Sadun Boro: Bir Hayalin Peşinden Gitmek

Sadun ve Oda Boro çifti günümüzde pek anımsanmasa da, bir çoğumuz için masal kahramanlarıydı.

Dünyayı Kısmet adını verdiği küçük teknesiyle dolaştığı zaman pusuladan başka bir şeyi yoktu kendisinin. Atlantiğin o dev dalgalarını, o azgın denizleri yüreğiyle, azmiyle aşmıştı. 1965 yılında öyle kolay bir iş değildi Atlantik’i aşmak. Donanımlı tekneleriyle bile geçebilenlerin sayısı sınırlıydı.

Tüm olumsuz koşullara rağmen Sadun Bora, yanına eşi Oda Bora’yı da alıp İstanbul’dan yola çıkma cesaretini gösterebilmişti. Dönemin gazeteleri Caddebostan’lı çılgın bir denizcinin Marmara’dan yelkenli bir tekne ile yola çıkıp dünyanın etrafını dolaşacağını yazıyordu.

sadun oda boro

Tam üç yıl sürdü serüvenleri. Gittikleri yerlerden gazeteye ara sıra haberler gönderiyorlar ve giderlerini bu vasıta ile karşılıyorlardı. Cebelitarık’tan Atlantik’e geçtiğini, Karayip adalarında teknesine bakım yaptığını, Panama kanalından Pasifiğe çıktığını okuduk gazetelerden.

1967 yılında Kısmet’in İstanbul’da karşılanışı muhteşem oldu. Donanma, sivil gemiler, şilepler, şehir hattı vapurları, motorlar hatta sandallar coşkuyla karşılıyordu Sadun Baba’yı. Kahramanını, cesur denizcisini, okyanus fatihini sevgiyle bağrına basıyordu İstanbul…

sadun boro
Sadon Boro, Kısmet’i yapmaya başlarken, arkadaşı Haldun Simavi kanalıyla Hiirriyet’e müracaat etmişti. Eğer tekneyi kendi imkânlarıyla yolculuğa hazır ederse, röportaj karşılığı seyahatin mali kısmını ödeyeceklerine dair söz kesilmişti. Nitekim verilen söz tutuldu ve Hürriyet üç yıl sürecek gezinin masraflarını üstlendi.

Sadun Boro’nun bu ilk dünya seferi öncesi ve sonrası olmayan benzersiz bir olay olarak Türkiye’nin denizcilik tarihine geçti. Daha sonra tek tük yapılan dünya seferlerin hiç biri Boro’larınki gibi bir heyecan yaratmadı.

Sadun ve Oda Boro çifti, seyahatleri sonrası İstanbul’da biraz daha çalışıp Bodrum’a yerleşti. Her fırsatını bulduklarında da soluğu ebedi evleri Kısmet’te aldılar. 1980’li ve 1990’lı yıllar, kendisini bir deniz filozofuna dönüştürdü. Yıllarca üzerinde gezdiği denize borcunu, duyarlılığıyla ödüyordu artık.

sadun boro heykeli
Kadıköy Kalamış’ta Sadun Boro heykeli

Türk denizciliğinin babasının yaşam yolculuğu 2015 yılında sona erdi. Sadun Boro, Oda Boro ve Kanarya Adalarından yanlarına aldıkları kedileri Miço bugün Kadıköy’de anılarına dikilen bir heykel ile anılıyor. Kitapları ve anıları aklı ve gönlü maviliklerde olanlara cesaret veriyor.

Kendisi ve yolculuğu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz: http://www.sadunboro.com/k%c4%b1smet-yelkenlisi.html

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu