Güneş’in zihinlerimiz ve bedenlerimiz üzerinde güçlü etkileri vardır ve yokluğu çoğu zaman bizi olumsuz etkileyecektir. Ülkemizde bu bizim için fazla sorun olmasa da İskandinavya coğrafyasında yaşayanlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.
Güneş görmeyen bir coğrafyada güneş ışığına erişebilmek içinde insanların hayal gücü ile yaratıcılığı birleştirmesi gerekir. Bunun en güzel örneklerinden birisi Norveç’in başkenti Oslo’nun 150 kilometre batısında yer alan Rjukan kasabası olarak verilebilir.
Dar Vestfjord vadisi boyunca uzanan dağların arasında, Norveçli mühendis ve sanayici olan Sam Eyde’nin, fabrikalarında çalışan işçilerin barınması için geçen yüzyılın ilk yıllarında inşa edilen küçük bir kasaba olan Rjukan’da en önemli sorun, kasabanın çevresi dağlarla çevrili olduğu için, kasabaya güneş ışınlarının erişmemesi idi. B
u sorun nedeniyle 2013 yılına kadar kasaba sakinleri yılın yarısını karanlıkta geçirdi. Güneşin yüksekliğini değiştirmek mümkün değildir. Ancak dahiyane bir fikir ile günümüzde bu kasaba güneş ışığının keyfini çıkarabiliyor.
Rjukan Güneşi Kasabaya Nasıl Getirdi?
Güneşi kasabaya getirmenin tek yolu aynalar yardımı ile güneş ışınlarını yönlendirmektir. Aslında Eyde’nin aklına, 1913 yılında dağın tepesine ayna takma fikri gelmişti. Ancak ne yazık ki bu fikri gerçekleştirecek teknoloji henüz gelişmemişti. Bunun sonucunda da Rjukan halkı yaklaşık 100 yıl daha karanlıkta yaşamak zorunda kaldı. Ancak Ekim 2013’te asırlık fikir meyvelerini verdi. Kasaba, güneş ışığını yönlendirmek için bir ayna sistemi inşa etti.
Heliostat olarak bilinen bu güneş ışınlarını yansıtıcı aynaların maliyeti ise 835 bin dolar. Bu aynalar güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışıyor. Güneşi takip ediyor ve doğru açıyla kasabaya ışığı yansıtıyor.
Bu aynalar sadece kasaba halkını mutlu etmekle kalmadı, turizm üzerinde de önemli etkileri oldu. Ancak yine de hatırlatalım. Aynalar sayesinde ışık kasabaya ulaşsa da bu tam bir çözüm olmadı. Çünkü gerçekte bu ışık sadece kasabanın orta bölgesine yansıyor. Güneşi her zaman yüzlerinde hissetmeseler de, Rjukan halkı yine de durumdan memnun. Sonuçta bölgede en sevilen aktivitelerden biri bir miktar D vitamini almak için ışık alan noktada kasaba halkının buluşması.
Belki güneşe bizim kadar erişemeyebilirler. Ancak bu kasabanın bulunduğu bölge her türlü doğa turizminin merkezlerinden birisi. Rjukan’da popüler bir aktivite ise buzul tırmanışı.
Rjukan, kışın donan yaklaşık 200 şelaleye sahiptir. Deneyimli dağcılar tüm kış boyunca şelaleleri tırmanırlar, ancak dağcı olmayanlar festival sırasında bunu deneyebilirler. Güneş bize gelmiyorsa biz onu getiririz diyen Rjukan halkının bu projesi ilham verici.
Rjukan hakkında bilgi edindikten sonra dünyanın en küçük ülkesini öğrenin: Dünyanın En Küçük Ülkesi Hangisidir?
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Photos show what life looks like in one of the darkest places on earth after residents built a system of mirrors to mimic the sun; Bağlantı: Photos show what life looks like in one of the darkest places on earth after residents built a system of mirrors to mimic the sun. Yayınlanma tarihi: 24 Ocak 2021;
- Rjukan sun: the Norwegian town that does it with mirrors; Bağlantı: Rjukan sun: the Norwegian town that does it with mirrors. Yayınlanma tarihi: 6 Kasım 2013; Bağlantı: https://www.theguardian.com
YolveMacera