Peace Pilgrim, 1908’de Mildred Norman olarak doğdu. Otuzlu yaşlarına kadar birçok yönden oldukça normal bir hayat yaşadı. 25 yaşında evlendi ve başlangıçta materyalist bir yaşam tarzı yaşayarak geleneksel Amerikan değerlerine bağlı kaldı.
İlerleyen süreçte hayatının bu dönemini “Paranın ve sahip olduğum şeylerin bana mutluluk ve huzur dolu bir hayat sağlayacağına inandırılmıştım .” biçiminde hatırlayacaktı.
Ancak kısa süre sonra materyalist yaşam tarzının anlamsız olduğunu ve onun için uygun olan hayatın bu olmadığını fark etmeye başladı. Aynı zamanda, hayatını nasıl yaşayacağı konusunda da fazla bir fikri yoktu. Nihayetinde kısa süre sonra kafası karışacaktı. Yaşam tarzı onu giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrattı ve aradığı cevabı ancak 30 yaşında bulabildi.
Ormanda Yaptığı Bir Yürüyüş Peace Pilgrim’ın Hayatını Değiştirecekti.
Hayatının anlamını sorgulamaya başladığı bir evrede, ormanda yaptığı bir yolculuk esnasında nihayet aradığı sorunun cevabını bulacaktı. Ve bu noktadan sonra, Peace Pilgrim için yeni bir hayat başladı. Amacı kendini barışa adamak, insanlık kardeşçe yaşamayı öğrenene kadar yolda olmaktı.
1953’te Mildred Norman, tüm ülkeyi barış için yürümek amacıyla yola çıktı. Kendisine verilen ismi geride bıraktı ve yeni bir kimliğe büründü. Artık yeni ismi Peace Pilgrim yani Barış Yolcusu idi. O yola çıktığı evrede, Kore Savaşı hâlâ sürüyordu ve birçok Amerikalının aklında nükleer saldırının uğursuz tehdidi vardı. Tüm bunlara inat, göğsünde “Barış Yolcusu” yazılı olarak yürümeye başladı.
28 yıl boyunca – yolculuğunda geçirdiği süre boyunca – hiç para kullanmadı. Her gün aynı kıyafetleri giyerek minimalist kelimesine yeni bir anlam kazandırdı. “Sadece giydiğim ve taşıdığım şeylere sahibim. Sadece bana barınak sağlanana kadar yürüyorum, yiyecek verilene kadar da oruç tutuyorum” sözleri ile akıllarda kaldı.
Peace Pilgrim, şiddetsizlik, kişisel sorumluluk, sevgi ve barış gibi değerleri öğreten basit ama etkili bir mesaj taşıdı. Kendisi aynı zamanda yiyecek, barınak veya para kabul etmeyi reddetti. Onun yaşam tarzı ve barış mesajı, birçok insanı etkiledi ve ilham verdi.
Özgürlüğün sahip olmaktan değil ihtiyacından fazlasından kaçınmaktan geldiğini göstermektedir Peace Pilgrim. 1981 yılının temmuz ayında hayata veda ettikten sonra beş arkadaşının derlemesiyle ortaya 224 sayfalık bir kitabı çıkmıştır. Bu kitabında beş parası olmadan üstündeki kıyafetle tüm Amerika’yı boydan boya 40.000 kilometreden fazla yürüdüğü zaman içerisindeki deneyimlerini anlatmaktadır.
Peace Pilgrim’ın mirası, barış hareketi ve kişisel dönüşümle ilgilenen birçok insanı etkilemeye devam etmektedir. Dünyayı, insanlığı, barışı, canlıların yaşamını savunan, bu amaçlar ve değerler doğrultusunda hareket eden cesur, harekete geçebilmiş ve duyarlı insanlara olan ihtiyacımızı gösteren bu örneklerin çoğalması dileğimizle. Yazının devamında barış için yürüyen ancak ne yazık ki hayatımızdan ayrılan bir başka kişiyi daha anımsamanızı isteriz. Barış İçin Dünyayı Adımlayan Pippa Bacca ve Düşündürdükleri
Kaynaklar ve ileri okumalar
- Solnit Rebeca(2016), “Yol Aşkı; Yürümenin Tarihi”, çev. Elvan Kıvılcım. Encore Yayınları, İstanbul, s.90-93
- Peace Pilgrim’s 28-Year Walk For ‘A Meaningful Way Of Life.’Yayınlanma tarihi: 1 Ocak 2013. Bağlantı: https://www.npr.org/2013/01/01/168346591/peace-pilgrims-28-year-walk-for-a-meaningful-way-of-life
- Peace Pilgrim. Yayınlanma tarihi: 8 Temuz 2016. Bağlantı: https://www.psychologytoday.com/
YolveMacera