Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Viyana, medeniyetin beşiği olarak kabul edilen yerlerden biridir. Viyana’nın eski şehir merkezi 2001 yılından bu yana Dünya Mirası Listesi’nde yer alır ve şehir aynı zamanda Müzik Şehri olarak da bilinir.
Viyana’nın eski şehir merkezi, mimari yapılar açısından zengindir ve birçok Barok saray ve bahçeye sahiptir. Büyük binalarının çoğu 19. yüzyılın sonlarından kalmadır. Bu yazımıza konu olan Hundertwasser Evi (Hundertwasserhaus‘) ise Viyana’da bulunan ve tasarımı Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser tarafından yapılmış olan bir apartmandır.
Hundertwasser Evi, renkli mozaiklerle kaplı, eğri çizgilere sahip ve bitki örtüsüyle bezenmiş bir yapıdır. Binanın dış cephesi, düzensiz pencereleri, farklı renklerdeki seramik karoları ve organik detaylarıyla dikkat çeker. Ayrıca, her bir daire farklıdır ve sakinleri kendi pencerelerini ve balkonlarını tasarlamakta özgürdürler.
Bu ev mimar Joseph Krawina tarafından planlanmış ve devamında Friedensreich Hundertwasser tarafından hayata geçirilmiştir. 250 adet ağaç ile terasları yeşillendirilmiş bina, her yönü ile ilginç bir yapıdır. Ev mimarının hayat görüşünün dışa yansımasıdır.
1983 – 1985 yılları arasında yapılan binada inişli çıkışlı kat planları, çimen ve toprak kaplı çatı, odaların içinde dalları camlardan çıkan büyük ağaçlar vardır. Hundertwasser ise yaptığı tasarımdan hiç ücret almamış ve orada çirkin bir yapı olmasındansa emeğinin buna değeceğini belirtmiştir. Günümüzde, farklı şekil ve renklerde dev seramik parçalarından oluşan sütunlara sahip olan bu şirin yapı, sanatçının isteği üzerine dar gelirli aileler için apartman olarak kullanılıyor.
Kısaca Friedensreich Hundertwasser
Sanatçı Friedensreich Hundertwasser (asıl adıyla Friedrich Stowasser), Avusturyalı bir ressam, grafik sanatçısı ve mimardır. Kendisi canlı renkleri kullanması ve eserlerinde serbest akışlı şekiller, organik ve doğal formların yanı sıra spiralleri birleştirmesiyle tanınırdı. Genellikle de düz çizgilerden ve bu türden herhangi bir şeyden uzak dururdu. Friedensreich Hundertwasser, renkli, doğal ve parlak olan her şeyin sevgilisiydi.
Hundertwasser, sanatını sadece bir estetik ifade aracı olarak görmemiş, aynı zamanda insanların doğayla uyum içinde yaşamasını savunmuştur. Onun sanat ve yaşam felsefesi, sürdürülebilirlik, özgürlük ve yaratıcılık üzerine odaklanır. Friedrich Stowasser, sanat dünyasında özgün bir ses oluşturmuş ve eserleriyle geniş bir kitleye hitap etmiştir. Onun özgün tarzı ve dünya görüşü, sanatın sadece estetik değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal bir etki aracı olabileceğini vurgulamıştır.
Hundertwasser Evi Hakkında Detaylar
Binada toplam 52 adet daire ve 4 adet dükkân vardır. Ayrıca binanın üstünde bulunan teraslar büyük bir bahçeyi andırır. 200’den fazla ağaç, Hundertwasser Evi’ni şehrin göbeğinde yeşil bir vaha haline getirir. Doğal olarak bu görüntüsü ile Hundertwasser Evi Viyana’da en çok turist çeken binaların başında gelmektedir.
Anacak aklınızda olsun. Bu ev sadece dışarıdan görülebilir. Binada yaşayanlar olduğu için içine gezme şansınız yoktur. Karşıdaki Hundertwasser Köyü halka açıktır ve giriş ücreti yoktur. Çalışma saatleri hakkında güncel bilgiler için resmi web sitesini ziyaret etmenizi öneririz.
Yazının devamında ayrıca göz atmak isterseniz: Prag Kentinin Gözdesi Dans Eden Evin Hikayesi
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Chiavoni, Emanuela. (2017). Architecture, Colour and Images. Ideas and Designs by Friedensreich Hundertwasser. Proceedings. 1. 953. 10.3390/proceedings1090953.
- The Latest 99% Invisible: Hundertwasser and His Fight Against the Godless Line; Bağlantı: https://www.archdaily.com/
YolveMacera