Shizo Kanakuri: Bir Maratonu 54 Yılda Bitiren Adam

    1912 Oyunları, her kıtadan sporcuların yer aldığı ilk Olimpiyattı. Temmuz 1912’de bir Pazar öğleden sonrasında, Stockholm Olimpiyat Stadı’ndaki maratonu izleyen 18.000’den fazla seyirci, asla gelmeyecek olan 34 koşucunun dönüşünü saatlerce bekledi. Sonucunda 68 maraton koşucusundan 32’si koşuyu bırakmıştı. Biri ölmüştü. Biri de ortadan kaybolmuştu. Bu kaybolan kişi, Japonya adına koşan Shizo Kanakuri idi. İsveç’te Shizo Kanakuri’nin kayboluşu edebiyata ve televizyona ilham verdi. Uzun süre manşetleri meşgul etti.

    Shizo Kanakuri yavaş koşan biri değildi. Aslında, yerel bir etkinlikte 40 km’lik bir maraton koşusunu 2 saat, 32 dakika ve 45 saniyede tamamlayarak dünya rekorunu kırmıştı. Bunun sonucunda da 1912 Stockholm Olimpiyatları’nda Japonya’yı temsil etmeye hak kazanmıştı. Yine de yarış gününde zorlukla rekabet edebildi ve yolun yarısına gelmeden yarışı bıraktı. Başarısızlığından utanan Shizo Kanakuri asla ortaya çıkmadı. Resmi olarak yarışı bitirmesine izin verilmesi onlarca yıl alacaktı.

    Shizo Kanakuri
    Shizo Kanakuri’nin gençlik yılları

    Shizo Kanakuri, Stockholm Olimpiyatları’nda yarışan iki Japon sporcudan biriydi. O zamanlar Japonya’da spora pek değer verilmiyordu. Durum böyle olunca da Kanakuri’nin olimpiyatlara katılması ülke çapında düzenlenen bir bağış toplama etkinliği sonucunda mümkün olacaktı.

    İsveç’e yolculuk, önce gemiyle, ardından Trans-Sibirya Demiryolu ile 18 gün sürdü. Ancak kendisi İsveç’e vardığında, yerel mutfağın midesine uymadığını fark edecekti. Daha da kötüsü, Kanakuri’nin ekibindeki arkadaşları da hastalanmıştı. Kısacası tüm koşullar ona karşı gibiydi. Yorucu yolculuk, hasta takım arkadaşına bakmak için harcanan zaman ve iklime uyum sağlayamama durumunun eşliğinde yarış başladı.

    Stockholm’de Yarış Günü Koşullar Zorluydu

    Yarış günü sıcak kavurucuydu. 68 katılımcıdan sadece 34’ü bitiş çizgisine ulaşabildi. Bir Portekizli koşucu hastaneye kaldırıldı ve ertesi gün öldü. İlk kez bir Olimpiyatlar sırasında bir ölüm yaşanmıştı. Sonucunda 1912’de sporcu beslenmesi bilimi, sporcuları bu tür unsurlara hazırlamak için yetersiz donanıma sahip olduğundan, koşucular düzgün bir şekilde sıvı alamıyordu. Bu yarışmacıların karşılaştığı en büyük engeldi.

    Kanakuri yarışın yaklaşık yarısında sıcaktan dolayı bir evin önünde durdu ve sakinlerden bir bardak su istedi. ( Kimi kaynaklarda bu durum kendisinin bayıldığı ve bir ailenin onu evine aldığı biçiminde aktarılıyor).  Sonrasında da biraz dinlenmek için uzandı ve uyuyakaldı. 

    Uyandığında ertesi sabahtı. Kanakuri, bu durumdan çok utandı. Ayrıca zor bir kararla karşı karşıya kaldı: yetkililere gidip başarısız olduğunu kabul etmek ya da kimseye haber vermeden gizlice eve gitmek. İlk Olimpiyat katılımları olduğu için ülkesinin küresel itibarından korkarak ikincisini seçti. Devamında da sessizce Japonya’ya döndü. 

    Screenshot 2
    Antwerp 1920 Olimpiyatları’nda Kanakuri, 2:48:45.4’lük derecesiyle maraton etkinliğinde 16. oldu.

    Ülkesine döndüğünde, adını ve ulusunun onurunu korumaya kararlı olan Kanakuri eğitimine devam etti. Deneyimlerini diğer gençlerle paylaştı ve onları uzun mesafe koşularına başlamaya özendirdi. Ayrıca kadın sporcuları da eğitmeye başladı. Kör çocuklara bir ipe tutunarak nasıl koşacaklarını öğretti. Japonya’da hala çok sevilen Ekiden olarak bilinen çok aşamalı uzun mesafe bayrak yarışını da icat etti.

    Ayrıca Kanakuri, Olimpiyatlarda Japonya’yı temsil etmeye devam etti. Belçika’nın Antwerp kentinde düzenlenen 1920 Yaz Olimpiyatları’nda yarıştı. Maraton yarışını 2 saat 48 dakika 45.4 saniyede bitirdi ve 16. oldu. Kanakuri ayrıca 1924 Yaz Olimpiyatlarına katıldı, ancak yarışı bitiremedi. Ama tüm bunlar, kayıp bir Japon koşucunun hikayesinin sonraki on yıllar boyunca İsveç’te yayılmasını engellemedi.

    Shizo Kanakuri 54 Yıl Sonra Başladığı Maratonu Tamamladı

    1912 Oyunlarının 50. yıl dönümü sıralarında, ortadan kaybolmasının hikayesi dikkat çekmeye başladı. Daha fazla insan kayıp Japon koşucunun farkına vardı. Sonucunda halk efsanesini bilen birçok kişi onun kendi ülkesinde hayatta ve iyi durumda olduğunu öğrenince şaşırdı.

    Shizo Kanakuri
    Shizo Kanakuri, 1967’de bitiş çizgisine koşuyor

    1967’de İsveçli yetkililer, artık 76 yaşında olan Kanakuri’yi Stockholm’e dönmeye ve 54 yıl önce başladığı yarışı bitirmeye davet etti. İsveç medyasında geniş yer bulan bir tören düzenlediler. Sonunda bitiş çizgisini geçtiğinde süresi 54 yıl 8 ay 6 gün 5 saat 32 dakika 20.3 saniye olarak açıklandı.

    1983’te 92 yaşında vefat eden Kanakuri, Japonya’da atletizmin gelişmesine yaptığı büyük katkıyla hatırlandı. Kendisi günümüzde en uzun sürede bir maratonu bitirme rekorunu elinde tutsa da gerçek mirası, deneyimini başkalarının benzer bir kaderden kaçınmasına yardımcı olmak için nasıl kullandığıdır.


    Bu yazılarımıza da göz atmanızı öneririz


    Kaynaklar ve ileri okumalar

    • Shizo Kanakuri, the Japanese Olympian Who “Vanished” Midrace and Crossed the Finish Line 54 Years Later. yayınlanma tarihi:12 Temmuz 2021; bağlantı: https://www.mentalfloss.com/
    • Shizo Kanakuri: The Man Who Took 54 Years To Finish a Marathon. Yayınlanma tarihi: 5 Ekim 2021; Bağlantı: https://www.amusingplanet.com/l

    YolveMacera

    Sibel Çağlar

    Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

    İlgili Yazılar

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu