Buzdan Bir Piramit: Kazbek Dağı

Yamaçlardan sarkan buzulları, sıratı andıran kar köprüleriyle ürkütücü bir görüntü sergileyen Gürcistan’daki Kazbek Dağı, 5033 metrelik yüksekliğiyle Kafkasların en popüler zirvelerinden biri. Kafkasların orta kütlesini oluşturan Büyük Kafkas Dağları, Soçi’den Bakü’nün 100 kilometre kuzeyine kadar bir duvar gibi uzanır. Pek az geçit veren bu sıradağlar yaklaşık 1200 kilometre uzunluğunda. Kazbek’in zirvesinden bakıldığında batıdaki 5642 metre yüksekliğindeki Elbruz’u ve çevresindeki diğer dorukları görmek mümkün. Yüksekliği 5 bin 193 metre olan Şhara’dan sonra Gürcistan’ın ikinci en büyük zirvesi Kazbek. Kafkaslarda ise Elbruz’dan sonra en popüler zirve. Özellikle piramit biçimindeki muhteşem görüntüsü ile adeta Kafkasların Mattherhorn‘u burası.( Alpler’in piramide benzeyen en tanınmış zirvesi).

Tırmanışına, Terek Vadisinin batı yamacında kurulmuş olan şirin Gergeti köyünden başlanıyor. Karadeniz ve Hazar denizlerinin etkisiyle bol yağış alan Kafkaslardaki bu vadi ve yamaçlar zümrüt gibi yeşil çayırlarla kaplı. Bu yamaçlarda çarşak olmadığından dağa yanaşmak nispeten daha kolay oluyor bu noktadan. Tırmanış rotasının hemen başlangıcında köyün üzerindeki tepede Tsiminda Sameba Kilisesi yer alıyor. Kutsal Üçleme anlamına geliyor. Kilisenin duvarları son derece güzel kabartmalar ve desenlerle süslü.

Trinity Church

Kazbek Dağı’nın klasik yani nispeten en kolay tırmanış rotası Kuzey yüzünde yer alıyor. Diğer tüm yüzler son derece zor, teknik tırmanışlar, özelliklere buz tırmanışları gerektiriyor. Kuzey yüzünün buz ve sert duvarı oldukça uzun. Bu duvar 40-50 derecelik sabit bir eğimle zirvenin altına kadar uzanıyor. Son zirve külahını aşmak için de kısa ama oldukça zorlu bir buz tırmanışı yapmak gerekiyor. Kazbek Dağı’na kayıtlara geçen ilk tırmanış 1868 yılında Douglas Freshwill başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirilmiş. Gerek biçimi, gerek değişik rotaları ve Tiflis’e çok yakın olması nedeniyle bu dağ bu tarihten itibaren başta Gürcü ve Sovyet dağcılar, sonra da tüm dünya da dağlara gönül verenler tarafından sevilir ve denenir olmuş. Kazbek’in zirvesinden batıya doğru bakıldığında hemen önünde isimsiz bir 4 binlik zirve, ufuk çizgisinde ise Orta Kafkasların diğer yüksek zirveleri görülebiliyor. Sağ tarafında da yayvan piramit görünümlü Elbruz yer alıyor.

Efsanevi dağcı George Mallory bir gazetecinin “Neden Everest?” sorusuna tarihe geçen üç kelimelik bir cevap vermiştir zamanında. “Çünkü orada duruyor.” Kazbek dağı da orada duruyor ve keşfedilmeyi bekliyor. Okuma Önerisi: Svanlar Diyarı: Svaneti

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu