Halk arasında “Dağ Adamı” olarak bilinen Dashrath Manjhi, hiçbir şeyin imkansız olmadığını kanıtlamış bir efsanedir.
Hayatı; parası ve gücü olmayan küçük bir adamın güçlü bir dağa bile isterse meydan okuyabileceği konusunda bize ahlaki bir ders verir. Kendisi günümüzde Hindistan’da azim ve saf iradenin bir sembolü olarak saygı görmeye devam etmektedir.
İnsanlar çoğu zaman “Dünyada nasıl bir değişiklik yapabilirim ki? Sadece bir kişiyim. Bir başıma hiç bir şeye gücüm yetmez.” diye yeni girişimlerde bulunmaktan kendilerini alıkoyarlar. Bunun sonucunda da bir yerde de kaderlerine razı olup kendilerine uygun görülen hayatı yaşamaya devam ederler.
Dashrath Manjhi Kimdi?
Yaklaşık 60 yıl önce, Dashrath Manjhi bir imkansızı başarmayı hayal etti. Buna neden olan şey ise karısının başına gelen talihsiz bir kazaydı. Çalıştığı yer dağlık bir araziydi. Karısı, kendisine yiyecek ve su getirirken, ayağı kaymış ve uçurumdan aşağı düşmüştü. Bir köylü olayı Manjhi’ye bildirdiğinde, Manjhi onu bir uçurumun dibinde buldu. O sırada hala canlı olduğu için en kısa sürede doktora götürülmesi gerekiyordu. Ancak ne yazık ki en yakın doktor yaklaşık 70 kilometre uzaktaydı. Sonucunda acil müdahale yapılamadığı için karısını 1959 yılında kaybetti. Bu ölümün ardından da benzer bir durumun bir başkasının da başına gelmemesi için bir karar aldı. Bunu da şu şekilde ifade etti.
“Karım, Phalguni Devi, bana su getirmek için kayalıklardan geçerken ağır bir biçimde yaralanmıştı. O sırada bir çiftlikte çiftçi olarak çalışıyordum. İşte o gün bu kayaların arasında bir yol açmaya karar verdim. Dağa çekiç sallamaya başladığım zaman insanlar bana deli gözü ile baktılar ama bu benim işe daha bir azimle sarılmama sebep oldu.”
Bu Dağ Adamı Sonucunda İmkansızı Başaracaktı
Onlarca yıldır, karısını doktora eriştirmesini engelleyen arazi, yerel yerleşimleri de temel hizmetlerden mahrum bırakmıştı. Sonunda devletten bir destek gelmeyince Manjhi meseleyi kendi çözmeye karar verdi. Sahip olduğu keçiyi satarak kendisine ip, çekiç ve keski satın aldı. Etrafındaki insanların söylediklerine kulak asmadan, 1960 -1982 yılları arasında tam 22 yıl boyunca, milim milim Gehlour Kayalıklarını şekillendirdi.
En sonunda hayalini gerçekleştirdi. Kayalıkların diğer tarafına ulaşmıştı. Kimi yerlerde 7,6-9,1 metre derinliğinde kazılar yaparak bir yol açmayı başarmıştı. Tüm bunları yaparken gündüzleri mevcut işine devam etmiş ve akşamları da çalışmıştı. Ancak nihayetinde kayalıkların diğer tarafına geçmek için gerekli olan 70 kilometrelik mesafeyi sadece bir kilometreye indirmişti. Bu sayede araba ulaşımı da mümkün hale gelmişti.
Bu başarısının ardından herkes onu “Dağ Adamı” olarak anmaya başladı. 18 Ağustos 2007 yılında bu inanılmaz adam Hindistan’da safra kesesi kanseri nedeniyle son nefesini verdi. Ancak bu esnada yaşam öyküsünün gelecek kuşaklara ilham verecek bir filmde izleyicilere aktarılmasına da izin verdi.
Hikayesi 2015 yılında biyografik bir yapım olan Manjhi – The Mountain Man’e dönüştü. 2016 yılında Manjhi ulusal Hint posta pulunda da yer aldı. Onun hikayesi bizlere imkansızı hayal etmenin ve kim ne derse desin yola devam etmenin önemini adeta hatırlatıyor. Yazının devamında Denizde En Uzun Süre Kalma Rekoru Sahibi Poon Lim’in İlginç Öyküsü hakkında bilgi edinin.
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Dashrath Manjhi; Bağlantı: https://en.wikipedia.org/wiki/Dashrath_Manjhi
- Dashrath Manjhi, The ‘Mountain Man’ Who Spent 22 Years Carving A Lifesaving Road Through A Treacherous Mountain; Yayınlanma tarihi: 25 Mayıs 2021. Bağlantı: Dashrath Manjhi, The ‘Mountain Man’ Who Spent 22 Years Carving A Lifesaving Road Through A Treacherous Mountain
YolveMacera
Dünyadan kim bilir kaç Manjhi gibi insanlar var da bizler onları tanımıyoruz… Mesela bu yazınızı okuyana kadar ben de Manjhi’yi tanımıyordum. Az önce okudum ve diyebilirim ki gerçekten çok ilham verici…