Bazı Ülkelerde Trafik Neden Soldan Akar?

Dünya nüfusunun çoğunluğu trafikte sağdan gidiyor. 3’te 1’lik kısım ise solu tercih ediyor. “Trafik neden soldan akar” sorusunun nedenini merak ederseniz açıklamaya çalışalım. Nedenleri tamamen kesin değil, ancak bazı ipuçları bunun bir güvenlik sorunu olarak ortaya çıktığını düşündürüyor. Silahlar ve otomobiller gibi modern silahlara sahip olmamızdan çok önce, insanlar kılıç ve at kullanarak savaşmak zorundaydı. Arkeolojik kanıtlar, eski Romalıların arabalarını ve savaş arabalarını sol taraftan sürdüklerini ve bu uygulamayı Ortaçağda Avrupa’nın bazı bölgelerine taşındığını gösteriyor.

Eğer sağ elini kullanıyorsanız, kılıcınızı sol elinize takarsınız, böylece onu sağ elinizle hızlı bir şekilde çekebilirsiniz. Ve bir kılıç ile bir ata binmenin tek yolu, serbest kalan sağ bacağınızı atın üzerine atmaktır. Bu nedenle günümüzde bile atları sol taraflarından eyerleyecek ve binilecek şekilde eğitiyoruz. Artık binmiş olduğunuza göre, yolda da sol tarafta kalmak isteyeceksiniz çünkü size doğru gelen herkes bu durumda sağınızda olacaktır ve düşman ile karşılaştığınız zaman savaşmanız mümkündür. İlerleyen yıllarda bu alışkanlık atlı arabalar tarafından da benimsendi.

1700’lü yıllara kadar, at ve vagon trafiği o kadar hafifti ki, soldan veya sağdan araba kullanma kararı yerel geleneklere göre genellikle değişiyordu. Sol taraf trafiği nihayet 1773 ve 1835’te hükümet önlemlerinin kabul edilmesinden sonra Britanya’da toprakların yasası haline geldi, ancak Fransa’da 18. yüzyılın başlarında sağı tercih eden zıt bir gelenek hâkim oldu.

Trafiğin yolun sağ veya sol tarafından aktığı ülke dağılımları; Kaynak: https://www.statista.com/

Bu iki ülke daha sonra sürüş stillerini kendi kolonilerine taşılar. Bu nedenle Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Hindistan gibi birçok eski İngiliz bölgesinde trafik hala soldan akıyor. İtalya, Çin, Kanada, İsveç, İzlanda ve ABD gibi birçok ülke trafiğin akışını soldan sağa değiştirenler arasında yer alırken, sistemi sağdan sola değiştiren tek örnek ise Okinava. Adada 1945’te kadar soldan akan trafik Amerikalıların 1972’ye kadar süren hakimiyetinde sağdan akmaya başladı. Ada Japonlara verilince yeniden sola geçti. Japonya’da trafiğin soldan akmasının temeli ise Samuray’ların dönemine kadar uzanıyor.

1967’de İsveç hükümeti, vatandaşlarını sağa tarafta sürmeye başlamaya hazırlamak için yaklaşık 120 milyon dolar harcadı. Böylece, araçların büyük bir çoğunluğu soldan direksiyonlu olan İsveç; sınır komşuları Norveç, Finlandiya ve Danimarka’da uygulanan trafik sistemiyle uyum sağlamış oldu.

Okuma Önerisi: Bütün Yollar Roma’ya Çıkar

Kaynak: Why do some countries drive on the left side of the road?; https://www.history.com

YolveMacera

Başa dön tuşu
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

Yazımızı okumaya devam etmek için reklam engelleyicinizi kapatır mısınız?