
Yeraltında yaşam olur muymuş canım demeyin hiç. Sonuçta iklim değişikliği tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Belki de yakın zamanda hepimiz Coober Pedy kasabasından hayatlarımızı yeniden biçimlendirmemiz için fikir almak zorunda kalabiliriz. Konuyu bilmeyenler için kısaca aktaralım.
Güney Avustralya’da bulunan Coober Pedy kasabasında, bir şehir silueti veya yüksek apartmanlar bulmayı beklemeyin. Çünkü burada, yaklaşık 2.500 sakinin çoğu yer altı evlerinde yaşıyor, yer altı restoranlarında yemek yiyor ve hatta yer altı kiliselerinde ibadet ediyor. Kasabanın bu dünya dışı görünümü, burayı 1985 yapımı “Mad Max: Beyond the Thunderdome” dahil olmak üzere bir çok film için popüler bir yer haline getirmiş durumda.

Coober Pedy’de İnsanlar Neden Yerin Altında Yaşıyor?
Coober Pedy, Avustralya’nın güneyinde, Adelaide şehrinin 846 km kuzeyinde yer alıyor. Kasaba dünyanın opal madeni başkenti sayılıyor. Kasabaya giderken, madenlerden atılan toprak yığınları, ona neredeyse ay üstü görüntüsü veriyor. İşaretler, bölgedeki açık maden kuyuları konusunda ziyaretçileri uyarıyor.

Aborijin halkı, Avrupalılar gelmeden önce bu topraklarda binlerce yıl yaşamış. “Coober Pedy” adı, kasabada yaşayan madenciler için “delikteki beyaz adam” anlamına geliyor. Kasaba resmen 1915’te kurulmuş. Bölgenin maden açısından zenginliği duyulunca da giderek daha fazla insan buraya taşınmış.

Coober Pedy coğrafi konumundan dolayı ortalama 43°C’lik bir sıcaklığa, dayanılamayacak bir kuruluğa ve devamlı süregelen toz fırtınalarına da ev sahipliği yapıyor. Buna bir çözüm arayan kasaba sakinleri de alternatif bir yöntem bulmuşlar kendilerince. Yerin üstüne değil altına yerleşmek…

Şehrin yaklaşık %80’i şu anda yerin altında yaşıyor. Coober Pedy’nin halkı bölgede bulunan madenlerden kalan tünellerde 1500 ev inşa edip bunları birbirine bağlamış. Her biri oda dikkatlice kazılmış ve bazı sakinler duvarlarda kendi opallerini bile bulmuşlar. Yeraltındaki sıcaklıklar 19 ila 25 santigrat derece. Evlerde çalışan elektrik var, temiz hava için borularla birlikte yüzeye kadar uzanan kablolar var. Yapı malzemelerinin elde edilmesi zor olabileceğinden, öğeler genellikle geri dönüştürülebilecek biçimde seçilmiş.

Yeraltı evlerine ek olarak, yer altı sanat galerileri, restoranlar ve dükkanların yanı sıra çok sayıda yeraltı kilisesi de Coober Pedy’de bulunuyor.

Ziyaretçiler, yeraltı otel ve misafirhanelerinden birinde yerli halk gibi kalma şansına da sahipler. Ayrıca bu yer altı kasabası, modern ulaşım imkanlarının hepsine sahip. Bu ilginç kasaba, gezginlerin ilgisini bir hayli çekeceğe benziyor. Coober Pedy’de bir ziyaretçi olarak, sanat galerilerini, şehrin ünlü opalleriyle dolu kuyumcu dükkanlarını ve çalışan bir madeni (hatta biraz kendiniz de kazmayı deneyebilirsiniz) ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca göz atmak isterseniz
- Moyenne Adası: Dünyanın En Küçük Milli Parkı
- Houtouwan: Çin’de Bulunan Doğa Tarafından Yutulmuş Terk Edilmiş Bir Köy
- Wave Rock: Mükemmel Bir Dalgadan Daha Fazlası
- Yaklaşık 500 Yıl Sonra Dünyanın En Eski Sosyal Konut Kompleksi Fuggerei Hala Ayakta
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- In Coober Pedy, Australia, Everyone Lives Down Under Ground That ıs; Yayınlanma tarihi: 4 Aralık 2020; Bağlantı: https://adventure.howstuffworks.com/
- Inside Coober Pedy, Australia’s Awesome Underground City; Yayınlanma tarihi: 2 Ekim 2021; Bağlantı: https://allthatsinteresting.com/coober-pedy
YolveMacera