Hobolardan Dijital Göçebe Kültürüne Nasıl Geçiş Yaptık?

Dijital göçebe, İngilizce adıyla “digital nomad”, geçimini sağlamak için mesai saatleri ya da mekanlara bağlı olmadan çalışan kişiler için kullanılan bir kavramdır. Aslında bu kavram bir meslek gibi görülse de dijital göçebelik daha çok mesleği yapış biçimi olarak düşünülmelidir. Çünkü farklı işler yapan bu kişiler, dijital göçebe olarak mesleklerini diledikleri yerden sürdürebilir. 

Hobolardan Dijital Göçebe Kültürüne Nasıl Geçiş Yaptık?

Çalışırken seyahat etme yeteneği, yeni yerler keşfetmenize, çeşitli kültürler hakkında bilgi edinmenize ve diğer insanların dünyada nasıl yaşadığını görmenize olanak tanır. Ancak modern zamanlara ait bir kavram olsa da kökenlerini çok eskiden alır.

Dijital Göçebe Kültürünün Atası Hobolar Kimdir?

19. yüzyılda Amerika’da bir geçiş dönemi yaşanmaktaydı. Nüfusun arttığı, kentsel gelişmelerin yaşandığı, batıya doğru coğrafi sınırların açıldığı bu dönemde yoksul, göçmen işçiler iş aramak için ülkeyi bir kıyıdan öteki kıyıya kadar dolaştılar. Bu kişiler zaman içinde hobolar olarak tanınmaya başladı. 

Hobolardan Dijital Göçebe Kültürüne Nasıl Geçiş Yaptık?
20. Yüzyılın başlarında ülkenin bir ucundan diğer ucuna parasız olarak gitmek kulağa imkansız olarak gelse de ellerinde başka çare olmayan işsiz göçmenler buna da bir çözüm bulmak zorunda kalmıştır.

Yaklaşık 140 yıl önce, fabrikalarda ve çiftliklerde makineler sağlam vücutlu erkeklerin yerini almaya başladığında, Amerikalı işçiler farklı bir dizi ekonomik belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Ancak o zamanlar, yeni döşenen demiryolu şeklinde bir güvenlik ağı mevcuttu. Bu, kazançlı bir iş şansı için ocağın ve evin konforunu değiştirmeye istekli işçilere umut vaat ediyordu. Tek yapmaları gereken trene atlayıp yeni bir şehre gitmek ve kendini hobo ilan etmekti.

Hobolar hem demiryollarının oluşumunda çalıştılar, hem de kendi inşa ettikleri bu yolları gidecekleri yerlere ulaşmak için kaçak olarak kullandılar. Sanılanın aksine sadaka kabul etmediler ve serserilik yapmadılar. Onlar iş bulabilecekleri bir yerde dürüst bir biçimde bir dolar kazanma şansı arayan gezgin işçilerdi.

Hobolardan Dijital Göçebe Kültürüne Nasıl Geçiş Yaptık?
Bu süreç, “hobo kültürü” olarak bilinen bir yaşam tarzını da doğurmuştur. Hobolar, kendilerine özgü semboller ve işaretler kullanarak diğer hobolarla iletişim kurmuşlar ve yardımlaşma kültürü geliştirmişlerdi.

Günümüzde evsiz ya da serseri olarak adlandırılan nüfusu oluşturanlar için kullanılan bir terim olan ‘’hobo’’ aslında iş ve ev aramak için gezen yoksul göçmenleri tanımlar. Bu kelime 1860’lı yıllarda ortaya çıkmıştır.

Etimolojik olarak, “hobo” kelimesi İngilizcedeki ‘’homeless (evsiz)’’ ve ‘’bohemia ( bohemya) kelimelerinin bir kısaltmasıdır. Ancak bazı bilim insanları bu kelimenin, birçok demiryolu hattının ünlü başlangıç noktası olan New Jersey’deki Hoboken kasabasından geldiğini düşünmektedir.

statue 960
Bugün, modern toplumlarda evsizlik ve seyahat eden işsizler hala varlığını sürdürebilir, ancak “hobo” terimi özellikle tarihî bağlamda ve Amerikan kültüründeki belirli bir döneme işaret ederek kullanılır. Görsel: Güney Dakota Eyalet Üniversitesi’nde bulunan bir hobo eykeli

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan hobolar ve kültürü, ironik olarak teknolojinin daha da gelişmesiyle ortadan kalkmaya başladı zamanla. Otomobilin ortaya çıkışı, karayollarının önem kazanması, demiryolu ağlarının daralması, dizel lokomotifin ortaya çıkışı ve refah ekonomisi, sayıları bir zamanlar bir milyonun üzerine çıkan hoboların yok olmasına neden olacaktı.

Modern Zamanın Göçebe Kültürü

Bugün baktığımızda hoboların, gelişmekte olan Amerika’nın bir dönem birçok iş kolunda göçebe işçiler olarak önemli bir açığını kapattığını ve ilerlemenin yapı taşları olduklarını söylemek mümkündür. Ayrıca yukarıdaki kültüre detaylı bir biçimde araştırırsanız bir çok kavramın günümüz dijital göçebeliği ile de örtüştüğünü görmeniz olasıdır.

ditital gocebe
Dijital göçebe olmak, geleneksel ofis ortamına bağlı kalmadan, internet ve teknoloji sayesinde bağımsız bir yaşam sürdürmek anlamına gelir.

Sonucunda mobil teknolojiler mekân algısını artık ortadan kaldırıyor. Artık her an her yerdeyiz ve her yerden erişebiliriz. İnternet üzerinden yapabilecek birçok iş fırsatı bulunmaktadır. Ancak elbette hemen yola çıkmadan önce iyi bir araştırma yapmak, belli bir süre yetecek kadar bütçe ayarlamak, yabancı dil konusunda yeterlilik kazanmak vb gibi pek çok konuda kendinizi geliştirmek gereklidir.

Unutmayın ki dijital göçebe olmak, kişisel hedeflerinizi ve yaşam tarzınızı dikkate almayı gerektirir. Başarıya ulaşmak için sabır, öğrenmeye açıklık ve azim önemlidir. Sonucunda göçebelik yeniden tanımlanıyor. Yola çıkmaya hazır mısınız?


Kaynaklar ve ileri okumalar

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu