale gelmeniz olduğuna göre, arzularınız bu yönde olmalı.

Niyetin arındırılmasında ise bencillikten, aç gözlülük, üstünlük isteğinden kaçınmak lazım. Amacınız diğer insanlara hizmet olmalı ki hayatınıza uyum gelsin.

Özgürlüğün sahip olmaktan değil ihtiyacından fazlasından kaçınmaktan geldiğini göstermektedir Peace Pilgrim.   1981 yılının temmuz ayında hayata veda ettikten sonra beş arkadaşının derlemesiyle ortaya 224 sayfalık bir kitabı çıkmıştır. Bu kitabında beş parası olmadan üstündeki kıyafetle bir hacı olarak tüm Amerika’yı boydan boya 40.000 kilometreden fazla yürüdüğü zaman içerisindeki deneyimlerini anlatmaktadır.

Belki düşüncelerinin bir kısmı, önerilerinin bazıları tartışmalı olup herkesçe kabul görmeyebilir. Ancak Peace Pilgrim inancı, amacına olan tutkusu, değişime yönelik çabası ve doğru olduğunu düşündüğü, inandığı şekilde yaşama deneyimleri ilham verecek bir kadın olarak tanınmaya değer birisidir. Değişimi savunan, dünyayı, insanlığı, barışı, canlıların yaşamını savunan ve bu amaçlar ve değerler doğrultusunda hareket eden cesur, harekete geçebilmiş ve duyarlı insanlara olan ihtiyacımızı gösteren bu örneklerin çoğalması umudunu taşımaya devam edelim.

Merve Arslanalp

Kaynakça:

Solnit Rebeca(2016), “Yol Aşkı; Yürümenin Tarihi”, çev. Elvan Kıvılcım. Encore Yayınları, İstanbul, s.90-93

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?