Doğanın Seslerini Dinlemek İster misiniz?

Elektronik müziğin usta isimlerinden biri Bernie Krause, 1960’ların sonlarında, bir müzisyen olarak mesleğinin zirvesindeydi. Bir çok tanınmış kişi ile çalışmalar yapmış ve bir çok film müziğine imza atmıştı. Sonra ani bir kararla her şeyden vazgeçti. O zamandan beri doğanın seslerini kayıt altına alıyor.

Doğadaki sesleri ekolojik bir olgu olarak ele alan Krause, “ses ortamı ekolojisi” adını verdiği ve giderek de yaygınlaşan bilim ve araştırma dalının kurucusu olarak kabul ediliyor. Bu ekoloji üç boyuttan oluşuyor: Biyofoni (hayvanların sesi), jeofoni (yağmur sesi, akan şelalenin çıkardığı ses gibi doğanın kendi sesleri) ve antrofoni (insan sesleri).

Küçük de olsa, büyük de olsa her yaşayan organizmanın kendine özgü bir ses karakteri vardır” diyen Krause, insanın gelip de bozamadığı doğanın sesleriyle ilgileniyor.

“Doğa akustik bir armoni içinde yaşar.  Her orman barındırdığı canlılarıyla, böceklerden sürüngenlere, kuşlardan memelilere uzanan yaratıklarıyla kendine özgü bir ses imzası sahibidir.  Özel, belirli bir yerde oluşan bu ses bütünlüğüne ben doğal orkestra diyorum.”

Yaklaşık elli yıl boyunca Bernie Krause, dünyanın dört bir yanından en az 15.000 kara ve deniz türü dahil olmak üzere 5.000 saatten fazla doğal ortam kaydı topladı. “Bu bir orkestradır ama yok edilen bir orkestra’’ diyor. Krause ve arkadaşları bu sesleri kaydetmekle yetinmiyor; zaman, mekan ve hava şartlarına göre analiz ediyor. Bunların sonucunda elde edilen bilgiler ve saptanan değişimler de bizlere önemli ekolojik bilgiler sunuyor. Kendisini daha yakından tanımak için internet sitesine göz atabilirsiniz.

Şarkı Söyleyen Ağaçlar

Doğanın seslerini bize dinletmeye çalışan tek kişi Bernie Krause değil. Her ağacın bir hikayesi vardır. Peki, bu hikayeyi ağacın kendisinden, üstelik bir plakta dinlemek istemez miydiniz? Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir çalışma bunu mümkün kıldı.

Bilindiği gibi, ağaçlar ve ağaç fosillerindeki yaş halkalarından, ağaçların gücü, büyük­lüğü, büyüme hızı ve yaşı öğrenilebiliyor. Hele ki bu ağaçlar halen canlı ise, ağaçla­rın halkaları, kuraklık dönemlerinden sellere kadar tarihi olayları aydınlatacak bilgileri de verebiliyor. Almanya doğumlu tasarımcı ve sa­natçı Bartholomâus Traubeck ise, ağaçların hikayelerini ‘bizzat kendile­rinden dinlemek’ için bir yöntem geliştirdi. Ağaçların gövdesinde bulunan yaş halkalarını, diskleri okumak için kullanılan bir göz ile pikap-plakçalar benzeri bir sistem kurdu.

Ağaç gövde­leri enlemesine kesildiğinde veya kesit alındığında plağa benzemesinden esinlenen Traubeck, geliştirdiği sis­temle ağaçların gövdesinde bulunan yaş halkalarım ses dalgalarına dönüş­türdü. Piyano notaları olarak ortaya çıkan eserleri, bir albümde toplayan Traubeck, bu albümüne de ‘Yıllar’ ( Years) ismini verdi. Ağaçların yaş halkalarını sese dönüştüren sistemle elde edilen, bu oldukça duygusal besteyi dinlemek isterseniz bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

YolveMacera

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?