Gürleyen Duman Yani Victoria Şelalesi Neden Özeldir?

Afrika’daki Zambezi Nehri üzerindeki Victoria Şelalesi, gezegendeki en büyük ve en büyüleyici şelalelerden biridir. Dünyanın görkemli doğa harikalarından Victoria Şelalesi 100 metrenin üzerinde derinliğe, 1,7 kilometre genişliğe sahiptir ve 1989 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

viktorya selalesi
Zambezi Nehri üzerindeki Victoria Şelalesi, Afrika kıtasında Zambiya ve Zimbabve ülkeleri arasındaki sınırda yer almaktadır.

İskoç kaşif David Livingstone, şelalelere 1855’te hüküm süren kraliçesinin adını vermiş olabilir, ancak Kalolo-Lozi halkı burayı Mosi-oa-Tunya, yani Gürleyen Duman olarak biliyor. Ve bunun nedenini, dünyanın en büyük şelalesinin etrafındaki sis bulutlarını gördüğünüzde hemen anlıyorsunuz.

Victoria Şelalesi dünyadaki en yüksek şelale değildir, en geniş şelale de değildir, ancak kesinlikle doğadaki en etkileyici fenomenlerden biridir. Victoria Şelalesi, Zambezi Nehri üzerinde yer alır ve dünyanın en büyük tek parçalı şelalesi unvanını taşır. Bu nedenle de şelaleler 1983’ten beri Zambezi Ulusal Parkı ve Ocak 2013’ten beri Victoria Şelaleleri Ulusal Parkı tarafından korunuyor.

viktoria şelalesi
Genişliği yer yer 1 km. ye ulaşan bu nehir, çoğunlukla durgun bir görünüme sahip olsa da, şelalere yaklaşan yerlerde işler değişir. Zambezi nehrinin ağzı 1.7 kilometre genişleyerek 107 metre derinliğinde Zambezi boğazına dökülür ve böylece Victoria şelaleleri oluşuyor. 

Victoria Şelalesi Nerede Bulunuyor?

Şelaleler batıda Zimbabwe ve doğuda Zambiya arasında yer alıyor. Her iki ülkeden de Zimbabve’deki Victoria Şelalesi kasabası veya Zambiya’daki Livingstone kasabası aracılığıyla erişebilirsiniz. Zimbabve daha popüler bir başlangıç noktası olsa da 2000’li yıllardaki siyasi çalkantılar ve hiperenflasyon Zambiya’yı daha çok tercih edilir hale getirmiştir. Şelalenin her iki yanında Livingstone veya Victoria Şelalesi kasabalarından kolayca ulaşılabilen milli park girişleri bulunmaktadır.

Gürleyen Duman1
Dökülen suyun genişliği ve hacmi insanı şaşırtırken, bir de gökyüzünde asılı duran ve hiç kaybolmayan gökkuşağını görünce buranın Dr. Livingston’un dediği gibi, melekleri bile kıskandıracak güzellikte olduğunu düşünülmesi doğaldır.

Victoria Şelalesi Afrika turizm pazarı için önemli bir turizm alanıdır. Bu Dünya Mirası Alanını her yıl dünyanın dört bir yanından 600.000’den fazla turist ziyaret etmektedir. Tatil beldesindeki başlıca aktiviteler arasında şelale ziyareti, Victoria Şelalesi yağmur ormanındaki yürüyüş, bungee jumping, av gezileri, yüzme, kültürel aktiviteler, tekne gezileri ve şelaleler üzerinde helikopter gezileri gibi şeyler yer almaktadır.

Zambia
David Livingstone’un Victoria Şelalelerini ilk kez gördüğü ada, sağdaki plakada görüldüğü gibi artık onun adını taşıyor

Günümüzde turizm, ekonomik büyümeyi desteklemek için hayati öneme sahiptir. Her yıl dünyanın dört bir yanından yüz binlerce ziyaretçi şelalelere gidince bölgedeki ekonomi tamamen turizm üzerine kurulmuştur.

Victoria Şelaleleri İle İlgili Endişe Veren Durum

Ancak endişelenmemiz gereken bir şey var. Zambezi nehrinin debisi 1995 yılından bu yana giderek düşüyor. Bölgede iklim değişikliğinin sonucu olarak muson sezonu erteleniyor ve yağmur suyu daha yoğun ve konsantre yağışlarla yeryüzüne iniyor. Bu da suyun depolanmasını zorlaştırıyor.

viktoria
Victoria Şelaleleri ‘ne gelen ziyaretçiler için popüler aktivitelerden birisi Devil’s Pool yani Şeytan Havuzunda yüzmektir. Ancak bu görsellerde göründüğü kadar korkutucu bir deneyim değildir.

Su kaynakları, sağlık, gıda güvenliği, biyoçeşitlilik, kuraklık ve sel riskleri gibi konularda endişeler yoğunlaşıyor. Sözün özü, Afrika kıtası iklim değişikliği tehlikesiyle mücadelede en kritik yerler arasında yer alıyor. Bu Victoria Şelalelerinin sonu anlamına gelebilir…


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var

YolveMacera ekibi olarak yaklaşık 25 yıldır yollardayız. Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu ve bu okulun yaşı olmadığını; paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem etkinlikler düzenliyor, tutkumuzu paylaşmayı amaçlıyor hem de sizlere kaliteli içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca siz de bizimle yeni maceralara, mecralara, dostluklara ve paylaşımlara merhaba demek isterseniz bu bağlantıdan topluluğumuza dahil olabilirsiniz.

YolveMacera

Sibel Çağlar

Merhaba. Matematik öğretmeni olarak sürdürdüğüm hayatıma ilerleyen süreçte doğa sporlarını ve içerik üreticiliğini eklemeyi tercih ettim. Bilim, tarih ve coğrafya ilgi alanlarımın başında geliyor. Severek üretiyorum ve ürettiklerimi yayınlıyorum. Yolculuğumda bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu